Η οδική ασφάλεια στο προαύλιο του σχολείου

Έχουμε την τάση να παίζουμε «Βρες το λάθος» με τις πράξεις, τις κουβέντες και τις ενέργειες των υπολοίπων

Η οδική ασφάλεια στο προαύλιο του σχολείου

Έχουμε την τάση να παίζουμε «Βρες το λάθος» με τις πράξεις, τις κουβέντες και τις ενέργειες των υπολοίπων

Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη

Τα τελευταία χρόνια, με την Οδική Ασφάλεια να περνά δύσκολες ώρες στα χέρια και τα χείλη ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο αυτοπροβολής και επίδειξης μιας ευαισθησίας που «φοριέται» πολύ, μερικές κινήσεις ξεχωρίζουν. Όπως αυτή, της Περιφέρειας Αττικής που πήγε ένα βήμα παραπέρα από τις υποχρεώσεις της. Πρόσφατα έγινε από συνεργείο της Περιφέρειας, επισκευή και συντήρηση της διάβασης πεζών στην οδό Τραπεζούντος, στον Άγιο Στέφανο, εμπρός από το 2ο Δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Τα παιδιά, θέλοντας να ευχαριστήσουν τους υπεύθυνους, ετοίμασαν ένα μικρό σκετσάκι, το οποίο ενέπνευσε την Περιφέρεια να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έφτιαξαν μέσα στο προαύλιο του σχολείου μια διάβαση πεζών, πάνω στην οποία θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και τα παιδιά να εξοικειωθούν με την εικόνα και τη χρήση της. Μάλιστα τοποθετήθηκε και φανάρι πεζών με κουμπί.

Και φυσικά κάποιοι θα πουν ότι η Περιφέρεια έκανε απλώς τη δουλεία της στην οδό Τραπεζούντος, ότι αντί να φτιάξει μια «ιδιωτική» διάβαση θα έπρεπε να κάνει άλλη μια στο δρόμο, ότι σπατάλησε 2 κιλά μπογιά και μερικές εργατοώρες και οτιδήποτε άλλο αρνητικό. Γιατί έχουμε μια τάση να παίζουμε «Βρες το λάθος» με τις πράξεις, τις κουβέντες και τις ενέργειες των υπολοίπων. Για την ιστορία, στην εκδήλωση δεν προσκαλέστηκαν τηλεοπτικοί σταθμοί και δημοσιογράφοι, αλλά εκδόθηκε ένα Δελτίο Τύπου μετά το τέλος της.

Αυτά τα παιδιά θα θυμούνται για πάντα ότι παρακολούθησαν την κατασκευή μιας διάβασης και πώς αλλάζει με γερανοφόρο η λάμπα στα φανάρια. Δεν θα θυμούνται ποιος έδωσε την εντολή ή τα ονόματα των τοπικών αρχόντων. Αλλά κάθε φορά που θα βλέπουν μια διάβαση, θα έχουν την ανάμνηση της ημέρας που μερικοί κύριοι με έντονα κίτρινα και πορτοκαλί ρούχα, πήγαν στην αυλή του σχολείου τους, έβαλαν ταινίες και χαρτόνια, έβαψαν της λευκές λωρίδες, έριξαν πάνω ειδική ανακλαστική σκόνη και όλα αυτά τους τα εξηγούσαν βήμα-βήμα.

Ας μην ψάξουμε λοιπόν να βρούμε κάτι στραβό, ας κάνουμε όλοι μια κίνηση για την Οδική ασφάλεια. Και αν δεν συμφωνούμε με αυτή, ας προτείνουμε άλλες. Γιατί η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και αυτά τα παιδιά είναι οι οδηγοί που θα κινούνται ανάμεσα μας σε λίγα χρόνια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!