H Nismo προετοιμάζει σπορ μοντέλο για την ευρωπαϊκή αγορά

Το τμήμα υψηλών επιδόσεων της Nissan, η Nismo, ετοιμάζει ένα νέο μεμονωμένο σπορ μοντέλο για την αγορά της Ευρώπης.

H Nismo προετοιμάζει σπορ μοντέλο για την ευρωπαϊκή αγορά

Το τμήμα υψηλών επιδόσεων της Nissan, η Nismo, ετοιμάζει ένα νέο μεμονωμένο σπορ μοντέλο για την αγορά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Nismo, Takao Katagiri το νέο σπορ μοντέλο θα πωλείται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και υπονόησε ότι θα καταφθάσει αυτή τη δεκαετία. Ο Ιάπωνας τόνισε πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αγορά για τη Nissan.

Το καινούργιο μοντέλο αναμένεται να είναι έμμεσος διάδοχος του Nissan GT-R, το οποίο καταργήθηκε στις αρχές του 2022 έπειτα από 13 χρόνια. Οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εκπομπές ρύπων έχουν επίσης κρατήσει ένα άλλο βελτιωμένο μοντέλο της Nismo, το σπορ coupe Z, εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Takao Katagiri ανέφερε ότι το νέο μοντέλο θα διατίθεται με ένα συνδυασμό υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών κινητήριων συνόλων. Στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων θα πρέπει να τροφοδοτείται από solid state μπαταρίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους, η τεχνολογία αυτή απέχει 10 χρόνια από τη χρήση της σε αυτοκίνητα παραγωγής. Έτσι, αν το νέο μοντέλο πρόκειται να είναι βιώσιμο στην Ευρώπη, μια υβριδική επιλογή θα είναι το πιο πιθανό σημείο εκκίνησης.

Η έρευνα της Nissan σχετικά με τις solid state μπαταρίες βρίσκεται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο και ένα πιλοτικό εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Η τεχνολογία αναμένεται να είναι έτοιμη έως το 2026 και τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής που τη χρησιμοποιούν αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2028.

Αυτή η νέα τεχνολογία θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα και να επιταχύνει την ισορροπία τιμών μεταξύ ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων ή υβριδικών αυτοκινήτων. Η Nissan εκτιμά ότι το αρχικό κόστος θα είναι 75 δολάρια ανά kWh, σε σύγκριση με το σημερινό κόστος των περίπου 130 δολαρίων ανά kWh.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!