Nissan Qashqai e-Power και X-Trail e-Power: Ηλεκτροκίνηση χωρίς πρίζα!

Η μοναδική τεχνολογία e-Power της Nissan εξασφαλίζει ηλεκτροκίνηση χωρίς την απαίτηση για φόρτιση.

Nissan Qashqai e-Power και X-Trail e-Power: Ηλεκτροκίνηση χωρίς πρίζα!

Η μοναδική τεχνολογία e-Power της Nissan εξασφαλίζει ηλεκτροκίνηση χωρίς την απαίτηση για φόρτιση.

Το τολμηρό και καινοτόμο σύστημα e-Power της Nissan προσφέρει τη δυνατότητα κίνησης ηλεκτρικά, χωρίς όμως να απαιτεί φόρτιση. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για την απροβλημάτιστη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο που το δίκτυο φόρτισης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μοντέλων του είδους.

Το e-Power όμως σε απαλλάσσει από το άγχος της αυτονομίας, αφού είναι ικανό να καλύψει μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα χωρίς στάση, προσφέροντας την αίσθηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου, μαζί με τις συναρπαστικές επιδόσεις από τους 190 ίππους που αποδίδει στην περίπτωση του Qashqai e-Power ή μέχρι και τους 213 ίππους που φτάνει στην περίπτωση του X-Trail e-Power e-4ORCE.

Και αν αναρωτιέσαι πώς ένα αυτοκίνητο του είδους μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση χωρίς να απαιτεί φόρτιση, η απάντηση μπορεί να μην είναι απλή, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Η Nissan φρόντισε για εσένα που αναζητάς ένα αυτοκίνητο που να κινείται ηλεκτρικά, χωρίς να απαιτεί φόρτιση, να δημιουργήσει μια μοναδική τεχνολογία που συνδυάζει έναν θερμικό κινητήρα με έναν ηλεκτρικό με μπαταρία υψηλής απόδοσης, με τον ηλεκτροκινητήρα όμως να αποτελεί τη μοναδική πηγή ισχύος.

Αν και στη θεωρία ο συνδυασμός ενός θερμικού με έναν ηλεκτρικό κινητήρα έχουν ως αποτέλεσμα ένα υβριδικό σύστημα, εδώ τη διαφορά κάνει το γεγονός ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν συνδέεται με το σύστημα μετάδοσης και δεν στέλνει δύναμη στους κινητήριους τροχούς, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο σύστημα e-Power, η μπαταρία υψηλής απόδοσης συμπληρώνεται από έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα σαν και αυτούς που συναντάμε στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας με απόδοση 140 kW (190 ίππων) στην περίπτωση του Qashqai e-Power, 150 kW (204 ίππους) στο X-Trail e-Power ή 157 kW (213 ίππους) στην περίπτωση του X-Trail e-Power e-4ORCE, με το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης.

Έτσι, το e-Power έχει ως σύστημα μετάδοσης της κίνησης μόνο τον ηλεκτροκινητήρα, γεγονός που μεταφράζεται σε άμεση απόκριση σε κάθε πάτημα του δεξιού πεντάλ από τον οδηγό, με γραμμική και αδιάλειπτη απόδοση. Είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει ευχαρίστηση, αβίαστη και ομαλή οδηγική εμπειρία, παρόμοια με αυτή που έχουν τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά χωρίς την ανάγκη της επαναφόρτισης.

Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης 1,5 λίτρων είναι εκεί για να καλύψει τις ανάγκες φόρτισης. Λειτουργεί πάντα διακριτικά, χάρη στις ειδικές προσαρμογές που έχουν γίνει προκειμένου να εναρμονιστεί με το σύστημα e-Power, αλλά και λόγω της μεταβλητής σχέσης συμπίεσης, μεταξύ 8:1 και 14:1, που αποτελεί ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ακόμα και σε συνθήκες υψηλού φορτίου η λειτουργία περιορίζεται χαμηλά στις στροφές και λίγο πάνω από τις 2.000 σ.α.λ., με την παρουσία του να μην γίνεται αισθητή, όσον αφορά το θόρυβο.

Επιπλέον, το σύστημα e-Pedal Step, γνωστό μας από το πρωτοπόρο αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Leaf, επιστρέφει ενέργεια κατά την πέδηση, αναβαθμίζοντας παράλληλα την οδηγική εμπειρία, αφού επιτρέπει στον χρήση να κινείται με ένα πεντάλ και χωρίς να χρειάζεται να επιβραδύνει με το φρένο, αφού αυτή τη λειτουργία την κάνει το σύστημα, μόλις ο οδηγός τραβήξει το πόδι του από το γκάζι. Κάθε φορά που γίνεται αυτό το αυτοκίνητο επιβραδύνει με 0,2 g, δύναμη αρκετή για να ανάψουν τα πίσω φώτα των φρένων και να ειδοποιήσουν αυτόν που ακολουθεί.

Τετρακίνηση Nissan e-4ORCE

Η Nissan με το σύστημα e-4ORCE πήγε την τετρακίνηση ένα βήμα πιο μπροστά. Συνδυάζεται με τα ηλεκτροκίνητα σύνολα της ιαπωνικής εταιρείας και το συναντάμε στο νέο X-Trail. Το e-4ORCE προσφέρει καθησυχαστική πρόσφυση και σίγουρη επιτάχυνση σε όλες τις συνθήκες, χάρη στην πιο προηγμένη τεχνολογία ελέγχου όλων των τροχών. Το «e» στο e-4ORCE σημαίνει το 100% σύστημα ηλεκτροκίνησης της Nissan, ενώ το «4ORCE» αναφέρεται στη φυσική ισχύ και ενέργεια του οχήματος, με το «4» να αντιπροσωπεύει τον έλεγχο όλων των τροχών.

Το e-4ORCE, έχει 10.000 φορές ταχύτερη απόκριση ροπής σε σχέση με ένα μηχανικό σύστημα 4WD. Επιπλέον, η συνεχής ανακατανομή της ροπής και η σχεδόν τέλεια ισορροπία βάρους συμβάλλουν στον καθησυχαστικό χειρισμό και την οδηγική άνεση, επιτρέποντας μια δυναμική αλλά ομαλή οδηγική εμπειρία.

Πρόκειται για την πιο προηγμένη τεχνολογία ελέγχου όλων των τροχών της Nissan που διαχειρίζεται με ακρίβεια την απόδοση ισχύος και την απόδοση πέδησης για ομαλότητα και σταθερότητα. Το σύστημα ενισχύει την εμπιστοσύνη του οδηγού, εντοπίζοντας την επιθυμητή γραμμή οδήγησης, σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του δρόμου, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει στιλ οδήγησης.

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της κατανομής της ροπής εμπρός και πίσω, το σύστημα εφαρμόζει ανεξάρτητο έλεγχο πέδησης σε κάθε έναν από τους τέσσερις τροχούς για να μεγιστοποιήσει την υπό γωνία δύναμη, που δημιουργείται από τον καθένα. Αυτό προσφέρει κατευθυντικότητα που ακολουθεί πιστά τις προθέσεις του οδηγού με ελάχιστες ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης. Επιπλέον, βελτιώνει την άνεση, περιορίζοντας τη «βύθιση» του εμπρός μέρους του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα και κατά συνέπεια την πιθανότητα ναυτίας των επιβαινόντων.

Premium εσωτερικό

Τα νέα Nissan Qashqai e-Power και X-Trail e-Power, διακρίνονται επίσης για την premium αίσθηση που προσφέρουν στο εσωτερικό τους. Τα υλικά υψηλής ποιότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συμβάλουν στην αναβάθμιση της απτής… εικόνας των μοντέλων, προσφέροντας ένα ιδανικό περιβάλλον για συμβίωση.

Όλα τοποθετημένα σε αρμονία, με την ποιότητα να συνοδεύει η αψεγάδιαστη εργονομία και η πρακτικότητα. Κάθεσαι ψηλά και απολαμβάνεις την απρόσκοπτη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, έχοντας γύρω σου όλα όσα αναζητάς σε ένα αυτοκίνητο. Ο νέος επιλογές e-shifter σε κερδίζει με την κομψότητά του, ενώ παράλληλα απελευθερώνει χώρο στην κεντρική κονσόλα για τα μικροαντικείμενα της καθημερινότητάς σου, σε ανοιχτά ή κλειστά ντουλαπάκια που είναι διάσπαρτα τοποθετημένα στο εσωτερικό.

Η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο, με τον οδηγό να έχει εμπρός του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, αλλά και μια ακόμα οθόνη αφής ίδιας διάστασης και υψηλής ανάλυσης, στο κέντρο του ταμπλό και εργονομικά τοποθετημένη, ψηλά, στο οπτικό του πεδίο. Εκεί, και ακόμα πιο μακριά στο βάθος, νοητά πάνω από το καπό, βρίσκεται το τεράστιο 10,8 ιντσών head-up display, το οποίο προβάλει όλες τις πληροφορίες και αναβαθμίσει την άνεση και την ασφάλεια.

Το σύστημα πολυμέσων NissanConnect είναι μια ψηφιακή πύλη στις ρυθμίσεις πλοήγησης, ψυχαγωγίας και των λειτουργιών του οχήματος και είναι συμβατή τόσο με το Android Auto όσο και με το Apple CarPlay, όπου στο τελευταίο διατίθεται ασύρματη σύνδεση. Ο οδηγός επίσης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους 3D Χάρτες της TomTom και στο Live Traffic με προηγμένες λειτουργίες πλοήγησης, όπως ενημερώσεις over-the-air για τον χάρτη, συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, Google Street View, σημεία με τοποθετημένες κάμερες ορίων ταχύτητας και τιμές καυσίμων.

Nissan Juke Hybrid

Ένα θετικό βήμα προς τον εξηλεκτρισμό κάνει με τη σειρά του και το Juke, υιοθετώντας υβριδική τεχνολογία. Η έκδοση Juke Hybrid εστιάζει στην αποδοτικότητα, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τις επιδόσεις και εν γένει την οδηγική εμπειρία που προσφέρει το ιαπωνικό crossover.

Το υβριδικό σύστημα του Juke αποτελείται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τελευταίας τεχνολογίας, που είναι ειδικά σχεδιασμένος για χρήση στο συγκεκριμένο σύνολο. Συνδυάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 36 kW (50 ίππους) και 205 Nm ροπής, με το σύστημα να συμπληρώνει μια μίζα-γεννήτρια υψηλής τάσης 15 kW, μετατροπέα και υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, αλλά και ένα καινοτόμο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 4+2 σχέσεων.

Συνολικά η απόδοση του Juke Hybrid φτάνει τους 145 ίππους, που μεταφράζεται σε 25% περισσότερη ισχύ σε σχέση με την τρέχουσα υπερτροφοδοτούμενη έκδοση βενζίνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται και ιδιαίτερα φειδωλή σε απαιτήσεις για καύσιμα, αφού, αυτή η υβριδική έκδοση έχει 40% πιο χαμηλή κατανάλωση σε αστικό περιβάλλον και 20% σε μικτές συθήκες.

Το Juke Hybrid εκκινεί ως ηλεκτρικό, με απόλυτα ήσυχη λειτουργία και άμεση απόκριση και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 55 χλμ./ώρα ως EV. Εντός αστικού περιβάλλοντος το υβριδικό Juke μπορεί να καλύψει έως και 80% των μετακινήσεών του σε ηλεκτρική λειτουργία, χωρίς εκπομπές ρύπων και με μηδενική κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει χειροκίνητα, μέσω του διακόπτη EV την αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία.

Για την αναβάθμιση της οδηγικής εμπειρίας που προσφέρει το Juke Hybrid, φροντίζουν τα προγράμματα οδήγησης Eco, Normal και Sport. Αυτά ρυθμίζουν την απόκριση του κινητήρα, την υποβοήθηση στο τιμόνι και τη λειτουργία του κλιματισμού. Η ανάκτηση μέσω της πέδησης φροντίζει να επιστρέψει ενέργεια, που σε άλλη περίπτωση θα πήγαινε χαμένη, αλλά τώρα την παρέχει άμεσα ο ηλεκτρικός κινητήρας στο αυτοκίνητο. Το σύστημα e-Pedal χρησιμοποιείται και στο Juke, επιτρέποντας στον οδηγό να κινείται με χρήση ενός πεντάλ και χωρίς να απαιτείται το φρένο για την επιβράδυνση, παρά μόνο για την τελική ακινητοποίηση του οχήματος.

Το Juke Hybrid ξεχωρίζει και αισθητικά, αφού οι αλλαγές που έχουν γίνει προκειμένου να ευεργετηθεί η αεροδυναμική απόδοση και τα επιμέρους στοιχεία της νέας του ταυτότητας του χαρίζουν νέο χαρακτήρα. Κάτι που ισχύει και στο δρόμο, όπου το αποδοτικό Juke έχει γίνει συνάμα και πιο σπορ, άμεσο και ευχάριστο.

Με την εξηλεκτρισμένη και τεχνολογικά προηγμένη γκάμα της, η Nissan δίνει στον υποφήφιο αγοραστή την ιδανική λύση προς την ηλεκτροκίνηση, αφού προσφέρει την ασύγκριτη εμπειρία οδήγησης ενός EV,  απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη της, και μάλιστα χωρίς την ανάγκη φόρτισης στην πρίζα, χάρη στην αποκλειστική της τεχνολογία με το e-POWER. Όλα τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Nissan είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!