Το ολοκαίνουριο Opel Grandland έρχεται με υβριδικές, plug-in hybrid και ηλεκτρικές εκδόσεις

Η Opel αποκάλυψε τη νέα γενιά του Grandland, το οποίο λανσάρει την καινούρια σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας.

Το ολοκαίνουριο Opel Grandland έρχεται με υβριδικές, plug-in hybrid και ηλεκτρικές εκδόσεις

Η Opel αποκάλυψε τη νέα γενιά του Grandland, το οποίο λανσάρει την καινούρια σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας.

Αυτό είναι το ολοκαίνουριο Opel Grandland. Η νέα γενιά του οικογενειακού SUV της Opel εμπνέεται εμφανισιακά από το πρωτότυπο Experimental φέρνοντας στην παραγωγή χαρακτηριστικά όπως το 3D Vizor με το φωτιζόμενο λογότυπο του ‘Κεραυνού’ στο κέντρο της μάσκας, καθώς και τα μόνιμα φωτιζόμενα γράμματα “OPELστο πίσω μέρος.

Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αποτελούν το σύστημα φωτισμού Intelli-Lux Pixel HD με περισσότερα από 50.000 αυτόνομα στοιχεία, η νέα πλατφόρμα STLA Medium για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και η νέα, επίπεδη εγκατάσταση της μπαταρίας, που επιτρέπει την τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας χωρητικότητας 98 kWh, η οποία χαρίζει στο Grandland Electric έως και περίπου 700 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας!

Το νέο Grandland σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στο Rüsselsheim και θα κατασκευάζεται στο Eisenach, στη Γερμανία.

Νέα σχεδίαση με 3DVizor, φωτιζόμενο Blitz και Intelli-Lux Pixel Matrix HD

Το νέο Grandland είναι μεγαλύτερο κατά 17,3 εκ.. σε μήκος (4,65 μ.), κατά 6,4 εκ. σε πλάτος (1,91 μ.) και κατά 2 εκ. σε ύψος (1,66 μ.), σε σχέση με τον προκάτοχό του και «κάθεται» σε ανασχεδιασμένες ζάντες αλουμινίου έως και 20’’.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην εμφάνιση του νέου SUV είναι το 3D Vizor, που αποτελεί τη νέα έκφραση της χαρακτηριστικής μάσκας της Opel. Το ανανεωμένο 3D Vizor συνδυάζεται με το φωτιζόμενο λογότυπο Opel Blitz, το οποίο γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο χάρη στην τεχνολογία Edge Light Technology.

Το νέο Grandland υιοθετεί τις αρχές της σχεδίασης Opel Compass που εισήγαγε το Experimental concept, με την κεντρική πτυχή και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να στοιχίζονται οριζόντια, ενώ το νέο έμβλημα του “Κεραυνού” τοποθετείται στο κέντρο.

Το νέο, φωτιζόμενο έμβλημα συνοδεύεται από μια ακόμη καινοτομία φωτισμού, τους προβολείς Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Το σύστημα διαθέτει περισσότερα από 50.000 στοιχεία (51.200 για την ακρίβεια, με 25.600 σε κάθε πλευρά) για την κατανομή φωτός υψηλής ευκρίνειας.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, τα διερχόμενα οχήματα ή άλλα αντικείμενα ανιχνεύονται από μια κάμερα και τα φώτα Intelli-Lux Pixel Matrix HD αποκόπτουν αυτά τα οχήματα/αντικείμενα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα φωτισμού Matrix Light. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ πιο φωτεινή και ομοιογενής δέσμη φωτός, χωρίς να τυφλώνονται οι άλλοι χρήστες του δρόμου.

Επιπλέον, τα νέα κινούμενα σχέδια καλωσορίσματος/αποχαιρετισμού με γραφική προβολή μπροστά από το όχημα δίνουν ήδη μια πρόγευση για τις δυνατότητες του συστήματος στο μέλλον. Στην ιδιαίτερη εμφάνιση του Grandland προσθέτουν επίσης η δίχρωμη οροφή που μοιάζει να αιωρείται, καθώς και οι αιχμηρές χαρακτηριστικές γραμμές των τόξων των τροχών.

Στο πίσω μέρος, η χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού “compass, που περιλαμβάνει το φωτιζόμενο έμβλημα “OPEL, κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε μοντέλο παραγωγής. Επιπλέον, στα πλαίσια της στρατηγικής Greenovation της Opel για την εξοικονόμηση των πόρων που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, η ονομασία του μοντέλου δεν εμφανίζεται πλέον με χρωμιωμένα γράμματα, αλλά εντυπώνεται στο κέντρο της πίσω πόρτας.

Ευρύχωρο εσωτερικό με κεντρική οθόνη 16’’ και καθίσματα AGR

Στο εσωτερικό του νέου Grandland κυριαρχούν οι ευθείες γραμμές που διατρέχουν τον πίνακα οργάνων μέχρι τις πόρτες, ενισχύοντας την αίσθηση πλάτους και ευρυχωρίας. Ξεχωρίζουν η μεγάλη κεντρική οθόνη αφής 16’’ που είναι ελαφρώς προσανατολισμένη προς τον οδηγό, η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα και ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων που συνδυάζεται με Intelli-HUD head-up display.

Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει χειροκίνητα ή αυτόματα τη λειτουργία Pure Mode. Η λειτουργία αυτή μειώνει το περιεχόμενο στην οθόνη πληροφόρησης οδηγού, την head-up display και την κεντρική οθόνη, εξασφαλίζοντας ακόμα λιγότερη απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση τη νύχτα ή στη βροχή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις, όπως ο κλιματισμός, μπορούν επίσης να επιλεχθούν μέσω φυσικών κουμπιών.

Στο κάτω τμήμα του ταμπλό, το edge light, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Vizor, προσδίδει μια “γυάλινη” εικόνα χρώματος και φωτός, που ενισχύεται από τον περιφερειακό φωτισμό στον πίνακα οργάνων και στα ένθετα των θυρών.

Το παρών δίνουν και τα βραβευμένα εργονομικά καθίσματα AGR της Opel. Πιστοποιημένα από την “Aktion Gesunder Rücken e. V.” (“Καμπάνια για υγιέστερη πλάτη”), εισάγουν ένα νέο χαρακτηριστικό άνεσης: τα ηλεκτρικά μαξιλαράκια, για τη βελτίωση της πλευρικής άνεσης. Τα καθίσματα διαθέτουν επίσης λειτουργία εξαερισμού και μασάζ για τον οδηγό.

Το μακρύ μεταξόνιο των 2,78 μ. εξασφαλίζει αυξημένη ευρυχωρία στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν κατά 40:20:40, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο φόρτωσης έως και 1.641 λτ.. Παράλληλα, έμφαση έχει δοθεί στους αποθηκευτικούς χώρους.

Συνολικά, το νέο Grandland προσφέρει πάνω από 35 λτ. αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό, από το Pixel Box και τις θήκες τηλεφώνων στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, μέχρι τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την κεντρική κονσόλα.

Υβριδικά συστήματα κίνησης MHEV & PHEV

Η γκάμα του νέου Grandland περιλαμβάνει υβριδικές MHEV και επαναφορτιζόμενες PHEV εκδόσεις. Αρχίζοντας από τις δεύτερες, το Grandland Plug-in Hybrid θα προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία έως και 85 χλμ., ενώ τα ήπια υβριδικά Grandland Hybrid θα διαθέτουν τεχνολογία 48V για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2.

Περισσότερες πληροφορίες για τους κινητήρες θα μάθουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και το πιθανότερο είναι οι εκδόσεις Hybrid να βασίζονται στον 1.2 Puretech των 136 ίππων και οι Plug-in Hybrid στον 1.6 Turbo με απόδοση 180 έως 300 ίππους.

Νέα πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα

Η νέα γενιά του Grandland αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον εξηλεκτρισμό της Opel. Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που επωφελείται από την πλατφόρμα STLA Medium για ηλεκτρικά οχήματα, του Ομίλου Stellantis.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, τη νέα επίπεδη τοποθέτηση της μπαταρίας με χωρητικότητα έως και 98 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς και πλήθος χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αντλία θερμότητας, το νέο Grandland Electric θα είναι σε θέση να προσφέρει μια ηλεκτρική αυτονομία έως και περίπου 700 χλμ. με μία πλήρη φόρτιση.

Επιπλέον, υπόσχεται ότι θα απαιτούνται σύντομες στάσεις για την επαναφόρτισή του. Σε έναν δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης, χρειάζονται μόλις 26 λεπτά περίπου, για την επαναφόρτιση της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της.

Τεχνολογία επιλεκτικής απόσβεσης και τεχνολογίες ADAS

Το νέο Grandland διαθέτει αμορτισέρ με τεχνολογία επιλεκτικής απόσβεσης ανάλογα με τη συχνότητα. Αυτή η τεχνολογία δημιουργεί ένα δεύτερο υδραυλικό κύκλωμα στον θάλαμο του αμορτισέρ, για να προσαρμόζει μηχανικά τη δύναμη απόσβεσης σε σχέση με τη συχνότητα.

Ανάλογα με την κατάσταση, τις συνθήκες του οδοστρώματος και το στυλ οδήγησης, επιτρέπει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόσβεσης για άνετη κύλιση σε υψηλές συχνότητες, καθώς και ένα σπορ στυλ οδήγησης με πιο άμεση επαφή με τον δρόμο σε χαμηλές συχνότητες.

Το Grandland αντιδρά έτσι ακόμα πιο άμεσα σε κάθε εντολή του οδηγού και παραμένει πιο σταθερό κατά το φρενάρισμα, τις στροφές και τις υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο.

Το μεγάλο SUV της Opel ολοκληρώνεται με μια εκτεταμένη σειρά από συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως το Αυτόματο Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, το σύστημα προηγμένης αναγνώρισης οδικών σημάτων και το In Crash Braking, ένα σύστημα που βοηθά στην αποφυγή δευτερεύουσας σύγκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, διατίθεται προαιρετικά το σύστημα Drive Assist 2.0, το οποίο ενσωματώνει πολυάριθμα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα συνδυάζει με ημιαυτόματη υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας. Εάν η λωρίδα στην οποία επιθυμεί να κινηθεί ο οδηγός είναι ελεύθερη, το σύστημα κατευθύνει το Grandland προς αυτήν με μικρές κινήσεις του τιμονιού.

Η λειτουργία προσαρμογής ταχύτητας διασφαλίζει ότι η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται όταν αναγνωριστεί ένα νέο, χαμηλότερο όριο ταχύτητας ή αυξάνεται μέχρι το όριο, αν αυτό είναι ψηλότερο. Το Drive Assist 2.0 δεν χρησιμοποιεί μόνο αισθητήρες, αλλά και over-the-air ενημερώσεις από το διαδίκτυο.

Το παρκάρισμα και οι ελιγμοί διευκολύνονται επίσης από τους αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, την κάμερα οπισθοπορείας με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού και την κάμερα Intelli-Vision 360 μοιρών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!