Η Mercedes-Benz καθιερώνει τη βιώσιμη ανακύκλωση μπαταριών

Με ορίζοντα το 2023 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα υλοποιήσει σε δικό της εργοστάσιο μια πρωτοποριακή τεχνολογία ανακύκλωσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η Mercedes-Benz καθιερώνει τη βιώσιμη ανακύκλωση μπαταριών

Με ορίζοντα το 2023 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα υλοποιήσει σε δικό της εργοστάσιο μια πρωτοποριακή τεχνολογία ανακύκλωσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η Mercedes-Benz αποδεικνύει έμπρακτα ότι η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής της. Εκτός από την ανθρακικά ουδέτερη παραγωγή και τον εξηλεκτρισμό της, προχωρά και στην ανακύκλωση. Με στόχο τη μελλοντική επαναχρησιμοποίηση συστημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου από τα Mercedes-EQ, η εταιρεία επεκτείνει την παγκόσμια στρατηγική ανακύκλωσης μπαταριών με την κατασκευή του δικού της εργοστασίου ανακύκλωσης στη Γερμανία.

Το πιλοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης συστημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου θα θέσει νέα πρότυπα στην οικολογική ανακύκλωση μπαταριών, με την πατενταρισμένη διαδικασία υδρομεταλλουργίας που προσφέρει ανάκτηση άνω του 96% των υλικών.

Η νέα μονάδα ανακύκλωσης βασίζεται σε μια καινοτόμο μηχανική/υδρομεταλλουργική διαδικασία που καταργεί την ενεργοβόρα πυρομεταλλουργία, ο οποία απαιτούσε και σπατάλη υλικών. Η ενσωμάτωση της υδρομεταλλουργίας στη συνολική λειτουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και λειτουργεί ως βασικό στοιχείο για την υλοποίηση της βιώσιμης ανακύκλωσης μπαταριών υπό την έννοια μιας πραγματικά κυκλικής οικονομίας.

Η κατασκευή του εργοστασίου θα γίνει σε δύο στάδια. Αρχικά, θα έχει κατασκευαστεί μέχρι το 2023 το εργοστάσιο μηχανικής αποξήλωσης και σε δεύτερο χρόνο θα τεθούν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας των υλικών της μπαταρίας. Με αυτό τον τρόπο, στο μέλλον το Kuppenheim θα μπορούσε να καλύψει όλα τα στάδια της ανακύκλωσης μπαταριών.

Η πιλοτική μονάδα αναμένεται να έχει ετήσια δυναμική 2.500 τόνων και τα ανακτημένα υλικά θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή περισσότερων από 50.000 μονάδων μπαταριών για τα νέα μοντέλα της σειράς Mercedes-EQ.

Η Mercedes-Benz ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στην κυκλική οικονομία των μπαταριών, εξετάζοντας τρία βασικά ζητήματα: κυκλική σχεδίαση, διατήρηση αξίας και κλείσιμο του κύκλου. Κατά την εξέλιξη ενός οχήματος, όλα τα υλικά αναλύονται ως προς την καταλληλότητά τους στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα της Mercedes-Benz είναι κατά 85% ανακυκλώσιμα και το 95% αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, σύμφωνα με το ISO 22 628. Η ανακύκλωση υλικών των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, όπως το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσέγγισης, η οποία καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού από την εξόρυξη έως την ανακύκλωση.

Η Mercedes-Benz προσφέρει επισκευασμένες μπαταρίες ως ανταλλακτικά για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την ιδέα ενός κλειστού οικονομικού κύκλου και να εξοικονομήσει πόρους. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο με μεγάλης κλίμακας αποθήκες ενέργειας, μέσω της Mercedes-Benz Energy, όπου οι μπαταρίες που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα, αποκτούν μια δεύτερη ζωή σε ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, πριν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους και ανακυκλωθούν.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!