Μητσοτάκης: Nα αποφασίσουμε πότε θα απαγορευτούν οι πωλήσεις οχημάτων βενζίνης και diesel

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή με θέμα την μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Μητσοτάκης: Nα αποφασίσουμε πότε θα απαγορευτούν οι πωλήσεις οχημάτων βενζίνης και diesel

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή με θέμα την μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Για πρώτη φορά τέθηκε από επίσημα χείλη στη χώρα μας το θέμα της απαγόρευσης πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ως ένα μέτρο του περιορισμού των εκπομπών ρύπων. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη η Ελλάδα δεν έχει σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα την πώληση αποκλειστικά πράσινων αυτοκινήτων (ηλεκτρικών ή υδρογόνου).

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής με αντικείμενο την στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία. «Η ηλεκτροκίνηση προφανώς είναι το μέλλον – για να μην πω ότι είναι ήδη το παρόν το οποίο είναι εδώ – και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε εθνικό επίπεδο ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέτουμε στην Ελλάδα ως όριο για να απαγορεύουμε τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά να προσαρμοστεί σε αυτή την κατεύθυνση».

Δεν αναμένεται πάντως αυτό να συμβεί στην Ελλάδα πριν το 2040 – το νωρίτερο – λόγω της παλαιότητας του στόλου και της περιορισμένης διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά της χώρας μας. Μόνο η Νορβηγία έχει θέσει στόχο να απαγορεύσει την πώληση οχημάτων βενζίνης και diesel μέσα στη δεκαετία που διανύουμε (2025). Χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σλοβενία έχουν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία το 2030, ενώ άλλες όπως η Γαλλία και η Ισπανία το 2040.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε επίσης την ανάγκη η ενέργεια η οποία παράγεται και την οποία καταναλώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι «πράσινη», να προέρχεται δηλαδή από ανανεώσιμες πηγές.

Δείτε το video με την ομιλία του Πρωθυπουργού (το σχετικό απόσπασμα είναι στο 20:25)

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!