F1: Συζητήσεις για νέα Συνθήκη Ομονοίας και 12 ομάδες

Η Formula 1 έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ανανέωση της Συνθήκης Ομονοίας, αλλά θέλει 12 ομάδες στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, φημολογείται συμφωνία Haas-Alfa Romeo για το 2024.

F1: Συζητήσεις για νέα Συνθήκη Ομονοίας και 12 ομάδες

Η Formula 1 έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ανανέωση της Συνθήκης Ομονοίας, αλλά θέλει 12 ομάδες στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, φημολογείται συμφωνία Haas-Alfa Romeo για το 2024.

Η ισχύουσα, 7η έκδοση της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της FIA, του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της F1 και των ομάδων που αγωνίζονται, η οποία αποκαλείται «Συνθήκη Ομονοίας» και ορίζει τον τρόπο διαχείρισης της Formula 1, λήγει στο τέλος του 2025. Η αμερικανική Liberty Media, ιδιοκτήτρια της F1, έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις ομάδες για την ανανέωσή της για την περίοδο 2026-2030.

Έπειτα από την πανδημία και με τη βοήθεια του Drive to Survive και τη θεαματική μονομαχία των Lewis Hamilton και Max Verstappen για τον τίτλο του 2021, η Formula 1 έχει ανέλθει σε νέα επίπεδα δημοτικότητας, γεγονός που έχει αυξήσει την αξία των ομάδων. Οι υφιστάμενες ομάδες δεν θέλουν να δουν το μερίδιό τους από τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ να μειώνεται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ομίλου της Formula 1, Stefano Domenicali, θέλει να πιέσει ώστε να συμμετέχουν 12 ομάδες στο Πρωτάθλημα στο εγγύς μέλλον. Η FIA έχει ήδη ανοίξει τη διαδικασία αξιολόγησης νέων ομάδων, η υποβολή συμμετοχών στην οποία έληξε πρόσφατα και είναι γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον, τουλάχιστον από την Andretti Cadillac και την ομάδα της Hitech, αλλά και άλλους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Για να συμφωνήσουν οι υφιστάμενες ομάδες να εισέλθουν και άλλοι ανταγωνιστές στο σπορ, θα ζητήσουν αύξηση του ποσού «αποζημίωσής» τους για τη μείωση του μεριδίου τους από τα εμπορικά δικαιώματα, που επιβάλλεται σε κάθε καινούργια ομάδα που θέλει να εισέλθει στη Formula 1. Αυτή τη στιγμή, το ποσό αυτό είναι 200 εκατομμύρια δολάρια και έχει αναφερθεί ότι κάποιες ομάδες θέλουν να ανέβει στα 600 εκατ.

Για αυτό και υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από τις καινούργιες ομάδες -πιθανότατα η Andretti Cadillac- να προσπαθήσει να εισέλθει στη Formula 1 το 2025, ώστε να πληρώσει μικρότερο τίμημα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ιταλικές πηγές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Alfa Romeo (η οποία διανύει την τελευταία σεζόν συνεργασίας της με τη Sauber, τη μελλοντική εργοστασιακή ομάδα της Audi) και της Haas, για το 2024 και το 2025.

Η είδηση αναφέρθηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του GP Μονακό, ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας της Haas, Günther Steiner, δήλωσε για το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας με την Alfa Romeo: «Πολλοί άνθρωποι μου το λένε, αλλά ο μόνος που δεν μου το έχει πει ακόμα είναι η Alfa Romeo. Νομίζω ότι ψάχνουν αυτό που θέλουν να κάνουν, αυτή είναι η αίσθησή μου. Αλλά δεν μου το είπαν».

Ο Steiner ανέφερε όμως ότι του συστήθηκε ο CEO της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, στο GP Μονακό: «Ήρθαν να δουν πώς τα πάμε και ήταν μια γνωριμία, τίποτα άλλο. Δεν είχα ξανασυναντήσει ποτέ στη ζωή μου τον CEO και απλά συστηθήκαμε, στο Μόντε Κάρλο. Δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε, απλά είπαμε ένα γεια και αυτό ήταν όλο. Δεν ξέρω τι θα κάνουν στο μέλλον».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!