Νέο FIAT 600e: Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV υπόσχεται αυτονομία άνω των 600 χλμ. στην πόλη

Το νέο FIAT 600e είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του 500e και έρχεται το φθινόπωρο σε δύο εκδόσεις: La Prima και (600e)RED.

Νέο FIAT 600e: Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV υπόσχεται αυτονομία άνω των 600 χλμ. στην πόλη

Το νέο FIAT 600e είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του 500e και έρχεται το φθινόπωρο σε δύο εκδόσεις: La Prima και (600e)RED.

Η FIAT παρουσίασε ένα ακόμη αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Το ολοκαίνουριο FIAT 600e έρχεται ως ο μεγαλύτερος αδερφός του 500e και με μήκος 4,17 μ. εντάσσεται στην κατηγορία B.

Το νέο μοντέλο θυμίζει αρκετά σε εμφάνιση το B-SUV 500Χ, μοιράζεται πάτωμα και σύστημα κίνησης με τα Jeep Avenger και Peugeot 2008 και υπόσχεται άνετους χώρους για 5 επιβάτες και αυτονομία που υπερβαίνει τα 400 χλμ. κατά μέσο όρο – ή τα 600 χλμ. σε αστικό περιβάλλον.

Η γκάμα του νέου FIAT 600e αρχικά αποτελείται από δύο εκδόσεις, την κορυφαία La Prima και την προσιτή (600e)RED. Στην πρώτη, τα λογότυπα ‘600’ στο αμάξωμα είναι ασημί ενώ αντίθετα στη δεύτερη είναι στο χρώμα του αμαξώματος (κόκκινο). Εμφανισιακά ξεχωρίζουν και στις δύο περιπτώσεις τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω και η ιταλική σημαία στον πίσω προφυλακτήρα.

Πλούσιο και πρακτικό εσωτερικό

Στην καμπίνα του 600e κυριαρχούν η αισθητική λιτότητα, οι ψηφιακές ευκολίες και η πρακτικότητα. Ο οδηγός έχει εμπρός του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 7’’.

Στο κέντρο του ταμπλό αιωρείται η οθόνη 10,25’’ του συστήματος υπηρεσιών Uconnect με λειτουργία φωνητικών εντολών, ραδιόφωνο, ασύρματα CarPlay και Android Auto και σύστημα πλοήγησης της TomTom με αυτόματη ενημέρωση χαρτών, εμφάνιση όλων των διαθέσιμων σταθμών φόρτισης στην επιλεγμένη διαδρομή, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε δημόσιους δρόμους κλπ.

Το νέο 600e είναι επίσης το πρώτο κόμπακτ μοντέλο που προσφέρει την επιλογή της χρωματοθεραπείας της FIAT. Υπάρχουν διαθέσιμα 8 διαφορετικά χρώματα, τόσο για το φωτισμό του εσωτερικού όσο και για την κεντρική οθόνη, με έναν προεπιλεγμένο συνδυασμό σε στυλ ‘ήχος & φως’ και τη δυνατότητα επιλογής από ένα σύνολο 64 διαφορετικών συνδυασμών.

Οι ταπετσαρίες καθισμάτων είναι από συνθετικό δέρμα Ivory με μονόγραμμα FIAT σε τιρκουάζ απόχρωση και θέρμανση 3 σταδίων για μέγιστη άνεση και κορυφαία ποιότητα. Επιπλέον, το κάθισμα του οδηγού διαθέτει ηλεκτρική ρύθμιση καθώς και λειτουργία μασάζ.

Ο πλούσιος εξοπλισμός περιλαμβάνει στοιχεία όπως θύρες USB type A & type C + type C για τους πίσω επιβάτες, ασύρματη φόρτιση smartphone, είσοδο χωρίς κλειδί (με αισθητήρα), hands free ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του χώρου αποσκευών, αυτόματο κλιματισμό, ηχοσύστημα με 6 ηχεία και δικτυωμένες υπηρεσίες. Με την εφαρμογή FIAT, παρέχεται η δυνατότητα για την, ακόμα και εξ αποστάσεως, ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών του αυτοκινήτου (π.χ. χρήση φώτων, κόρνας, κεντρικό ξεκλείδωμα/κλείδωμα θυρών, θέρμανση και κλιματισμός).

Η πρακτικότητα είναι επίσης ένα από τα δυνατά σημεία του εσωτερικού, με 5 θέσεις, 15 λίτρα έξυπνων θηκών και αποθηκευτικών χώρων, ασύμμετρα αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα (40/60) και πορτμπαγκάζ 360 λίτρων.

Ηλεκτρικό σύστημα 156 ίππων

Το 600e διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 54 kWh που εξασφαλίζει σύμφωνα με τη FIAT αυτονομία άνω των 400 χλμ. κατά μέσο όρο, και περισσότερα από 600 χλμ. μέσα στην πόλη. Για τη βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτισης, το ηλεκτρικό SUV είναι εξοπλισμένο με σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW. Για μία φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας, για παράδειγμα, χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα.

Το μοντέλο συνοδεύεται επίσης με ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW και καλώδιο Mode 3, για οικιακή ή δημόσια φόρτιση, που εξασφαλίζει πλήρη φόρτιση AC σε λιγότερο από 6 ώρες.

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 156 ίππους και 260 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,0 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα. Το νέο Fiat 600e προσφέρει επίσης δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία προγράμματα οδήγησης: Eco, Normal Και Sport.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης

Το Νέο Fiat 600e διαθέτει πλήθος συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) τα οποία προσφέρουν ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2. Το Adaptive Cruise Control (ACC) π.χ. αναλαμβάνει να φρενάρει ή να επιταχύνει το αυτοκίνητο, ανάλογα με το ρυθμό κίνησης των υπολοίπων αυτοκινήτων. Το Intelligent Speed Assist, αναγνωρίζει τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και προτείνει στον οδηγό να τα σεβαστεί, ενώ το Blind Spot Detection ελέγχει με τη βοήθεια αισθητήρων υπερήχων, τα τυφλά σημεία και προειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία άλλων οχημάτων, ενεργοποιώντας μία φωτεινή ένδειξη στον εξωτερικό καθρέφτη της αντίστοιχης πλευράς.

Στις τεχνολογίες ADAS συμπεριλαμβάνονται επίσης η λειτουργία Stop&Go, το ηλεκτρικό χειρόφρενο, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης του οδηγού, οι αισθητήρες περιφερειακής κάλυψης 360° και η κάμερα οπισθοπορείας με ορατότητα 180° και δυναμικές γραμμές καθοδήγησης.

Οι παραγγελίες του νέου FIAT 600e έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιταλία. Η διάθεση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, ενώ στα μέσα του 2024, η γκάμα του νέου μοντέλου θα συμπληρωθεί και με μία υβριδική έκδοση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!