F1-GP Άμπου Ντάμπι: Νικητές και ηττημένοι

Η σεζόν της Formula 1 ολοκληρώθηκε με το GP Άμπου Ντάμπι και επιλέγουμε για τελευταία φορά τους νικητές και τους ηττημένους του τριημέρου.

F1-GP Άμπου Ντάμπι: Νικητές και ηττημένοι

Η σεζόν της Formula 1 ολοκληρώθηκε με το GP Άμπου Ντάμπι και επιλέγουμε για τελευταία φορά τους νικητές και τους ηττημένους του τριημέρου.

Φαμπρίτσιο Λαζάκις

Η αυλαία του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1 στο Άμπου Ντάμπι δεν επεφύλασσε σπουδαίο θέαμα, με το Max Verstappen να κατακτά άλλη μία νίκη όντας ανενόχλητος έπειτα από τον πρώτο γύρο, αλλά είχε αγωνία μέχρι την τελευταία στροφή, καθώς «παιζόταν» η 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών μεταξύ της Ferrari και της Mercedes.

Ο Charles Leclerc προσπάθησε να βοηθήσει το Sergio Perez να αναπτύξει διαφορά 5 δλ. από το George Russell για να ρίξει το Βρετανό στην 4η θέση, αλλά δεν κατέφυγε σε… έσχατα μέτρα, προσπαθώντας να καθυστερήσει το Βρετανό οδηγό της Mercedes. Αν το είχε κάνει, θα μπορούσε να έχει κερδίσει τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για τη Ferrari.

Πέραν από την πολύ καλή επίδοση του Russell, και την ευγενή άμιλλα του Leclerc, η Mercedes μπορεί να ευχαριστήσει και τον Perez για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, καθώς ήταν η ποινή 5 δλ. που είχε δεχθεί ο Μεξικανός ήταν αυτή που επέτρεψε στο Russell να ανέβει -για μόλις δεύτερη φορά φέτος- στο βάθρο και να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα γοήτρου στη γερμανική ομάδα.

Νικητές

Max Verstappen

Ο Max Verstappen ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μία απίστευτη σεζόν, την πιο κυριαρχική από οποιοδήποτε οδηγό στην ιστορία της Formula 1, ακολουθώντας μάλιστα στρατηγική που εξασφάλισε ότι θα έσπαγε το φράγμα των 1.000 γύρων επικεφαλής μέσα σε μία σεζόν, λέγοντας στη Red Bull να καλέσει πρώτα τον Sergio Perez για το δεύτερο pit stop και να εξασφαλίσει ένα ακόμη ρεκόρ.

O Verstappen, έχοντας επικρατήσει στη μάχη με τον πιο προσεκτικό Charles Leclerc (λόγω της μάχης στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών) στον πρώτο γύρο, διαχειρίστηκε το ρυθμό του στο πρώτο stint, παραμένοντας μόλις εκτός εμβέλειας DRS της Ferrari, καθώς η μέση γόμα δεν αποδείχθηκε τόσο καλή την Κυριακή, αλλά με τη σκληρή γόμα είχε τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τους αντιπάλους του για να εξασφαλίσει τη 19η νίκη του σε 22 αγώνες φέτος.

F1 - Max Verstappen (Red Bull), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Charles Leclerc

O Μονεγάσκος έκανε τον καλύτερο αγώνα που θα μπορούσε να έχει κάνει, για να εξασφαλίσει τη 2η θέση για τη Ferrari στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, αλλά χωρίς τη βοήθεια του team-mate του, αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Leclerc έκανε έναν εκπληκτικό γύρο στις κατατακτήριες δοκιμές και προσπάθησε να απειλήσει το Verstappen στον πρώτο γύρο, όντας όμως εξαιρετικά προσεκτικός, γιατί αυτό που τον ενδιέφερε πιο πολύ από την πρωτοπορία για λίγους γύρους, ήταν να μεγιστοποιήσει τη συγκομιδή βαθμών της Ferrari και η 2η θέση του δεν απειλήθηκε ποτέ.

Στο τέλος του αγώνα προσπάθησε να βοηθήσει τον Perez να εξασφαλίσει διαφορά 5 δλ. από το Russell, αλλά δεν προς τιμήν του, προτίμησε να «παίξει καθαρά» και δεν προσπάθησε να καθυστερήσει το Βρετανό στον τελευταίο γύρο, παρότι αυτό σήμαινε ότι η Ferrari έχασε τη 2η θέση. Μπορεί ο ίδιος να μην εξασφάλισε την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Οδηγών, αλλά ισοβάθμησε με τον Alonso στους 206 βαθμούς. Έχοντας όμως λιγότερες δεύτερες θέσεις, κατετάγη 5ος, μπροστά από τους Lando Norris και Carlos Sainz.

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2023

George Russell

Με έναν πολύ καλό αγώνα, ο 25χρονος Βρετανός οδηγός χάρισε στη Mercedes τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με μόλις το δεύτερο φετινό του βάθρο σε αγώνα. Ο Russell έχασε από το Norris την 3η θέση στην εκκίνηση, αλλά κατάφερε να την ανακτήσει στο πρώτο pit stop, το οποίο ήταν αργό για τη McLaren. Στη συνέχεια, δεν είχε απάντηση στο ρυθμό του Perez, αλλά επωφελήθηκε από την ποινή 5 δλ. που είχε δεχθεί ο Μεξικανός.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Russell, το 2023 ήταν μία από τις χειρότερες σεζόν της καριέρας του, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη και μπερδεμένη, όχι επειδή του έλειπε η ταχύτητα, αλλά γιατί δεν κατάφερνε να πάρει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, κατάφερε να ολοκληρώσει τη χρονιά με μία πολύ θετική νότα, σε έναν αγώνα που ο team-mate του, Lewis Hamilton δεν ήταν… πουθενά.

Fernando Alonso

O αγώνας του Fernando Alonso στο Άμπου Ντάμπι δεν ήταν συναρπαστικός, αλλά του εξασφάλισε την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Οδηγών, τη στιγμή που… ούτε ο ίδιος δε θα πόνταρε στον εαυτό του πριν από την έναρξη του τριημέρου. Έπειτα από μία εκπληκτική μάχη με το Hamilton, στην οποία ο Alonso, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την ευφράδειά του, φρέναρε λίγο πριν από το σημείο ανίχνευσης του DRS για να το πάρει αυτός κατά την έξοδο από τα pits για δεύτερη φορά. Η απόγνωσή του εκφράστηκε στον ασύρματο όταν τον πέρασε ο Hamilton στην επόμενη ευθεία.

Αλλά ο Ισπανός αντεπιτέθηκε, πέρασε μπροστά από τη Mercedes και στη συνέχεια προσπέρασε με μία αποφασιστική κίνηση και το Yuki Tsunoda, για να ανέβει στην 7η θέση. Με αυτό τον τρόπο, ο Ισπανός επέστρεψε στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας για πρώτη φορά από το 2013, έχοντας κάνει -σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου- μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, την οποία τοποθέτησε υψηλότερα από τις χρονιές που είχε κατακτήσει τον τίτλο, το 2005 και το 2006.

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Yuki Tsunoda

Με έναν εκπληκτικό γύρο το Σάββατο, ο Tsunoda βρέθηκε στην καλύτερη (6η) θέση εκκίνησης της καριέρας του στην F1, και έκανε έναν πολύ καλό και σταθερό αγώνα, ακολουθώντας στρατηγική ενός pit stop. Δύσκολα θα μπορούσε να πάρει μόνος του την 7η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών (η οποία ίσως χάθηκε από το λάθος του στο Μεξικό) για την AlphaTauri, αλλά βρέθηκε πολύ κοντά. Κέρδισε επίσης τη μάχη του τελευταίου γύρου με το Hamilton. Στον τελευταίο του αγώνα ως επικεφαλής της AlphaTauri, ο Franz Tost, αποκάλεσε τους υπεύθυνους στρατηγικής… ηλίθιους που δεν κατάφεραν να δώσουν στον Ιάπωνα τη σωστή στρατηγική (2 pit stop), η οποία ίσως του εξασφάλιζε την 7η θέση στον αγώνα.

F1 - Yuki Tsunoda (AlphaTauri), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Ηττημένοι

Sergio Perez

Για έναν ακόμη αγώνα τοποθετούμε τον Perez στον κατάλογο των ηττημένων… Με υπέρβαση ορίων πίστας το Σάββατο στις κατατακτήριες δοκιμές, κατέληξε στην 9η θέση εκκίνησης και ήταν επικριτικός όσον αφορά την επόπτευση της FIA. Στον αγώνα είχε καλό ρυθμό και έκανε εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αλλά χτύπησε το Lando Norris στη μεταξύ τους μάχη, ενώ ο Βρετανός του είχε υποκύψει στο προσπέρασμα και του είχε αφήσει χώρο στην εσωτερική. Ο Perez δικαιολογήθηκε ότι ήταν λίγο εκτός ελέγχου σε εκείνο το σημείο.

Αλλά η ποινή 5 δλ. που δέχθηκε για το περιστατικό, του κόστισε μία θέση στο βάθρο. Έκρινε επίσης υπέρ της Mercedes τη μάχη για τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Ο Perez χαρακτήρισε την απόφαση των αγωνοδικών γελοία στον ασύρματο μετά τον αγώνα, τη στιγμή που γνώριζε ότι η διεύθυνση αγώνων τον άκουγε σε απευθείας μετάδοση, πράγμα που μπορεί να δικαιολογηθεί ίσως από την ένταση της στιγμής. Ωστόσο η FIA δεν παίρνει με καλό μάτι τέτοιες εκφράσεις άποψης, και ο Μεξικανός δέχθηκε προειδοποίηση από τους αγωνοδίκες.

F1 - Sergio Perez (Red Bull), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Lewis Hamilton

Με έναν από τους χειρότερους φετινούς του αγώνες ολοκλήρωσε ο 7 φορές Πρωταθλητής τη δεύτερη συνεχόμενη σεζόν του χωρίς νίκη. Ο Βρετανός δεν κατάφερε να εισέλθει στο τρίτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών το Σάββατο και κατηγόρησε το μονοθέσιο, λέγοντας ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αυτό, λόγω της απρόβλεπτης συμπεριφοράς που παρουσίαζε. Στον αγώνα, τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή του στο διαχύτη της Alpine του Pierre Gasly, και αυτό επηρέασε την απόδοσή του στη συνέχεια. Έχασε τη μάχη με τον Alonso και η «βουτιά» του τελευταίου γύρου στην εσωτερική του Tsunoda στην 9η στροφή δε λειτούργησε, καθώς οδήγησε σε μία εκτεταμένη πλαγιολίσθηση, η οποία επέτρεψε στον Ιάπωνα να ανακτήσει την 8η θέση.

Carlos Sainz

Ο Ισπανός αποκλείστηκε το Σάββατο από τη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών από το πρώτο σκέλος τους και κατηγόρησε τους αντιπάλους του (όπως ο Russell), ότι του έδιναν ακάθαρτο αέρα στις στροφές για να τον επιβραδύνουν, τη στιγμή που οι συνάδελφοί του (όπως ο Daniel Ricciardo) τον κατηγορούν ότι βρίσκεται συνέχεια στη μέση σε γρήγορους γύρους τους. Στον αγώνα, ο Sainz δεν κατάφερε να κάνει κάτι εντυπωσιακό.

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Freseric Vasseur, δήλωσε ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα ρυθμού με το Sainz, για αυτό και ο Ισπανός έκανε τα δύο πρώτα stint με τη σκληρή γόμα, το οποίο όμως οδήγησε σε μία αυτοκαταστροφική -και άτοπηστρατηγική, περιμένοντας ένα αυτοκίνητο ασφαλείας που δεν ήρθε ποτέ, γεγονός που τον ανάγκασε να επισκεφθεί τα pits δύο γύρους πριν από το την καρό σημαία και να… χαθεί στην ανωνυμία.

F1 - Carlos Sainz (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2023

FIA

H FIA επέπληξε τους επικεφαλής των ομάδων της Mercedes και της Ferrari, Toto Wolff και Frederic Vasseur, αντίστοιχα, για τη γλώσσα που χρησιμοποίησαν στη συνέντευξη Τύπου του GP Λας Βέγκας. Επίσης, ο Sergio Perez δέχθηκε επίσημη προειδοποίηση για την κριτική που άσκησε στους αγωνοδίκες στον ασύρματο έπειτα από το τέλος του αγώνα. Παράλληλα, οι αγωνοδίκες κάλεσαν όλους τους επικεφαλής των ομάδων να παρουσιαστούν απέναντί τους, επειδή κάποιοι μηχανικοί στα pit stop (που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εργάζονταν καν επάνω στο μονοθέσιο) είχαν την καλύπτρα του κράνους τους κλειστή.

Για να μην αναφερθούμε στην απαγόρευση των προσπερασμάτων στο στενό τούνελ της εξόδου του pit lane, έπειτα από τα συμβάντα της Παρασκευής, αντιστρέφοντας την οδηγία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το GP Σάο Πάολο, δηλαδή μόλις δύο αγώνες πριν… Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι δύο οδηγοί ήταν άρρωστοι (Russell και Ocon), γεγονός που αποδεικνύει ότι το υπερβολικά απαιτητικό πρόγραμμα αγώνων της Formula 1 (με πέντε αγώνες σε έξι εβδομάδες), επηρέασε την υγεία ακόμη και αυτών των υπεραθλητών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!