Γραμμή 4 Μετρό: Συρμοί χωρίς οδηγό στο τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή

Όλες οι λεπτομέρειες του έργου που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας στα τέλη της δεκαετίας

Γραμμή 4 Μετρό: Συρμοί χωρίς οδηγό στο τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή

Όλες οι λεπτομέρειες του έργου που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας στα τέλη της δεκαετίας

Το σημαντικότερο έργο υποδομών στο λεκανοπέδιο, μετά την κατασκευή της Αττικής Οδού, είναι η γραμμή 4 του Μετρό. Σε σχήμα «U», θα αποτελείται από 5 τμήματα, με συνολικό μήκος 38,2 χλμ και 35 σταθμούς.

Η κατασκευή του τμήματος Α Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς), θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού, με την τοποθέτηση των πρώτων εργοταξίων. Πρόκειται για έργου προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 8 έτη.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα μετακινούνται με τη Γραμμή 4 του Μετρό περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 τόνους ανά ημέρα.

“Η σημασία του έργου είναι τόσο μεγάλη που με λίγη υπομονή θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες. Εύχομαι τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν στο ακέραιο”, τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Α.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, η διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Ακαδημίας θα γίνεται σε 8,5 λεπτά και Άλσος Βεΐκου – Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά. Στις καινοτομίες της γραμμής 4 θα είναι η παρουσία συρμών χωρίς οδηγό και η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Πού θα χωροθετηθούν οι 15 σταθμοί του τμήματος Α

 1. Άλσος Βεΐκου

Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.

 1. Γαλάτσι

Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.

 1. Ελικώνος

Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.

 1. Κυψέλη

Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

 1. Δικαστήρια

Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

 1. Αλεξάνδρας

Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

 1. Εξάρχεια

Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

 1. Ακαδημία

Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

 1. Κολωνάκι

Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.

 1. Ευαγγελισμός

Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

 1. Καισαριανή

Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

 1. Πανεπιστημιούπολη

Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.

 1. Ιλίσια

Ο σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.

 1. Ζωγράφου

Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.

 1. Γουδή

Ο σταθμός Γουδή χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Τα επόμενα τμήματα της γραμμής 4

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)

Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)

Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)

Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!