F1: Αποσαφηνίσεις της FIA περί ελευθερίας λόγου των οδηγών

Η FIA εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την απαγόρευση της έκφρασης πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών απόψεων εκ μέρους των οδηγών, η οποία θα ισχύει μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές των αγωνιστικών Σαββατοκύριακων.

F1: Αποσαφηνίσεις της FIA περί ελευθερίας λόγου των οδηγών

Η FIA εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την απαγόρευση της έκφρασης πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών απόψεων εκ μέρους των οδηγών, η οποία θα ισχύει μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές των αγωνιστικών Σαββατοκύριακων.

Η FIA έχει τροποποιήσει φέτος το Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα ο οποίος διέπει κάθε οργάνωση μηχανοκίνητου αθλητισμού υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Σε αυτόν αναφέρεται πλέον ότι οι απαγορεύεται στους οδηγούς να εκφράζουν απόψεις (πολιτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές) που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι παραβαίνουν τις αρχές ουδετερότητας της FIA, χωρίς να ζητούν εκ των προτέρων την γραπτή άδεια της Ομοσπονδίας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε εκτεταμένη κριτική από οδηγούς όπως οι Lewis Hamilton, Max Verstappen και Alexander Albon. Ο διευθυντής του συνδέσμου των οδηγών της Formula 1, George Russell, το χαρακτήρισε ως έναν «ανόητο κανονισμό» που δεν χρειαζόταν. Δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν της F1 με το GP Μπαχρέιν, η FIA κοινοποίησε κατευθυντήριες γραμμές προς τους αγωνιζόμενους, οι οποίες διευκρινίζουν ότι οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο σε ορισμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου.

Αυτές περιλαμβάνουν περιορισμούς κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στην πίστα, όπως η παρέλαση των οδηγών και κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων πριν και μετά τον αγώνα, όπως στο βάθρο και στο δωμάτιο προετοιμασίας για το podium, και κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου της FIA, εκτός από όταν πρόκειται για απάντηση σε ερώτηση διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος της FIA δήλωσε στο RaceFans: «Έχει εκδοθεί ένα σημείωμα καθοδήγησης για τους συμμετέχοντες σε διεθνείς αγώνες που καθορίζει το πεδίο εφαρμογής των τροποποιήσεων που έγιναν στον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA το Δεκέμβριο. Οι τροποποιήσεις εδραιώνουν τη μακροχρόνια δέσμευση της FIA για την προστασία της ουδετερότητας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θα διασφαλίσουν την ουδετερότητα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια βασικών στιγμών σε όλες τις διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως τα βάθρα, οι εθνικοί ύμνοι και οι επίσημες δραστηριότητες στον ‘αγωνιστικό χώρο’».

«Δεν επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς στα άτομα που εκφράζουν τις απόψεις τους εκτός αυτών των στιγμών. Το σημείωμα καθοδήγησης δεν μεταβάλλει το άρθρο 12.2.1.ν του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA. Ήταν απαραίτητο να υπάρξει ένα ξεχωριστό έγγραφο καθοδήγησης για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των αρχών της ουδετερότητας σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

FIA

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!