Nio ET5 Touring: Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του station wagon EV

Το κομψό Nio ET5 Touring είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό premium station wagon για δραστήριο τρόπο ζωής.

Nio ET5 Touring: Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του station wagon EV

Το κομψό Nio ET5 Touring είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό premium station wagon για δραστήριο τρόπο ζωής.

Η κινεζική εταιρεία Nio, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού station wagon για την Ευρώπη, του ET5 Touring. Σχεδιασμένο με γνώμονα τις οικογένειες, προσθέτει ευελιξία, χώρους και πρακτικότητα στον σπορ χαρακτήρα της sedan παραλλαγής του και διατίθεται στη Νορβηγία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία και τη Δανία. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 4ο τρίμηνο του 2023.

H σχεδιαστική ομάδα της Nio επέκτεινε τις κομψές γραμμές οροφής του ET5 για να προσφέρει χώρο αποσκευών 450 λίτρων, με επιπλέον 42 λίτρα κάτω από το δάπεδο. Η προοδευτική αεροδυναμική σχεδίαση (με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,25) του ET5 Touring εξελίσσει τους μυώδεις γοφούς του sedan, τα πίσω φώτα IllumiBlade και την ενσωματωμένη αεροτομή οροφής, ώστε να συνδυάζει το καθαρό στιλ coupe με τη διαμόρφωση station wagon.

Ο χώρος για το κεφάλι στην πίσω σειρά καθισμάτων είναι αυξημένος κατά 17 χλστ. σε σχέση με το sedan ET5 με ανταγωνιστικό στην κατηγορία του χώρο για τα πόδια 895 χλστ. Το ET5 Touring προσφέρει εξαιρετική λειτουργικότητα με ανεξάρτητα αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα 40:20:40. Όταν είναι αναδιπλωμένα, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.300 λίτρα. Με αισθητήρα αυτόματου ανοίγματος της πίσω θύρας, ύψος του χείλους στα μόλις 699 χλστ. από το έδαφος και επίπεδο χώρο φόρτωσης, το ET5 Touring διευκολύνει τη φόρτωση.

Η πανοραμική ηλιοροφή με μήκος 1,32 μέτρων φωτίζει την καμπίνα και προσφέρει έξυπνη επιλογή dimming, προστασία έως και 99,99% των βλαβερών ακτίνων UV και 80% μόνωση από τη θερμότητα. Οι μαύρες ράγες οροφής είναι στάνταρ, μαζί με 10 εξωτερικά χρώματα εμπνευσμένα από τον ουρανό, τέσσερις γήινες αποχρώσεις στο εσωτερικό και τέσσερα κομψά σχέδια τροχών 19″ και 20″. Σχεδιασμένο για δραστήρια ζωή, το ET5 Touring διαθέτει στο εσωτερικό του υφάσματα που καθαρίζονται εύκολα.

Το ET5 Touring διαθέτει κατανομή βάρους 50:50, ενώ η σταθερότητα εξασφαλίζεται χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους και το κορυφαίο στην κατηγορία του μεταξόνιο των 2,888 μ. Οι δοκιμές στην Ευρώπη εξασφάλισαν ότι είναι ρυθμισμένο ώστε να προσφέρει βελτιωμένη οδηγική συμπεριφορά. Η προηγμένη ανάρτηση πέντε συνδέσμων εμπρός και πίσω έχει ρυθμιστεί ώστε να εξασφαλίζει κορυφαίο έλεγχο σε πλήθος επιφανειών.

Ενσωματώνοντας το DNA υψηλών επιδόσεων της Nio, το ET5 Touring διαθέτει το ισχυρό σύστημα τετρακίνησης διπλού ηλεκτροκινητήρα της NIO, που αποτελείται από έναν εμπρός επαγωγικό κινητήρα 150 kW και έναν πίσω κινητήρα μόνιμων μαγνητών 210 kW, με συνολική ισχύ απόδοσης 360 kW (489 ίππων). Το ET5 Touring επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4 δευτερόλεπτα, ενώ οι τετραπίστονες δαγκάνες φρένων προσφέρουν απόσταση πέδησης που εμπνέει εμπιστοσύνη, διανύοντας μόνο 33,9 μέτρα από τα 100 χλμ./ώρα έως την ακινητοποίηση. Το αυτοκίνητο έχει λάβει 5 αστέρια στις δοκιμές ασφάλειας EuroNCAP, με 7 αερόσακους στο βασικό εξοπλισμό.

Στο επίκεντρο του ήθους ET5 Touring βρίσκεται το ψηφιακό cockpit, που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα δεύτερης γενιάς της μάρκας, NT2.0. Το αυτοκίνητο διαθέτει υποβοηθούμενη και έξυπνη οδήγηση με το Nio Aquila Super Sensing, το οποίο περιλαμβάνει 33 αισθητήρες υψηλής απόδοσης, σε συνδυασμό με την κάμερα LiDAR υψηλής εμβέλειας και ανάλυσης.

Όλα τα μοντέλα ET5 Touring τροφοδοτούνται από το Nio ADAM Super Computing, το οποίο διαθέτει τέσσερα τσιπ NVIDIA Drive Orin X και 1.016 TOPS υπολογιστικής ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι στο στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται 23 λειτουργίες ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης, με περισσότερες να προστίθενται τακτικά μέσω των over-the-air (OTA) ενημερώσεων λογισμικού (SOTA) και firmware (FOTA).

Η τεχνολογία είναι πρωτοποριακή: ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων HDR 10,2 ιντσών και μια οθόνη 12,8 ιντσών AMOLED στην κεντρική κονσόλα συμπληρώνουν το NOMI, τον έξυπνο εικονικό βοηθό AI της Nio μέσα στο αυτοκίνητο. Στα υλικά του εσωτερικού, συμπεριλαμβάνονται στα συνθετικά Clean+ με πολυτελή αφή.

Η ατμόσφαιρα ενισχύεται περαιτέρω τόσο από το πιστοποιημένο σύστημα Immersive Sound System 7.1.4 Dolby Atmos με 23 ηχεία, όσο και από το σύστημα αρωμάτων Smart Fragrance System και τον ιονιστή. Τα προαιρετικά εμπρός καθίσματα που ρυθμίζονται ηλεκτρικά προς 14 κατευθύνσεις, με εξαερισμό και μασάζ, διαθέτουν τώρα και μαξιλάρι αέρα, για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της Nio, προσφέροντας περαιτέρω πολυτέλεια.

Το ET5 Touring διατίθεται με μπαταρία 75 kWh, ικανή για αυτονομία έως 435 χλμ. (WLTP) ή με μπαταρία 100 kWh που προσφέρει αυτονομία έως 560 χλμ. Διατίθεται επίσης η καινοτόμος συνδρομή Battery-as-a-Service (BaaS) της Nio. Όπως όλα τα μοντέλα της εταιρείας, το ET5 Touring έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην αυξανόμενη γκάμα σταθμών εναλλαγής μπαταριών, που προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης μιας φορτισμένης μπαταρίας σε λιγότερο από 5 λεπτά, καθώς και πρόσβαση σε περισσότερους από 400.000 φορτιστές στην Ευρώπη.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!