F1: H McLaren ετοιμάζει β’ έκδοση της MCL60

Η McLaren προετοιμάζει μια εν είδει δεύτερη έκδοση του φετινού της μονοθεσίου στη Formula 1 πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της φετινής σεζόν, με τον πολύπειρο τεχνικό Neil Oatley να επιστρέφει σε ενεργό ρόλο.

F1: H McLaren ετοιμάζει β’ έκδοση της MCL60

Η McLaren προετοιμάζει μια εν είδει δεύτερη έκδοση του φετινού της μονοθεσίου στη Formula 1 πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της φετινής σεζόν, με τον πολύπειρο τεχνικό Neil Oatley να επιστρέφει σε ενεργό ρόλο.

Έπειτα από την αλλαγή τεχνικών κανονισμών της Formula 1, που ανακοίνωσε η FIA πέρυσι το καλοκαίρι και οδήγησε στην ανύψωση των πλαϊνών άκρων των δαπέδων των μονοθεσίων κατά 15 χλστ., η McLaren διαπίστωσε ότι είχε βρεθεί σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την εξέλιξη του μονοθεσίου της. Συνεπώς, ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με ένα μονοθέσιο το οποίο δεν έχει καλή αεροδυναμική απόδοση, δηλαδή σχέση μεταξύ αεροδυναμικού φορτίου και της οπισθέλκουσας που αναπτύσσει, γεγονός που την κάνει αργή στις ευθείες.

Η McLaren δεν έχει καταφέρει να σημειώσει βαθμό ακόμα στα δύο πρώτα Grand Prix της φετινής σεζόν, λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας και συμβάντα στην πίστα. Για να βελτιώσει το μονοθέσιό της, η βρετανική ομάδα έχει προγραμματίσει την παρουσίαση τριών σημαντικών πακέτων αναβαθμίσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν, με δύο εξ αυτών να καταφθάνουν πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Αυγούστου. Η πρώτη θα παρουσιαστεί στον επόμενο αγώνα, το GP Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Απριλίου και θα περιλαμβάνει ένα καινούργιο δάπεδο για την MCL60.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας, Andrea Stella, προειδοποίησε για την αναβάθμιση του Μπακού: «Βλέπουμε τις τιμές (στις προσομοιώσεις), οι οποίες είναι ελπιδοφόρες. Ελπίζουμε ότι από την 6η θέση, θα μας επιτρέψει να είμαστε πέμπτοι. Δεν είναι ακόμα αρκετό για να πετύχουμε τον στόχο μας για τη σεζόν, που είναι να γίνουμε ένα μονοθέσιο της πρώτης τετράδας. Αυτό θα απαιτήσει την αναβάθμιση του Μπακού και χρειαζόμαστε άλλες δύο αναβαθμίσεις μετά από αυτό, επάνω στις οποίες εργαζόμαστε».

Σύμφωνα με τον Ιταλό επικεφαλής, το πακέτο αναβαθμίσεων της McLaren για το Μπακού «είναι μόνο το πρώτο βήμα. Θα περιμένουμε σίγουρα άλλη μία σημαντική αναβάθμιση, η οποία θα αφορά περισσότερους τομείς του μονοθεσίου και θα είναι πολύ πιο εμφανής. Αυτό είναι αυτό που κάποιος μπορεί να αποκαλέσει ένα είδος β’ έκδοσης μονοθεσίου. Και στη συνέχεια περιμένουμε να έχουμε έναν περαιτέρω γύρο αναβαθμίσεων στο δεύτερο μέρος της σεζόν, μετά το διάλειμμα».

«Έτσι, έχουμε τρία βασικά βήματα: Μπακού, αργότερα -δεν θέλω να δεσμευτώ για κάποια ημερομηνία αλλά πριν το διάλειμμα- και μετά το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι καθένα από αυτά θα είναι σε θέση να προσφέρει μερικά δέκατα του δευτερολέπτου, ώστε να βρεθούμε σε μια πιο ρεαλιστική θέση για να εκπληρώσουμε τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένα μονοθέσιο της πρώτης τετράδας προς το τέλος της σεζόν».

H McLaren αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε το τεχνικό της τμήμα, από το οποίο αποχώρησε ο James Key και θα καταφθάσουν ο David Sanchez (από τη Ferrari) ως τεχνικό διευθυντή concept οχήματος, και ο Mariano Alperin από την Aston Martin. O Stella ανακοίνωσε επίσης ότι έχει επιστρέψει σε ενεργό ρόλο και ο 69χρονος Neil Oatley, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα της McLaren επί 36 χρόνια, έχοντας αναλάβει τεχνικός διευθυντής του Woking το 1989 (ο τελευταίος του ρόλος ήταν επικεφαλής σχεδιασμού και εξέλιξης), για να βοηθήσει στη μεταβατική φάση του τεχνικού τμήματος.

Δεδομένου ότι ο David Sanchez θα μπορεί να εργαστεί στη McLaren από τον Ιανουάριο του 2024, o Stella ανέφερε: «έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα καλύψουμε αυτό το κενό. Θα ασχοληθώ προσωπικά με την υποστήριξη της ομάδας που εργάζεται πάνω στο concept του μονοθεσίου, αλλά έχουμε επίσης τοποθετήσει τον Neil Oatley για να μας βοηθήσει σε αυτή τη μεταβατική φάση».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!