Κατηγορίες σεξιστικής συμπεριφοράς εντός της FIA

Η Shaila-Ann Rao, πρώην γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA, φέρεται ότι κατήγγειλε περιπτώσεις σεξιστικής συμπεριφοράς εντός της Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν σωστά.

Κατηγορίες σεξιστικής συμπεριφοράς εντός της FIA

Η Shaila-Ann Rao, πρώην γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA, φέρεται ότι κατήγγειλε περιπτώσεις σεξιστικής συμπεριφοράς εντός της Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν σωστά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας The Daily Telegraph, η Shaila-Ann Rao, που διατέλεσε προσωρινή γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών κατά τη διάρκεια του 2022, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Mohammed Ben Sulayem και τον πρόεδρο της Συγκλήτου της FIA, Carmelo Sanz de Barros, ανέφερε λεπτομερώς περιπτώσεις σεξιστικής συμπεριφοράς εντός του οργανισμού, και παραπονέθηκε ότι η καταγγελία δεν διερευνήθηκε σωστά.

Η 56χρονη Βρετανίδα Shaila-Ann Rao, πρώην νομική σύμβουλος και δεξί χέρι του Toto Wolff στην ομάδα της Mercedes στη Formula 1, προσχώρησε στη FΙΑ την 1η Ιουνίου του 2022 και αποχώρησε από την Ομοσπονδία το Νοέμβριο του περυσινού έτους. Η Daily Telegraph ισχυρίζεται ότι επικοινώνησε με δεκάδες νυν και πρώην στελέχη της FIA, που δίνουν μια εικόνα «αλλοπρόσαλλης και εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο παρασκήνιο». Η FIA όμως, εξέδωσε διάψευση, αναφέροντας ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες και ότι ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην ανακοίνωση της FIA αναφέρεται: «Όσον αφορά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη Shaila-Ann Rao, ακολουθήθηκε η δέουσα διαδικασία, με φιλική διαπραγμάτευση που διεξήχθη από τον πρόεδρο της Συγκλήτου και, ως εκ τούτου, δεν έγινε καμία παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας. Αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν ότι η Shaila Ann-Rao θα αποχωρούσε από τη θέση της τον Νοέμβριο του 2022 και συμφωνήθηκαν αμοιβαίοι όροι απορρήτου, όπως είναι η συνήθης επιχειρηματική πρακτική».

«Όσον αφορά τους άλλους ισχυρισμούς, δεν έχουν υποβληθεί καταγγελίες κατά του προέδρου. Σε περίπτωση που η επιτροπή δεοντολογίας της FIA ή ο υπεύθυνος συμμόρφωσης λάβει οποιαδήποτε καταγγελία από μέλος του προσωπικού, αυτή θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο από την ομάδα ανεξάρτητων εκλεγμένων μελών της επιτροπής δεοντολογίας της FIA, η οποία λειτουργεί από το 2012».

Η υπόθεση αυτή ακολουθεί μια σειρά από αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τον Mohammed Ben Sulayem, που έχουν προκαλέσει μειώσει την εμπιστοσύνη προς τον 61 ετών πρόεδρο από το Ντουμπάι. Πριν από μερικούς μήνες, αφότου ο Ben Sulayem σχολίασε την φερόμενη τιμή πώλησης των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, δέχθηκε μία επιστολή με πολύ έντονο ύφος από την ιδιοκτήτριά τους, Liberty Media.

Λίγο αργότερα, επανήλθαν στην επικαιρότητα, από την αγγλική εφημερίδα The Times, δηλώσεις του Ben Sulayem από το 2001, οι οποίες είχαν αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα. Σε αυτές είχε αναφέρει ότι «δεν μου αρέσουν οι γυναίκες που νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνες από τους άνδρες, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι». Η FIA αντέδρασε αναφέροντας ότι το σχόλιο δεν αντανακλά τις πραγματικές πεποιθήσεις του προέδρου, αλλά ο Ben Sulayem δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση ή απολογία.

Ο Ben Sulayem έχει σταματήσει να ασχολείται άμεσα με τα θέματα της Formula 1, αναθέτοντας τη διεύθυνση του τμήματος μονοθεσίων της FIA στο Νικόλα Τομπάζη. Ο πρόεδρος της FIA, έπειτα από το τραγικό δυστύχημα του γιου του, έχει ελάχιστα δημόσια σχόλια. Ήταν μέχρι πρότινος ενεργός στο Twitter, αλλά ο προσωπικός του λογαριασμός διαγράφηκε πριν από αρκετές εβδομάδες, χωρίς εξήγηση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!