F1: Λάθος της FIA με την ποινή του Max Verstappen στη Σιγκαπούρη

Η FIA παραδέχθηκε στις ομάδες της Formula 1 ότι η αμφιλεγόμενη απόφαση να επιπλήξει απλά τον Max Verstappen και να μην τον τιμωρήσει για παρεμπόδιση στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σιγκαπούρης ήταν λανθασμένη.

F1: Λάθος της FIA με την ποινή του Max Verstappen στη Σιγκαπούρη

Η FIA παραδέχθηκε στις ομάδες της Formula 1 ότι η αμφιλεγόμενη απόφαση να επιπλήξει απλά τον Max Verstappen και να μην τον τιμωρήσει για παρεμπόδιση στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σιγκαπούρης ήταν λανθασμένη.

Η FIA παραδέχθηκε στις ομάδες ότι έπειτα από το περιστατικό όπου ο Max Verstappen παρεμπόδισε το Yuki Tsunoda στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σιγκαπούρης, ο Ολλανδός Πρωταθλητής θα έπρεπε να έχει δεχθεί ποινή 3 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του αγώνα, και όχι μία απλή επίπληξη. Αυτό θα τον έριχνε τον Ολλανδό από την 11η στη 14η θέση του grid, και ίσως τον είχε δυσκολέψει λίγο περισσότερο στον αγώνα, όπου ανέκαμψε έως την 5η θέση.

Η FIA υποσχέθηκε στις ομάδες της Formula 1 ότι οι αποφάσεις των αγωνοδικών στο GP Σιγκαπούρης δεν θα χρησιμοποιηθούν ως προηγούμενο δεδικασμένο και στην πραγματικότητα θα διαγραφούν από τη βάση δεδομένων προηγούμενων περιστατικών στα οποία αναφέρονται οι αγωνοδίκες όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

Στο περιστατικό με τον Tsunoda στη Σιγκαπούρη, το γεγονός ότι ο Verstappen δεν είχε ενημερωθεί από τη Red Bull στον ασύρματο ότι τον πλησίαζε ο Tsunoda που βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, θεωρήθηκε ως ελαφρυντικό και η ομάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και σε αντίστοιχο περιστατικό μεταξύ Logan Sargeant και Lance Stroll.

Οι αποφάσεις των αγωνοδικών του GP Σιγκαπούρης προκάλεσαν έκπληξη για τις αντίπαλες ομάδες και τους οδηγούς, καθώς τα περιστατικά παρεμπόδισης στις κατατακτήριες δοκιμές παραδοσιακά τιμωρούνται με ποινές στη σειρά εκκίνησης, με αρκετούς εκπροσώπους των ομάδων να επισκέπτονται τους αγωνοδίκες για να συζητήσουν το θέμα.

Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής των επικεφαλής των ομάδων στη Suzuka, και ο αγωνοδίκης Matteo Perini, ο οποίος υπηρέτησε στη Σιγκαπούρη και βρίσκεται και στην Ιαπωνία, παραδέχθηκε ότι κατά την επανεξέταση της απόφασης επίπληξης που επιβλήθηκε στον Verstappen θα έπρεπε να είναι ποινή στη σειρά εκκίνησης. Ο Perini επιβεβαίωσε ότι η έλλειψη προειδοποίησης στον ασύρματο ότι πλησιάζουν ταχύτερα μονοθέσια δεν θα πρέπει να θεωρείται στο μέλλον ως ελαφρυντικό που προστατεύει τον οδηγό από τιμωρία.

Όσον αφορά το περιστατικό στο pit lane, όπου ο Verstappen καθυστέρησε τους αντιπάλους του για 14 δευτερόλεπτα, οι αγωνοδίκες της Σιγκαπούρης εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αρχική τους απόφαση να δώσουν μία απλή επίπληξη, καθώς η αναμονή στο pit lane δεν απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς. Ωστόσο, οι αγωνοδίκες ανέφεραν στη FIA ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κανονισμός που να καλύπτει αντίστοιχες περιπτώσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!