Τι είναι το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων σήμανσης;

Τα συστήματα αναγνώρισης οδικών πινακίδων σήμανσης είναι διαθέσιμη σε πολλά καινούργια αυτοκίνητα. Εξηγούμε τι κάνει και πώς λειτουργεί.

Τι είναι το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων σήμανσης;

Τα συστήματα αναγνώρισης οδικών πινακίδων σήμανσης είναι διαθέσιμη σε πολλά καινούργια αυτοκίνητα. Εξηγούμε τι κάνει και πώς λειτουργεί.

Εάν έχετε κοιτάξει σχετικά πρόσφατα τον κατάλογο εξοπλισμού ενός καινούργιου αυτοκινήτου, μπορεί να έχετε δει να περιλαμβάνεται κάπου ο όρος «αναγνώριση πινακίδων σήμανσης», «αναγνώριση ορίου ταχύτητας» ή κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για ένα νέο κομμάτι τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς και νόμιμοι στο δρόμο. Σας εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του.

Η αναγνώριση οδικής σήμανσης είναι ένα σύστημα που μπορεί να διαβάζει αυτόματα τις οδικές πινακίδες και να σας τις εμφανίζει καθώς οδηγείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σε θέση να ανιχνεύει μόνο τις πινακίδες ορίου ταχύτητας και να τις εμφανίζει στον οδηγό σε μια ψηφιακή οθόνη, αλλά ορισμένα αυτοκίνητα είναι σε θέση να εμφανίζουν και άλλες πινακίδες.

Αυτό είναι χρήσιμο αν βρίσκεστε σε έναν άγνωστο δρόμο και δεν είχατε την ευκαιρία να δείτε το όριο ταχύτητας κατά την είσοδό σας σε αυτόν. Το σπουδαίο με την αναγνώριση πινακίδων σήμανσης είναι ότι πάντα ψάχνει για αυτές, οπότε θα σας εμφανίσει το τρέχον όριο και μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητά σας ανάλογα.

Σε ορισμένα αυτοκίνητα η τεχνολογία αυτή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιείται μαζί με τις λειτουργίες του cruise control και του περιοριστή ταχύτητας. Σε αυτά τα μοντέλα, το αυτοκίνητο μπορεί να μειώσει αυτόματα την ταχύτητά σας, ώστε να ταιριάζει με το τρέχον όριο ταχύτητας. Αυτό είναι χρήσιμο σε αυτοκινητόδρομους με υπερυψωμένες γέφυρες και μεταβλητά όρια ταχύτητας. Αυτή η λειτουργία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε ορισμένα αυτοκίνητα των Mercedes, Volkswagen και Volvo.

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας;

Στο αυτοκίνητο εγκαθίσταται μια κάμερα με κατεύθυνση προς τα εμπρός, συνήθως πάνω από τον κεντρικό καθρέπτη στο παρμπρίζ, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό για να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει τις οδικές πινακίδες. Η κάμερα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων χρησιμοποιεί τα δικά του προηγμένα προγράμματα υπολογιστή για να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει.

Οι πληροφορίες σχετικά με την οδική πινακίδα αποστέλλονται στη συνέχεια σε όποιο τμήμα της οθόνης έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει τις πληροφορίες. Συνήθως αυτό γίνεται στο ψηφιακό πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι, αν και πολλά μοντέλα είναι επίσης σε θέση να εμφανίζουν πληροφορίες για τις οδικές πινακίδες μέσω head-up display που ανακλάται στο παρμπρίζ.

Είναι σημαντικό σύστημα να διαθέτει ένα αυτοκίνητο; 

Εάν αγοράζετε ένα νέο αυτοκίνητο και αποφασίζετε ποιες επιλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς, η αναγνώριση οδικής σήμανσης θα πρέπει μάλλον να ενταχθεί στην κατηγορία «χρήσιμο, αλλά όχι απαραίτητο». Μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη αν τύχει να παραλείψετε μια πινακίδα ορίου ταχύτητας, αλλά αν είστε προσεκτικός οδηγός, τότε δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε αυτήν.

Επίσης, δεν είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα, καθώς μερικές φορές μπορεί να διαβάζει πινακίδες ορίων ταχύτητας από παρακείμενους δρόμους και να σας εμφανίζει στην οθόνη ένα λανθασμένο όριο. Ατέλειες στο λογισμικό μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση λανθασμένης ταχύτητας. Επίσης, δεν μπορεί να δει οδικές πινακίδες που καλύπτονται, για παράδειγμα από κλαδιά δέντρων.

Giulia QV Traffic Sign Recognition

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!