Η Abarth προετοιμάζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό 500

Ένα Abarth 500 θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του βελτιωτικού οίκου της Fiat.

Η Abarth προετοιμάζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό 500

Ένα Abarth 500 θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του βελτιωτικού οίκου της Fiat.

H Abarth αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, ένα σπορ supermini βασισμένο στο ηλεκτρικό Fiat 500. Υπόσχεται να προσφέρει περισσότερη ισχύ, καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και πιο εξωστρεφή όψη. Θα αποτελέσει επίσης το πρώτο βήμα της μάρκας προς μια πλήρως ηλεκτρική γκάμα, όταν βρεθεί στις εκθέσεις, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί την επόμενη χρονιά.

Όπως δείχνει η εικόνα, το Abarth είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διατηρήσει τις σπορ λεπτομέρειες στις οποίες μας έχει συνηθίσει η μάρκα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Olivier François, δήλωσε: «Η όψη θα είναι η ίδια. Χρειαζόμαστε να γίνουμε λίγο πιο εξωστρεφείς. H Abarth πάντα ήταν λίγο υπερβολική, με αεροτομές και φανταχτερές ζάντες».

Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες όσον αφορά τις επιδόσεις, αλλά αναμένεται να είναι ανώτερες του ταχύτερου αμιγώς ηλεκτρικού Fiat 500. Στο κανονικό μοντέλο, οι πιο ισχυρές εκδόσεις θα διαθέτουν μια μπαταρία 42 kWh που θα παράγει 120 ίππους και θα επιτρέπει την επίτευξη 100 χλμ./ώρα από στάση σε 9 δλ., με τελική ταχύτητα 158 χλμ./ώρα.

Το ηλεκτρικό 500 της Abarth θα πρέπει να δεθχεί σημαντική αύξηση ισχύος για να ανταγωνιστεί ένα άλλο επερχόμενο ρετρό σπορ supermini, το Alpine R5, που θα βασίζεται στο Renault 5.

Abarth 500 electric

Όσον αφορά την αυτονομία, το ηλεκτρικό 500 θα φτάνει έως και 320 χιλιόμετρα απόσταση. Με την Abarth όμως να επικεντρώνεται στις επιδόσεις, η σπορ έκδοση πιθανότατα δε θα έχει τη δυνατότητα να διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση με μία μόνο φόρτιση.

Επίσης, η Abarth δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα του προσδώσει προσομοιωμένο ήχο κινητήρα εσωτερικής καύσης, ή θα επιλέξει να τονίσει τον ήχο του ηλεκτροκινητήρα. Ο Olivier François προσέθεσε: «Μπορούμε να βάλουμε τον γνώριμο βρυχηθμό της Abarth, ή μπορούμε επίσης να εφεύρουμε έναν ήχο σαν αυτό της Formula E, που είναι πολύ δυνατός».

Αφότου η 124 Spider έπαψε να παράγεται, η γκάμα της Abarth έχει περιοριστεί στη σειρά μοντέλων 595, που χρησιμοποιούν ως βάση το βενζινοκίνητο Fiat 500. Οπότε, με αυτό το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα να αντικαθιστά την προηγούμενη έκδοση, η Abarth δε θα έχει πια μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το 2025 αναμένεται να παρουσιαστεί άλλο ένα αμιγώς ηλεκτρικό Abarth, που θα είναι επίσης βασισμένο σε μοντέλο της Fiat.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!