Τι είναι τα πτερύγια στη διπλή διαχωριστική γραμμή

Δείτε τι ρόλο παίζουν τα πτερύγια που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε συγκεκριμένα σημεία της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.

Τι είναι τα πτερύγια στη διπλή διαχωριστική γραμμή

Δείτε τι ρόλο παίζουν τα πτερύγια που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε συγκεκριμένα σημεία της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.

Ένα από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Περιφέρεια Αττικής για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων σε σημεία της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, όπου χρειαζόταν άμεσα η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, είναι το σύστημα αποτροπής παράνομου προσπεράσματος.

Πρόκειται για τα αντανακλαστικά ελαστικά πτερύγια που τοποθετήθηκαν σε σημεία με διπλή διαχωριστική γραμμή, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Αττική και στοχεύουν στον περιορισμό της εισόδου των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα για παράνομη προσπέραση, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων.

Όπως βέβαια διευκρινίζει η Περιφέρεια Αττικής, τα αντανακλαστικά ελαστικά πτερύγια αποτελούν προσωρινή λύση, μέχρι την υλοποίηση της μελέτης μεσοπρόθεσμων επεμβάσεων της Παραλιακής Λεωφόρου Βάρκιζας – Σουνίου.

Αυτή προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας της λεωφόρου με την εγκατάσταση αμφίπλευρων στηθαίων ασφαλείας σκυροδέματος τύπου Νew Jersey, την κατασκευή κυκλικών κόμβων (round abouts), παραδρόμων, πεζοδρόμων, και άλλων παρεμφερών παρεμβάσεων, όπως την κατασκευή παράπλευρης διαχωριστικής νησίδας parking. Με την εν λόγω μελέτη, αναμένεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λεωφόρος Ποσειδώνος και γενικότερα η Παραλιακή Λεωφόρος, έχει βελτιωθεί σχεδόν σε όλο της το μήκος, ξεκινώντας από το Φάληρο και φτάνοντας μέχρι την Ανάβυσσο. Με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική, έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες και ποικίλες εργασίες συντήρησης του συγκεκριμένου οδικού δικτύου μέχρι και το Σούνιο, όπως:

  • η τοποθέτηση νέας ασφάλτου,
  • η αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού με πλήρως διαχειριζόμενα φωτιστικά led υψηλής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας,
  • η σχεδίαση νέων και ευδιάκριτων διαγραμμίσεων,
  • η τοποθέτηση νέων πινακίδων σήμανσης, καθώς και φωτεινών σηματοδοτών Led,
  • η συντήρηση της κεντρικής νησίδας πρασίνου, αναβαθμίζοντας την περιβαλλοντική αισθητική.

Οι νέες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας αναμένεται, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, να μειώσουν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα, ειδικότερα η θερινή περίοδο που το παραλιακό μέτωπο έχει αυξημένη κυκλοφορία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!