Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 8 συμβουλές για αυξημένη αυτονομία το χειμώνα

Η απόδοση των μπαταριών μειώνεται περισσότερο στο έντονο κρύο από ότι στον καύσωνα. Υπάρχει τρόπος να επηρεάσει λιγότερο την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 8 συμβουλές για αυξημένη αυτονομία το χειμώνα

Η απόδοση των μπαταριών μειώνεται περισσότερο στο έντονο κρύο από ότι στον καύσωνα. Υπάρχει τρόπος να επηρεάσει λιγότερο την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας που είναι ιδανικό για τη διάρκεια ζωής και την αποδοτικότητα των μπαταριών. Εάν διατηρηθούν μέσα σε αυτό το εύρος, χωρίς την ανάγκη ψύξης ή θέρμανσης, θα έχουν την καλύτερη απόδοση και θα δώσουν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία. Οι μπαταρίες χρειάζεται να ζεσταθούν τα κρύα πρωινά του χειμώνα, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ζεστάνουν και την καμπίνα του αυτοκινήτου, καταναλώνοντας από την αποθηκευμένη ενέργεια.

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που βοηθούν στη μείωση της χαμένης ενέργειας, όπως ενημερώνει η Skoda, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά το 100% ηλεκτρικό SUV, Enyaq iV.

1. Προθέρμανση του αυτοκινήτου και της μπαταρίας

Ένας ιδανικός τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι να προθερμάνουμε το αυτοκίνητο και την μπαταρία όσο αυτό φορτίζει. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν μια εφαρμογή στο κινητό, από την οποία μπορούμε να ορίσουμε την ώρα αναχώρησης και τόσο η καμπίνα, όσο και η μπαταρία θα φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία χρησιμοποιώντας το ρεύμα φόρτισης και όχι την αποθηκευμένη ενέργεια.

2. Οικονομική θέρμανση

Η χρήση θερμαινόμενων καθισμάτων ή τιμονιού είναι πιο οικονομική ενεργειακά από τη θέρμανση του αέρα μέσα στην καμπίνα, επομένως αν τα ενεργοποιήσουμε, θα χρειαστούμε λιγότερη ένταση και χαμηλότερη θερμοκρασία στον κλιματισμό του αυτοκινήτου.

3. Έξυπνη στάθμευση

Για να αποφύγουμε την ανάγκη να ζεστάνουμε έντονα το αυτοκίνητο, ειδικά το πρωί, θα ήταν καλό το βράδυ να παρκάρουμε κάπου που δεν έχει τόσο κρύο, ιδανικά μέσα σε γκαράζ ή σε μια προστατευμένη πλευρά του σπιτιού. Εάν μπορούμε να συνδέσουμε το αυτοκίνητο σε φορτιστή και να το αφήσουμε να φορτίσει και να προθερμανθεί θα ήταν το καλύτερο.

4. Προβλέψιμη οδήγηση

Ο οδηγός έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το χειμώνα, η προβλέψιμη ήρεμη οδήγηση είναι εξαιρετικά σημαντική και προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και ασφάλεια στους δρόμους το χειμώνα. Διατηρούμε λοιπόν μια απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, επιβραδύνουμε ομαλά και οδηγούμε στρωτά.

5. Σημαντική η κατάσταση των ελαστικών

Τα χειμερινά ελαστικά είναι αυτονόητα σε κάποιες περιοχές, αλλά οποιαδήποτε ελαστικά έχουμε, πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και με τη σωστή πίεση. Λιγότερη πίεση αέρα στα ελαστικά σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση και χειρότερες επιδόσεις.

6. Όχι στο περιττό φορτίο

Το επιπλέον βάρος αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Φροντίζουμε λοιπόν να μην έχουμε στο αυτοκίνητο περιττά αντικείμενα που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και μειώνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

7. Λειτουργεία ECO

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν λειτουργία Eco που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Καλό θα ήταν τις κρύες ημέρες να το ενεργοποιούμε.

8. Ειδικός χειμερινός εξοπλισμός

Ο ειδικός εξοπλισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα κατάλληλα χειμερινά ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης και οι προβολείς LED Matrix μειώνουν την κατανάλωση. Στο εσωτερικό, τα θερμαινόμενα καθίσματα και το θερμαινόμενο τιμόνι είναι χρήσιμα, ενώ ορισμένα μοντέλα, όπως το Skoda ENYAQ iV μπορούν προαιρετικά να έχουν αντλία θερμότητας για μείωση της κατανάλωσης θέρμανση σε σύγκριση με τη συμβατική ηλεκτρική θέρμανση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!