Leuxus RZ 450e: Η κομψή πλευρά ενός ηλεκτρικού

Η τεχνολογία συναντά την πολυτέλεια και μαζί συνθέτουν ένα κομψό ηλεκτρικό SUV, που ανοίγει νέους δρόμους για τη Lexus.

Leuxus RZ 450e: Η κομψή πλευρά ενός ηλεκτρικού

Η τεχνολογία συναντά την πολυτέλεια και μαζί συνθέτουν ένα κομψό ηλεκτρικό SUV, που ανοίγει νέους δρόμους για τη Lexus.

Το νέο Lexus RZ 450e είναι το πρώτο μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας που κατασκευάστηκε εξαρχής πάνω σε ηλεκτρική πλατφόρμα. Στόχος δεν ήταν μόνο να προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός «καθαρού», μηδενικών ρύπων μοντέλου, αλλά να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία «θα παρέχει μια νέα οδηγική εμπειρία».

Δεν είναι ένα ακόμα μοντέλο που απλώς υιοθετεί ένα πακέτο μπαταριών στη θέση του συμβατικού κινητήρα. Πάει αρκετά παραπέρα προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών που είναι ικανές να ενισχύσουν τις επιδόσεις, αλλά και την οδηγική απόλαυση, αρχές που διακρίνουν τη νέα ηλεκτρική φιλοσοφία της Lexus.

Στο RZ 450e εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα e-Axles, με τα ηλεκτρικά μοτέρ κάθε άξονα να ελέγχουν τη ροπή, προσφέροντας ηλεκτρική τετρακίνηση. Ακρίβεια και άμεση απόκριση είναι τα χαρακτηριστικά της, με την υψηλή ακαμψία του αμαξώματος, το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο να συμβάλουν με τη σειρά τους σε αυτή τη νέα οδηγική εμπειρία.

Η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα, πέρα από τα οφέλη που προσφέρει σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς και άνεσης, παρείχε και μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές. Εξωτερικά, το RZ 450e αποδίδει με ένα νέο τρόπο τη φιλοσοφία της Lexus, ενώ στο εσωτερικό έχει υιοθετηθεί η λογική του ανοιχτού χώρου, με μίνιμαλ σχεδίαση και έμφαση στην πρακτικότητα.

Το RZ 450e σηματοδοτεί το νέο κεφάλαιο στη σχεδιαστική φιλοσοφία της Lexus, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία νέων μοντέλων όπως το RX. Το νέο ηλεκτρικό SUV της ιαπωνικής εταιρείας διαθέτει πολλά νέα στοιχεία, αλλά παραμένει ένα γνήσιο τέκνο της Lexus, με στοιχεία που υπογραμμίζουν την ταυτότητά της και παράλληλα δείχνουν το μέλλον.

Η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα, προσφέρουν τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των ηλεκτρικών μερών και της μπαταρίας, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κέντρο βάρους, γεγονός που επέτρεψε στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα χαμηλότερο ρύγχος. Αυτό είναι και το σημείο εκκίνησης για τη σιλουέτα του έχει ροή.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην πρακτικότητα, με τη σχεδίαση της οροφής να αφήνει περισσότερο χώρο στην καμπίνα των επιβατών, με τους πίσω να έχουν αρκετό… αέρα πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό, χάρη και στο μακρύ μεταξόνιο που φτάνει τα 2,85 μ., με το RZ 450e να έχει συνολικό μήκος 4,805 μ. Οι μικροί πρόβολοι του μοντέλου τονίζονται περισσότερο από τους ευμεγέθης τροχούς 18 έως και 20 ιντσών, με την ιδιαίτερη αεροδυναμική σχεδίαση.

Ο τελευταίος είναι ένας τομέας που έχει δοθεί μεγάλη προσοχή. Στο RZ 450e η αεροδυναμική απόδοση διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην εν γένει αποδοτικότητα του μοντέλου. Με τις ανάγκες ψύξης ενός ηλεκτρικού μοντέλου να είναι μικρότερες από αυτές ενός με θερμικό κινητήρα, το RZ 450e έχει νέα κλειστού τύπου μάσκα, βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, που δίνει μια νέα ταυτότητα στο μοντέλο. Τα λεπτά φωτιστικά σώματα, αποτελούν με τη σειρά τους ένα έντονο σχεδιαστικό στοιχείο, τόσο εμπρός, όσο και πίσω.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!