F1: Όλα τα φετινά ρεκόρ του Max Verstappen

Δείτε όλα τα ρεκόρ που σημείωσε φέτος ο Max Verstappen στην πορεία του προς τον τρίτο του τίτλο. Ο κατάλογος είναι μακρύς!

F1: Όλα τα φετινά ρεκόρ του Max Verstappen

Δείτε όλα τα ρεκόρ που σημείωσε φέτος ο Max Verstappen στην πορεία του προς τον τρίτο του τίτλο. Ο κατάλογος είναι μακρύς!

Με το Grand Prix Άμπου Ντάμπι, τo φετινό Πρωτάθλημα της Formula 1 ολοκληρώθηκε, και ο Max Verstappen πραγματοποίησε την πιο κυριαρχική σεζόν στην ιστορία του θεσμού, για να κατακτήσει τον 3ο του τίτλο. Φτάνοντας τις 54 νίκες στην καριέρα του, ξεπέρασε τη συγκομιδή του Sebastian Vettel και στο σχετικό πίνακα στατιστικών βρίσκεται πίσω μόνο από τους Lewis Hamilton και Michael Schumacher.

Στην πορεία της φετινής σεζόν, ο Ολλανδός οδηγός κατέρριψε πληθώρα ρεκόρ, όπως αυτό των περισσότερων νικών σε μία σεζόν, με 19 νίκες σε 22 Grand Prix, που κατείχε ο ίδιος από πέρυσι με 15 νίκες). Με αυτό τον τρόπο σημείωσε και το ρεκόρ υψηλότερου ποσοστού νικών κατά τη διάρκεια μίας σεζόν (86,38%), το οποίο κατείχε από το 1952 ο Alberto Ascari (με 75%).

Με ένα σερί 10 νικών από το GP Μαϊάμι, έως το GP Ιταλίας, σημείωσε το ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων νικών. Ο Verstappen μετέτρεψε και τις 12 pole position που κατέκτησε φέτος σε νίκες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των περισσότερων νικών από pole position μέσα σε μία χρονιά που μοιράζονταν οι Nigel Mansell (1992) και Sebastian Vettel (2011), με 9. Ο Ολλανδός σημείωσε το ρεκόρ περισσότερων συνεχόμενων νικών από την pole position -και μπορεί να το συνεχίσει- με 16 επιτυχίες από το GP Ολλανδίας του 2022.

Στα 6 από τα 12 φετινά Grand Prix που κέρδισε από την pole position, ο Verstappen σημείωσε τον ταχύτερο γύρο (Ισπανίας, Αυστρίας, Μ. Βρετανίας, Ιαπωνίας, Κατάρ και Άμπου Ντάμπι), σημειώνοντας hat trick. Ο Ολλανδός σημείωσε ένα παραπάνω hat trick από το προηγούμενο ρεκόρ μέσα σε μία χρονιά, που μοιράζονταν οι Alberto Ascari και Michael Schumacher από το 1952 και 2004, αντίστοιχα.

O Verstappen ήταν επικεφαλής για 1.003 αγωνιστικούς γύρους (από τους 1.325 συνολικά στη σεζόν), καταρρίπτονας το ρεκόρ 739 γύρων του Sebastian Vettel από το 2011. Ο Ολλανδός έγινε επίσης ο πρώτος που ξεπέρασε το φράγμα των χιλίων γύρων επικεφαλής μέσα σε μία χρονιά, σημειώνοντας επίσης το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία. Με 75,7%, βρισκόταν στην πρώτη θέση για τα 3/4 των γύρων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο Jim Clark (με ποσοστό 71,47%) από το 1963.

Όπως είναι φυσικό, κατέρριψε και το ρεκόρ για τις περισσότερες παρουσίες στο βάθρο μέσα σε μία σεζόν (20), το οποίο κατείχε ο ίδιος από το 2021 (με 18), αν και δεν κατάφερε να κάνει το 100% που είχε σημειώσει το 2002 ο Michael Schumacher, καθώς δεν ανέβηκε στο podium στο GP Σιγκαπούρης. Σε εκείνο τον αγώνα τερματίστηκε και το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία συνεχόμενων τερματισμών στις δύο πρώτες θέσεις (15), που είχε ξεκινήσει από το GP Άμπου Ντάμπι του 2022.

Παράλληλα, σημείωσε και το ρεκόρ των περισσότερων βαθμών σε μία σεζόν, διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ 454 βαθμών που κατείχε ο ίδιος από πέρυσι. Με 575 βαθμούς, θα μπορούσε να έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών μόνος του, και σημείωσε περισσότερους από διπλάσιους βαθμούς σε σύγκριση με τον team-mate του, και 2ο στη βαθμολογία, Sergio Perez (285).

290 βαθμούς διαφορά από τον Perez, σημείωσε τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο στο Πρωτάθλημα και μάλιστα ενώ διέθετε το ίδιο μονοθέσιο, όπως επίσης και τη μεγαλύτερη διαφορά σε ποσοστό, με 50,4%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που διατηρούσε από το 1992 ο Nigel Mansell. Παράλληλα, κατέρριψε το ρεκόρ περισσότερων συνεχόμενων βαθμών το οποίο κατείχε από το 2020 ο Lewis Hamilton, πριν αναγκαστεί να χάσει το GP Σακχίρ επειδή είχε προσβληθεί από COVID-19 και είχε σταματήσει το κοντέρ στους 998 βαθμούς. Ο Verstappen έχει σημειώσει 1.004 συνεχόμενους βαθμούς από το GP Εμίλια Ρομάνια του 2022.

Ο Verstappen εξασφάλισε τον τίτλο στο σπριντ του GP Κατάρ, με έξι αγώνες να απομένουν για το τέλος του Πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ είχε σημειώσει ο Michael Schumacher στο GP Γαλλίας του 2002, κατακτώντας τον 5ο τίτλο του στον 11ο από τους 17 γύρους εκείνου του Πρωταθλήματος. Επίσης, ο Ολλανδός σημείωσε το ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων αγώνων ως επικεφαλής της βαθμολογίας με 39 (από το GP Ισπανίας του 2022), καταρρίπτοντας αυτό που διατηρούσε ο Michael Schumacher με 37 από το GP ΗΠΑ του 2000, έως το GP Ιαπωνίας του 2002.

Κατακτώντας τη νίκη στα GP Μαϊάμι, ΗΠΑ και Λας Βέγκας, ο Verstappen έγινε ο πρώτος οδηγός που έχει κερδίσει τρεις αγώνες στην ίδια χώρα μέσα σε μία χρονιά αν και φέτος ήταν είναι η 3η μόλις φορά που η F1 διοργάνωσε τρία Grand Prix σε μία χώρα. Επίσης, στο φετινό αγώνα της πατρίδας του, ισοφάρισε το ρεκόρ του Jenson Button από το GP Καναδά του 2011, όσον αφορά το νικητή με τα περισσότερα (6) pit stop.

Πριν από τη φετινή σεζόν, ο Verstappen διατηρούσε επίσης το ρεκόρ του νεότερου οδηγού που έχει: συμμετάσχει σε Grand Prix, έχει σημειώσει βαθμούς, κερδίσει αγώνα, ανέβει στο βάθρο, έχει βρεθεί επικεφαλής σε αγώνα, έχει σημειώσει ταχύτερο γύρο και έχει σημειώσει grand slam (νίκη, pole position, ταχύτερο γύρο, και όλο τον αγώνα επικεφαλής).

F1 - Max Verstappen (Red Bull), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!