H F1 κατηγορεί τη FIA για «απαράδεκτα» σχόλια

Οι ιθύνοντες της Formula 1 κατηγόρησαν τον πρόεδρο της FIA ότι παρεμβαίνει στα εμπορικά δικαιώματα του αθλήματος, επειδή σχολίασε ότι η πρόσφατη αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σπορ ήταν υπερβολική.

H F1 κατηγορεί τη FIA για «απαράδεκτα» σχόλια

Οι ιθύνοντες της Formula 1 κατηγόρησαν τον πρόεδρο της FIA ότι παρεμβαίνει στα εμπορικά δικαιώματα του αθλήματος, επειδή σχολίασε ότι η πρόσφατη αποτίμηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σπορ ήταν υπερβολική.

Μία πρόσφατη αναφορά από το Bloomberg έγραφε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε υποβάλει προσφορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Formula 1, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία των εμπορικών δικαιωμάτων του αθλήματος, Liberty Media, δεν ήταν πρόθυμη να τα πουλήσει.

Με αφορμή αυτή την αναφορά, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, έγραψε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ότι χωρίς ένα έγκυρο σχέδιο από τους νέους ιδιοκτήτες για τη βελτίωση της F1, υπάρχει κίνδυνος μια εξαγορά να προκαλέσει τεράστια αύξηση των τελών φιλοξενίας αγώνων, η οποία θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Ο Mohammed Ben Sulayem ανέφερε: «Ως θεματοφύλακες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η FIA, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι επιφυλακτική σχετικά με την υποτιθέμενη διογκωμένη τιμή των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε για την F1. Οποιοσδήποτε δυνητικός αγοραστής καλείται να εφαρμόσει την κοινή λογική, να εξετάσει το γενικότερο καλό του αθλήματος και να έρθει με ένα σαφές και βιώσιμο σχέδιο, όχι απλώς πολλά χρήματα».

«Είναι καθήκον μας να εξετάσουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές επιπτώσεις για τους διοργανωτές αγώνων όσον αφορά τα αυξημένα τέλη διοργάνωσης και τα άλλα εμπορικά έξοδα, καθώς και τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στους οπαδούς». Με τις σχέσεις μεταξύ F1 και FIA να είναι αρκετά τεταμένες, και με αφορμή την υπόθεση Anretti/Cadillac, τα σχόλια του Ben Sulayem προκάλεσαν δυσαρέσκεια στη Liberty Media, η οποία εξέφρασε επίσημα την ενόχλησή της.

Το νομικό τμήμα της F1 συνέταξε την Τρίτη επιστολή προς τον Ben Sulayem, η οποία κοινοποιήθηκε και στις ομάδες. Tην επιστολή συνυπογράφουν η επικεφαλής νομικός σύμβουλος της F1, Sacha Woodward Hill και η Renee Wilm, η οποία ασκεί τον ίδιο ρόλο για την Liberty Media. Σε αυτήν εκφράζεται η απογοήτευση της Liberty Media για τον τρόπο με τον οποίο οι παρατηρήσεις του προέδρου της FIA «παρεμβαίνουν» στην επικράτεια των εμπορικών δικαιωμάτων της F1.

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας που είχε κλείσει το 2000 ο πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley, με τον Bernie Ecclestone, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων της F1 για 113 χρόνια, η Διεθνής Ομοσπονδία συμφώνησε να μην εμπλακεί σε εμπορικά θέματα, αλλά μόνο σε ρυθμιστικά ζητήματα.

Η επιστολή της F1 υποστήριξε ότι, κάνοντας σχόλια σχετικά με την αξία του αθλήματος, ο Ben Sulayem είχε υπερβεί τα όρια. Στην επιστολή αναφέρεται: «Η FIA έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις ότι δεν θα κάνει τίποτα που να θίγει την ιδιοκτησία, τη διαχείριση ή/και την εκμετάλλευση αυτών των δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι αυτά τα σχόλια, που έγιναν από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της FIA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρεμβαίνουν σε αυτά τα δικαιώματα με απαράδεκτο τρόπο».

Ο σοβαρός τόνος με τον οποίο η F1 αντιμετωπίζει το θέμα έγινε επίσης σαφής όταν στην επιστολή υπονοήθηκε ότι η FIA ενδέχεται να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν διαπιστωθεί ότι τα σχόλια του προέδρου της προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σε μετόχους και επενδυτές της Liberty Media.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο σχολιασμός της αξίας ενός οργανισμού εισηγμένου στο χρηματιστήριο, και ιδίως ο ισχυρισμός ή ο υπαινιγμός ότι ο λέγων κατέχει εσωτερική γνώση, ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει σημαντική ζημία στους μετόχους και τους επενδυτές της εν λόγω οντότητας, για να μην αναφέρουμε την πιθανή έκθεση σε σοβαρές κανονιστικές συνέπειες. Στο βαθμό που τα σχόλια αυτά βλάπτουν την αξία της Liberty Media Corporation, η FIA μπορεί να είναι υπεύθυνη ως αποτέλεσμα», καταλήγοντας ότι η F1 και η Liberty «ελπίζουν και πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούν ξανά με αυτό το θέμα».

F1 - GP Βραζιλίας 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!