Τι είναι το αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υβριδικά αυτοφορτιζόμενα οχήματα, τον τρόπο λειτουργίας τους, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Τι είναι το αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υβριδικά αυτοφορτιζόμενα οχήματα, τον τρόπο λειτουργίας τους, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Στο άκουσμα του όρου “αυτοφορτιζόμενο υβριδικό” θα έχετε εύλογα αναρωτηθεί, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αυτός και τι διαφοροποιεί ένα “υβριδικό” απο ένα “αυτοφορτιζόμενο υβριδικό”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ταυτόσημες έννοιες που απλά συνηθίζουν να εμφανίζονται και με τους δύο τρόπους. Ένα “αυτοφορτιζόμενο υβριδικό” είναι στην πραγματικότητα απλώς μια άλλη ονομασία για ένα συμβατικό “υβριδικό”. Ο όρος “αυτοφόρτιση” χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές, για να συμβάλει στη διαφοροποίηση αυτού του τύπου υβριδικού από τα υβριδικά με πρίζα.

Ένα συμβατικό “αυτοφορτιζόμενο” υβριδικό είναι ικανό να κινείται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν μπορεί να συνδεθεί στην πρίζα για να φορτίσει. Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα μπορούν να φορτιστούν από το δίκτυο, εξ ου και το όνομά τους. Πριν από την εισαγωγή των plug-in υβριδικών, αυτό ήταν απλώς γνωστό ως υβριδικό αυτοκίνητο.

Παρόλο που ένα plug-in υβριδικό μπορεί να οδηγηθεί μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, αν το συνδέετε τακτικά στην πρίζα για να φορτίσει τη μπαταρία του, ένα παραδοσιακό υβριδικό φορτίζεται μόνο του καθώς οδηγείται. Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό του ενσωματωμένου βενζινοκινητήρα και του συστήματος αναγεννητικής πέδησης. Εξακολουθείτε να χρειάζεται να βάζετε καύσιμα όπως σε ένα συμβατικό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, γι’ αυτό και ο όρος “αυτοφόρτιση” μπορεί να ακούγεται λίγο παραπλανητικός.

Και οι δύο τύποι υβριδικών αυτοκινήτων επωφελούνται από τη δυνατότητα απενεργοποίησης του βενζινοκινητήρα σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για οδήγηση μέσα στην πόλη και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων από τα καυσαέρια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του τοπικού αέρα.

Ωστόσο, τα “αυτοφορτιζόμενα υβριδικά” οχήματα τείνουν να έχουν μικρότερες μπαταρίες από τα plug-in υβριδικά οχήματα, οπότε είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ξανά τον κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ. Ωστόσο, μην τα απορρίπτετε μόνο από αυτό το γεγονός, καθώς μπορεί να είναι πιο αποδοτικά από τους συμβατικούς κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ, ιδίως στην αστική οδήγηση.

Επιπρόσθετα, τα “αυτοφορτιζόμενα υβριδικά” είναι ιδανικά για όσους θέλουν ένα πιο αποδοτικό υβριδικό αυτοκίνητο αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να το συνδέσουν στην πρίζα και να το φορτίσουν στο σπίτι.

Πως λειτουργεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

Τα περισσότερα πλήρως υβριδικά (ή αυτοφορτιζόμενα υβριδικά) αυτοκίνητα διαθέτουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μικρή μπαταρία. Καθώς κινείστε, μέρος της ισχύος από τον κινητήρα και η κινητική ενέργεια που ανακτάται από την αναγεννητική πέδηση και το φρενάρισμα χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση της μπαταρίας – αυτό είναι που οδηγεί ορισμένους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τον όρο “αυτοφόρτιση”. Στη συνέχεια, καθώς επιταχύνετε, η ηλεκτρική ενέργεια από τις μπαταρίες τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα και βοηθά το αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητα, διευκολύνοντας τη δουλειά του βενζινοκινητήρα και βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου.

Όταν υπάρχει αρκετή φόρτιση στη συστοιχία μπαταριών, τα περισσότερα αυτοφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα μπορούν επίσης να κινηθούν μόνο με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και να ταξιδέψουν για μικρή απόσταση με χαμηλές ταχύτητες, χωρίς καθόλου καύσιμα. Αυτό είναι πιο ωφέλιμο σε μποτιλιαρίσματα, χώρους στάθμευσης και κέντρα πόλεων όπου υπάρχει μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ορισμένα υβριδικά οχήματα, σας επιτρέπουν να επιλέξετε πόση ενέργεια θα διοχετεύεται στις μπαταρίες όταν αφήνετε το γκάζι. Αν επιλέξετε ένα υψηλότερο επίπεδο, μπορείτε να μάθετε να αφήνετε την ανάκτηση ενέργειας να σας επιβραδύνει, βάζοντας περισσότερη φόρτιση στη μπαταρία και μειώνοντας τη φθορά των φρένων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της οδήγησης ενός υβριδικού αυτοκινήτου;

Εάν οδηγείτε ένα υβριδικό αυτοκίνητο σε κατοικημένες περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία, η τεχνολογία μπορεί να κρατήσει τον κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ σβηστό για μεγάλο μέρος της διαδρομής σας, μειώνοντας το κόστος των καυσίμων και μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα υβριδικά μοντέλα τείνουν να εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τα συμβατικά μοντέλα, γεγονός που τα καθιστά επιλέξιμα για διάφορα κίνητρα. Οι κατηγορίες Benefit-in-Kind (BiK) που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου εταιρικών αυτοκινήτων βασίζονται στο CO2, οπότε τα υβριδικά αυτοκίνητα τείνουν να είναι κάπως προσιτά για τους επαγγελματίες χρήστες, με τα περισσότερα να λαμβάνουν μια μεσαία βαθμολογία BiK.

Καθώς η υβριδική τεχνολογία έχει γίνει πιο διαδεδομένη, τα οχήματα έχουν επίσης γίνει πιο προσιτά, καθώς κοστίζουν παρόμοιο ποσό με ένα αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Τα υβριδικά συστήματα κίνησης προσφέρονται επίσης σε μεγαλύτερη ποικιλία αυτοκινήτων.

Σχεδόν όλα τα υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και έχουν σχεδιαστεί για να είναι σχετικά αθόρυβα και ομαλά στην οδήγηση, οπότε είναι συνήθως χαλαρωτικά και εύκολα στην οδήγηση. Όταν κάθεστε σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα ελαφρά χειριστήρια και η έλλειψη συμπλέκτη μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κόπωσης.

Επιπρόσθετα, τα υβριδικά απαιτούν ελάχιστες αλλαγές στις οδηγικές σας συνήθειες, καθώς μπορούν να σταθμεύουν οπουδήποτε (δεν χρειάζεται να βρείτε σημείο φόρτισης), να ανεφοδιάζονται σε οποιοδήποτε πρατήριο καυσίμων και απαιτούν το ίδιο επίπεδο φροντίδας και συντήρησης με οποιοδήποτε συνηθισμένο αυτοκίνητο. Ένα σημαντικό εμπόδιο για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το “άγχος για την αυτονομία”, με τα πρώτα μοντέλα να έχουν συχνά αυτονομία μικρότερη από 100 μίλια και την ανάγκη να βρεθεί ένα λειτουργικό σημείο φόρτισης για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Ένα υβριδικό δεν χρειάζεται φόρτιση και μπορεί να διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ καυσίμου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της οδήγησης ενός υβριδικού αυτοκινήτου;

Εκτός της οδήγησης στην πόλη και προχωρώντας σε ταχύτερους δρόμους ή στον αυτοκινητόδρομο, τα υβριδικά αυτοκίνητα βασίζονται στους κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ για να διατηρήσουν υψηλότερες ταχύτητες. Εξαιτίας αυτού, χάνουν το οικονομικό τους πλεονέκτημα σε αυτές τις συνθήκες και συχνά καταναλώνουν ελαφρώς περισσότερα καύσιμα από ένα σύγχρονο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.

Λόγω της μικρής χωρητικότητας των συσσωρευτών που είναι τοποθετημένοι σε ένα αυτοφορτιζόμενο υβριδικό όχημα, δεν μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο με ηλεκτρική ενέργεια – συνήθως λιγότερο από 2 χιλιόμετρα. Αν θέλετε να ταξιδεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας μόνο ηλεκτρική ενέργεια, ένα plug-in υβριδικό μοντέλο είναι πιο κατάλληλο, καθώς τα περισσότερα από αυτά μπορούν να κινηθούν για 32-48 χλμ. χωρίς την ενεργοποίηση του συμβατικού κινητήρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα plug-in υβριδικά απαιτούν ένα μεγαλύτερο σύστημα μπαταριών που απαιτεί φόρτιση από δίκτυο ή δημόσιο σημείο φόρτισης, αλλά είναι επίσης ακριβότερα στην αγορά τους ως αποτέλεσμα.

Τέλος, η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους τους οδηγούς. Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, κινητήρα, ακόμη και οικολογικά ελαστικά, όλα σχεδιασμένα για να μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου, τα υβριδικά μοντέλα δεν πρόκειται να προσελκύσουν τους λάτρεις των hot hatchback ή των σπορ αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν και τα υβριδικά αυτοκίνητα γίνονται καλύτερα στην οδήγηση και ταχύτερα. Ένας κόσμος όπου τα σπορ αυτοκίνητα και ακόμη και τα supercars είναι εξοπλισμένα με υβριδική τεχνολογία έχει ήδη ξεκινήσει.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!