Η Mazda προάγει την ασφάλεια

Μια ανάλυση των συστημάτων ασφάλειας των μοντέλων της Mazda που, με τον οδηγό στο επίκεντρο, κάνουν τις μετακινήσεις ασφαλέστερες

Η Mazda προάγει την ασφάλεια

Μια ανάλυση των συστημάτων ασφάλειας των μοντέλων της Mazda που, με τον οδηγό στο επίκεντρο, κάνουν τις μετακινήσεις ασφαλέστερες

Στόχος της Mazda είναι να κατασκευάζει αυτοκίνητα που προσφέρουν τη χαρά της οδήγησης, με ασφάλεια. Με προηγμένες τεχνολογίες ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, η Mazda στοχεύει να συμβάλει σε ένα μέλλον όπου οι μετακινήσεις θα είναι πιο ασφαλείς και χωρίς ατυχήματα. Για να επιτευχθεί αυτό, η γενική φιλοσοφία της εταιρίας περιλαμβάνει τέσσερις πτυχές: α) την εργονομική και ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου, β) τα συστήματα ενεργητικής ασφαλείας που υποστηρίζουν τον οδηγό ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, γ) τις λειτουργίες πριν από τη σύγκρουση που επαναφέρουν το αυτοκίνητο σε ασφαλή κατάσταση και δ) τα συστήματα παθητικής ασφαλείας με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων και των τραυματισμών, των επιβατών και των πεζών, σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η αποφυγή του ατυχήματος. Για το σκοπό αυτό, μια σειρά από χαρακτηριστικά με την ονομασία i-Activsense, περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό πολλών μοντέλων της Mazda: Κάμερες και αισθητήρες τοποθετημένοι μέσα και γύρω από το αυτοκίνητο, παρακολουθούν την κυκλοφορία και ολόκληρο το περιβάλλον οδήγησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του οδηγού και των άλλων χρηστών του δρόμου.

Για παράδειγμα, το έξυπνο σύστημα πέδησης βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων, ειδικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις που ο χρόνος αντίδρασης είναι καθοριστικής σημασίας. Τα συστήματα προειδοποίησης για την κυκλοφορία μπροστά και πίσω από το αυτοκίνητο  βοηθούν τον οδηγό σε περιπτώσεις όπου η ορατότητά είναι περιορισμένη, όπως σε μία διασταύρωση. Οι προβολείς LED της Mazda προσαρμόζουν συνεχώς τη μεγάλη σκάλα για να μην «τυφλώνουν» τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Το σύστημα ελέγχου των τυφλών σημείων χρησιμοποιεί ραντάρ για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου, προειδοποιώντας τον οδηγό για κάθε πιθανό κίνδυνο, όπως π.χ. κατά την αλλαγή λωρίδας. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σε συνδυασμό με διάφορα συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης εκτροπής και διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, που βοηθούν το αυτοκίνητο να κινείται πάντα με ασφάλεια στο δρόμο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση του οδηγού. Όταν είναι κουρασμένος ή νυσταγμένος, ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mazda προσφέρει το σύστημα  παρακολούθησης της συμπεριφοράς του οδηγού: Μια κάμερα τοποθετημένη στο εσωτερικό της καμπίνας παρακολουθεί τα σημάδια κόπωσης, όπως τις κινήσεις των βλεφάρων και το βλέμμα του και ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικού μηνύματος πριν εκείνος χάσει τη συγκέντρωσή του. Μαζί με το σύστημα radar cruise control και το σύστημα υποβοήθησης σε μποτιλιάρισμα, η οδήγηση γίνεται όχι μόνο ασφαλέστερη, αλλά και πιο άνετη και ξεκούραστη.

Η εταιρία ακολουθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο σχεδιασμό της καμπίνας και την αρχιτεκτονική σχεδιασμού του αυτοκινήτου. Οι εμπρός και μεσαίες κολώνες (Α και Β) καθώς και το ταμπλό και ο πίνακας οργάνων είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να έχει καθαρό οπτικό πεδίο διατηρώντας παράλληλα μια άνετη θέση οδήγησης. Με την τεχνολογία head-up display διαθέσιμη για σχεδόν ολόκληρη τη γκάμα μοντέλων, ο οδηγός έχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, απευθείας στο οπτικό του πεδίο, χωρίς να αποσπάται το βλέμμα του από το δρόμο.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!