Υβριδικό και ηλεκτρικό το νέο FIAT 600 – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Τα FIAT 600e και 600 Hybrid ξεχωρίζουν με το μοντέρνο στυλ και την υψηλή αποδοτικότητά τους.

Υβριδικό και ηλεκτρικό το νέο FIAT 600 – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Τα FIAT 600e και 600 Hybrid ξεχωρίζουν με το μοντέρνο στυλ και την υψηλή αποδοτικότητά τους.

Το αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 600e που έχουμε ήδη γνωρίσει, έρχεται να πλαισιώσει η υβριδική έκδοση του ιταλικού B-SUV. Το FIAT 600 Hybrid διαθέτει ήπια υβριδικό σύστημα κίνησης (Mild Hybrid) και μαζί με το 600e συνθέτουν την πλήρως εξηλεκτρισμένη και απόλυτα σύγχρονη πρόταση της FIAT στο B-Segment.

Σχεδιαστικά, είναι άμεσα εμφανής η συγγένεια με το 500e, το οποίο βέβαια με τη σειρά του αποτελεί ουσιαστικά μια εκμοντερνισμένη – και απόλυτα πετυχημένη – εκδοχή του θρυλικού FIAT 500.

FIAT 600 Hybrid

H υβριδική έκδοση του FIAT 600 θα είναι διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το σύστημα κίνησης συνδυάζει έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρων με ισχύ 100 ίππων που λειτουργεί στο θερμοδυναμικό κύκλο Miller, μια μπαταρία ιόντων λιθίου τάσης 48V και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων. Στο τελευταίο ενσωματώνεται ο ηλεκτροκινητήρας  των 21 kW (28,6 PS), το inverter και η κεντρική μονάδα ελέγχου του συστήματος μετάδοσης.

Το 600 Hybrid ξεκινάει πάντα 100% ηλεκτρικά (e-launch) περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση βενζίνης. Χάρη στη λειτουργία e-creeping μπορεί και κινείται προς τα εμπρός χωρίς ο οδηγός να αγγίζει το γκάζι (e-queueing), ενώ μπορεί επίσης να παρκάρει πλήρως ηλεκτρικά (e-parking).

Μπορεί μάλιστα υπό συνθήκες να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά, τόσο στην πόλη με ταχύτητα έως 30 χλμ./ώρα όσο και στον ανοιχτό δρόμο όταν οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές. Οι επιδόσεις του είναι ικανοποιητικές, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε σχεδόν 11” (τιμή προς τελική έγκριση).

Οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι μειωμένες στα 110 έως 114 γρ. /χλμ. (αναμένεται η τελική έγκριση), ενώ ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου.

FIAT 600e

 

Το ηλεκτρικό 600e θα είναι πολύ νωρίτερα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, στα τέλη του ’23 με αρχές του ’24. Το σύστημα κίνησης απαρτίζεται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα ισχύος 156 ίππων και μια συστοιχία μπαταριών με χωρητικότητα 54 kWh, η οποία υπόσχεται αυτονομία πάνω από 400 χλμ. σε μικτές συνθήκες και πάνω από 600 χλμ. σε αστικό περιβάλλον.

Μπορεί να φορτίζει με ισχύ έως 100 kW (DC) και να φτάνει στο 80% σε λιγότερο από μισή ώρα. Για τη φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ο on board φορτιστής των 11 kW ολοκληρώνει τη διαδικασία (0-100%) σε λιγότερο από 6 ώρες. Οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα καλύτερες από την έκδοση Hybrid (0-100 χλμ./ώρα σε 9”).

Το εσωτερικό του 600e έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το 500e, με ψηφιακό πίνακα οργάνων 7” και κεντρική οθόνη αφής 10,25” για το σύστημα infotainment. Την άνεση και την ασφάλεια ενισχύουν οι υπηρεσίες Connected services.

Για παράδειγμα, το Connect ONE μπορεί να εκτελεί κλήσεις ανάγκης και εξυπηρέτησης, καθώς και να δίνει χρήσιμα στοιχεία για την κατάσταση του αυτοκινήτου σε μηνιαία βάση. Το Connect PLUS είναι εστιασμένο στην άνεση με υπηρεσίες πλοήγησης, απομακρυσμένο έλεγχο μέσω της εφαρμογής FIAT app και άλλες δυνατότητες.

Το Trip Report, τέλος, βοηθάει τον οδηγό να αναλύει και να βελτιώνει τον τρόπο που οδηγεί, ώστε να πετυχαίνει χαμηλότερη κατανάλωση, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη λιγότερη δυνατή φθορά του αυτοκινήτου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!