Αυτό είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep που θα κυκλοφορήσει το 2023

Με το νέο compact SUV ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αμερικανικής μάρκας.

Αυτό είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep που θα κυκλοφορήσει το 2023

Με το νέο compact SUV ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αμερικανικής μάρκας.

Η Jeep κάνει το πρώτο βήμα προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, αποκαλύπτοντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023.  «Αυτό το νέο μοντέλο θα κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και είναι το πρώτο από μια ολοκληρωμένη σειρά αμιγώς ηλεκτρικών Jeep που θα καλύπτει κάθε κατηγορία SUV έως το 2025» είπε ο επικεφαλής της Stellantis, Carlos Tavares. Το νέο μοντέλο, που ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα ονομάζεται, θα βρίσκεται κάτω από το Renegade όσον αφορά το μέγεθος.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Jeep για την 80η επέτειό της πέρυσι, ο επικεφαλής, Christian Meunier, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει «ένα Jeep μηδενικών εκπομπών ρύπων σε κάθε κατηγορία ως το 2025». Ωστόσο, ο επικεφαλής της εξωτερικής σχεδίασης της μάρκας Mark Allen, άφησε να εννοηθεί ότι παράλληλα με τον εξηλεκτρισμό είναι μια πιθανή μια επέκταση γκάμας πάνω από το Wagoneer κι κάτω από το Renegade: «Το Renegade ανήκει στο Β Segment, επομένως προφανώς υπάρχει χώρος πιο κάτω και είναι κάτι που εξετάζουμε. Αλλά μάλλον δεν θα κάνουμε κάτι μεγαλύτερο από το Wagoneer, είναι θηριώδες!» είπε στο Auto express.

Το μικρό ηλεκτρικό Jeep θα μπορούσε να βασίζεται στην πλατφόρμα e-CMP  της Stellantis που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα παρόμοιου μεγέθους όπως τα Peugeot 208 και e-208, το 2008, και το e-2008, αλλά και τα Corsa και Corsa e της Opel. Όμως είναι απίθανο αυτή η πλατφόρμα να μπορεί να υποστηρίξει τετρακίνηση, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα Jeep. Ίσως η ηλεκτροκίνηση αλλάξει τα δεδομένα της μάρκας. Ως πλατφόρμα πολλαπλών κινητήρων η e-CMP θα μπορούσε να δώσει στο μικρό Jeep και βενζινοκίνητες εκδόσεις, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι στα σχέδια της μάρκας.

Με το λανσάρισμα του να έχει προγραμματιστεί για το 2023 είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν το νέο μοντέλο θα χρησιμοποιήσει τη νέα ηλεκτρική τεχνολογία της Stellantis, που ανακοινώθηκε το 2021. Η αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα STLA Small δεν θα κυκλοφορήσει πριν  το 2026, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει ένα σύστημα τετρακίνησης με ηλεκτροκινητήρες και στους δύο άξονες. Με μπαταρίες από 37 kWh, η Stellantis στοχεύει σε αυτονομία ως και 480 χιλιόμετρα στα νέα της μοντέλα, δηλαδή περίπου 160 χιλιόμετρα περισσότερα από τα αυτοκίνητα με πλατφόρμα e-CMP.

Παρόλο που η Jeep έχει χαράξει μια ηλεκτρική πορεία, ο Meunier παραδέχτηκε ότι η εξετάζεται και η υδρογονοκίνηση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!