F1: Οι προσπάθειες της Ferrari να βελτιωθεί

Οι άνθρωποι της Ferrari εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους έχουν βελτιώσει το φετινό μονοθέσιο καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον τίτλο.

F1: Οι προσπάθειες της Ferrari να βελτιωθεί

Οι άνθρωποι της Ferrari εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους έχουν βελτιώσει το φετινό μονοθέσιο καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον τίτλο.

Η Ferrari πραγματοποίησε την πιο εντυπωσιακή παρουσίαση μονοθεσίου που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς κατά τη διάρκειά της έβγαλε άμεσα στην πίστα την καινούργια SF-23, για μερικούς γύρους στην ιδιόκτητη πίστα του Fiorano. To καινούργιο μονοθέσιο αποτελεί μία επιθετική εξέλιξη της περυσινής F1-75.

O Enrico Cardile, επικεφαλής πλαισίου της Ferrari, δήλωσε: «Το μονοθέσιό μας για το 2023 είναι μια εξέλιξη αυτού με το οποίο αγωνιστήκαμε πέρυσι. Αλλά, στην πραγματικότητα, έχει ανασχεδιαστεί πλήρως. Από αεροδυναμικής πλευράς, αυξήσαμε την κάθετη δύναμη, για να προσαρμοστούμε περαιτέρω στους νέους κανονισμούς και να επιτύχουμε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ισορροπίας».

«Η ανάρτηση έχει επίσης ανασχεδιαστεί, για να υποστηρίξει την αεροδυναμική και να αυξήσει το εύρος των ρυθμίσεων που μπορούν να γίνουν στο μονοθέσιο στην πίστα. Οι πιο εμφανείς αλλαγές είναι στον τομέα της εμπρός ανάρτησης, όπου έχουμε περάσει σε μια χαμηλά τοποθετημένη ράβδο κατεύθυνσης των τροχών. Η εμπρός αεροτομή είναι επίσης διαφορετική, όπως και η κατασκευή του ρύγχους, ενώ το αμάξωμα είναι μια πιο ακραία εκδοχή αυτού που είδαμε πέρυσι».

«Οι νέοι αεροδυναμικοί κανονισμοί που συνέταξε η Ομοσπονδία για να μειώσει τον κίνδυνο του porpoising στην πίστα οδήγησαν σε σημαντική απώλεια αεροδυναμικών επιδόσεων. Όσον αφορά την εξέλιξη, η δουλειά δεν διέφερε πολύ από εκείνη που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και απλά έπρεπε να αναπροσαρμόσουμε τις γεωμετρίες του μονοθεσίου για τις νέες δομές ροής που δημιουργούν οι καινούργιοι κανονισμοί».

«Το budget cap έχει γίνει ένας απαραίτητος παράγοντας επιδόσεων, οπότε προσεγγίζοντας την παρουσίαση του φετινού μονοθεσίου, δεν μπορούσαμε παρά να το λάβουμε υπόψη μας. Ο τρόπος με τον οποίο το λάβαμε υπόψη μας ήταν να προσδιορίσουμε και να αναζητήσουμε τις περιοχές με μικρή ή καθόλου προστιθέμενη αξία στην απόδοση του μονοθεσίου και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτές τις περιοχές ίδιες με πέρυσι. Όσον αφορά τους αριθμούς, το αποτέλεσμα ήταν ότι τα εξαρτήματα που μεταφέρονται στο φετινό μονοθέσιο είναι διπλάσια από εκείνον ενός μονοθεσίου που θα είχε σχεδιαστεί χωρίς το ανώτατο όριο εξόδων».

Συσχετισμός δεδομένων

Ο αθλητικός διευθυντής της Ferrari, Laurent Mekies, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την ομάδα να διαπιστώσει αν τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέλιξη της SF-23 ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: «Η αλήθεια είναι ότι στον σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε, όλα έχουν να κάνουν με τον συσχετισμό (δεδομένων) και τη διασφάλιση ότι το μονοθέσιο ταιριάζει με τα μοντέλα με τα οποία δουλέψαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

«Αυτό ισχύει τόσο για το μονοθέσιο όσο και για τα ελαστικά, οπότε όλα έχουν να κάνουν με τον συσχετισμό. Το πιο σημαντικό είναι να διαπιστώσουμε αν το μονοθέσιο έχει τις επιδόσεις που περιμέναμε. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ‘χαρτογράφηση’ του μονοθεσίου, θα αρχίσουμε να διερευνούμε την εξέλιξή του, για να εξαλείψουμε τους περιορισμούς του και να βρούμε τρόπους βελτίωσής του».

«Καθώς το τεστ δοκιμών είναι τόσο κοντά στο πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, θα αρχίσουμε επίσης να δουλεύουμε πάνω σε πράγματα όπως τα pit stop, η προσομοίωση κατατακτήριων δοκιμών και η προσομοίωση αγώνα. Θα το κάνουμε αυτό τόσο με τον Charles όσο και με τον Carlos. Δεν θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τους υπόλοιπους στο τέλος αυτού του τεστ, επειδή είναι πάντα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε και ο καθένας έχει διαφορετικά προγράμματα. Αλλά θα ξέρουμε αν είμαστε σύμφωνοι με τις προσδοκίες μας ή όχι».

Τεχνικές λεπτομέρειες

H νέα Ferrari SF-23 παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές λύσεις, όπως π.χ. τις μικρές κάθετες συμπληρωματικές εισαγωγές αέρα, κάτω από τις κανονικές των ψυγείων. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτές οι μικρές εισαγωγές τροφοδοτούν με αέρα τις εξαγωγές που βρίσκονται στα πλαϊνά του cockpit. Με αυτό τον τρόπο, η Ferrari ίσως προσπαθεί να διοχετεύσει περισσότερο αέρα στην επάνω πλευρά των καλυμμάτων των ψυγείων, την οποία διαχειρίζεται ήδη από πέρυσι διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ωστόσο, θα μπορούσαν απλά να εξυπηρετούν σκοπούς απαγωγής θερμότητας.

Η τρισδιάστατη διαμόρφωση του επάνω μέρους των καλυμμάτων των ψυγείων με έντονη αυλάκωση φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της οπισθέλκουσας, μέσω της κατεύθυνσης του αέρα προς τα επάνω, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ομάδες, που καθοδηγούν τον αέρα στο επάνω μέρος του διαχύτη, όπως έκανε εξαρχής η Red Bull με την περυσινή RB18.

Εμπρός αεροτομή

Πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες παρουσιάζει επίσης η εμπρός αεροτομή της νέας SF-23. Σε αυτήν, οι σύνδεσμοι μεταξύ των δύο ανώτερων πτερυγίων, που διασφαλίζουν ότι η απόσταση μεταξύ τους παραμένει σταθερή, έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που σχηματίζουν γεννήτριες στροβίλων (vortex generators), οι οποίες διαμορφώνουν τη ροή του αέρα σε μία κρίσιμη περιοχή. Η εμπρός αεροτομή από τα πρώτα εξαρτήματα του αμαξώματος που συναντά τον αέρα, και κατά συνέπεια διαμορφώνει τις δομές ροής του σε όλο το υπόλοιπο μονοθέσιο.

Πέρυσι, η Mercedes είχε φέρει μία αντίστοιχη λύση στο περυσινό GP ΗΠΑ, ωστόσο δεν τη χρησιμοποίησε, διότι οι αντίπαλες ομάδες ισχυρίστηκαν ότι παραβαίνει το άρθρο 3.9.8 των τεχνικών κανονισμών της Formula 1, που περιορίζει το σχεδιασμό αυτών των στοιχείων. Οι κανονισμοί ανέφεραν ότι οι σύνδεσμοι των πτερυγίων δεν έπρεπε να ασκούν άμεση αεροδυναμική επιρροή. Η Mercedes θεώρησε τότε ότι ο σχεδιασμός της ακολουθούσε τους κανόνες, καθώς η αεροδυναμική επίδραση ήταν δευτερεύουσα συνέπεια.

Ωστόσο, με τις αντίπαλες ομάδες να διαμαρτύρονται για το θέμα και τη FIA να εξετάζει πιο προσεκτικά το σχέδιο, παρόλο που είχε εγκρίνει την αρχική ιδέα, η Mercedes αποφάσισε τελικά να αφαιρέσει τα πτερύγια πριν χρησιμοποιήσει την αεροτομή στο GP Μεξικού. Τι επέτρεψε όμως στη Ferrari να υιοθετήσει την ιδέα αυτή φέτος;

Από το σχετικό άρθρο των κανονισμών έχει αφαιρεθεί πλέον η επίμαχη φράση που ανέφερε ότι ο πρωταρχικός τους στόχος έπρεπε να είναι μηχανικός ή δομικός και έχουν τοποθετηθεί σαφείς περιορισμοί διαστάσεων και απόστασης μεταξύ τους. Δεδομένου ότι παρέχουν δομική σύνδεση μεταξύ των πτερυγίων και συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες διαστάσεις είναι απολύτως νόμιμα εξαρτήματα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και η Mercedes θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ferrari, έχοντας παρουσιάσει την ιδέα πρώτη.

Μονάδα ισχύος

Είναι γνωστό ότι η Ferrari αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας πέρυσι, τα οποία έχει προσπαθήσει να επιλύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Enrico Gualtieri, επικεφαλής τμήματος μονάδων ισχύος δήλωσε: «Η εξέλιξη των μονάδων ισχύος έχει παγώσει από πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των υγρών, του λιπαντικού και του καυσίμου και οι μόνες τροποποιήσεις που επιτρέπονται είναι αυτές που σχετίζονται με την αξιοπιστία, η οποία ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας την περασμένη σεζόν».

«Επικεντρωθήκαμε στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και στους ηλεκτροκινητήρες. Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε στην πίστα την περασμένη σεζόν και εξετάσαμε όλα τα σχόλια και τα σημάδια αδυναμίας από τα εξαρτήματα της μονάδας που χρησιμοποιήσαμε. Αυτό αφορούσε διάφορους τομείς του σχεδιασμού εξαρτημάτων, αλλά ταυτόχρονα αναθεωρήσαμε, όπου ήταν απαραίτητο, ορισμένες διαδικασίες συναρμολόγησης».

«Εργαστήκαμε επάνω σε όλους τους τομείς, για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε στην πίστα κατά τη διάρκεια του 2022 και κατά συνέπεια, χρησιμοποιήσαμε όλα τα κύρια συστήματά μας για να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια εργασία που κάλυπτε όλους τους τομείς, από τον σχεδιασμό έως τον πειραματισμό, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών τομέων, για να προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε νέες λύσεις σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια».

«Ωστόσο, χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία του δεύτερου μισού της προηγούμενης σεζόν για να εξελίξουμε ορισμένα στοιχεία όπου ήταν απαραίτητο. Πρόκειται για μια εργασία που δεν τελειώνει ποτέ και βασίζεται στη συνεχή βελτίωση των εξαρτημάτων για την επίτευξη του απαιτούμενου επιπέδου αξιοπιστίας. Έχουμε κάποιες θετικές ενδείξεις στο δυναμόμετρο σχετικά με κάποιες τροποποιήσεις που έχουμε κάνει, αλλά ως συνήθως, η πίστα θα είναι αυτή που θα μας πει αν έχουμε κάνει καλή δουλειά».

Στρατηγική

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Frederic Vasseur δήλωσε για το τμήμα στρατηγικής της Scuderia, το οποίο έκανε πολλές άστοχες επιλογές κατά τη διάρκεια του 2022: «Ναι, θα κάνουμε κάποιες μικρές προσαρμογές. Αυτό που είπα την τελευταία φορά είναι ότι βλέπετε μόνο το ορατό μέρος του παγόβουνου. Όταν μιλούσατε για στρατηγική, μιλούσατε για τον επικεφαλής του τμήματος. Αλλά δεν είναι μόνο ένα άτομο που πατάει ένα κουμπί. Είναι το λογισμικό, είναι η ομάδα στο εργοστάσιο και είναι επίσης η διαδικασία στο pit wall. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εικόνα και όχι για ένα άτομο».

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, ο Laurent Mekies, δήλωσε: «Προφανώς, αναλύσαμε σε βάθος τη σεζόν 2022, προσπαθώντας να καταλάβουμε σε τι ήμασταν δυνατοί, αλλά και αναλύοντας τι μας έλειπε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε. Μάθαμε πολλά πράγματα πέρυσι, μερικές φορές με τον δύσκολο τρόπο το απόγευμα της Κυριακής. Έτσι, κάναμε μια ανασκόπηση 360 μοιρών. Τώρα επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να δώσουμε στα παιδιά την καλύτερη δυνατή πλατφόρμα για να εκφραστούν, για αυτό και αναθεωρήσαμε όλες τις διαδικασίες μας και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε προσωπικότητα μπορεί να εκφραστεί τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά».

Εναλλαγή προσωπικού στους αγώνες

Ο Mekies αποκάλυψε επίσης ότι η Ferrari θα ακολουθήσει την τακτική εναλλαγής του προσωπικού που ταξιδεύει στους αγώνες για να ελαφρώσει το φόρτο εργασίας σε μία σεζόν με αριθμό-ρεκόρ αγώνων (23). Ο Γάλλος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον στην ομάδα μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εργασία στην καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα, σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε όλους να εκφραστούν καλύτερα».

«Στη συνέχεια, βέβαια, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε έναν ίσως κάπως πιο δύσκολο δρόμο. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την οδό της περιστροφής. Όπου είναι δυνατόν, θα εναλλάσσουμε το προσωπικό. Προφανώς, αυτό δεν θα ισχύει για κάθε μέλος της ομάδας, αλλά όπου βλέπουμε ότι θα είναι δυνατό να το κάνουμε μεταξύ των παιδιών που εργάζονται στο εργοστάσιο και εκείνων που βρίσκονται στην πίστα, θα εναλλάσσουμε λίγο, έτσι ώστε το πρόγραμμα να είναι μικρότερο για κάποιους και να υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με το εργοστάσιο».

«Τέλος, θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια προστατευτική φούσκα γύρω από την ομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ευεξίας που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν μαζί μας. Θα προσπαθήσουμε να φροντίσουμε για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να τους υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε μια τόσο μεγάλη σεζόν, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι κάνουμε την πιο όμορφη δουλειά στον κόσμο, οπότε πρέπει να το κάνουμε με χαμόγελο στο πρόσωπό μας».

Μόνο 13 από τα 23 GP θα είναι ‘κανονικοί αγώνες’

«Φέτος, μόνο 13 αγώνες θα έχουν τυποποιημένη μορφή. Έτσι, θα έχουμε αυτούς τους 13 αγώνες, όπως έχουμε συνηθίσει, και στη συνέχεια θα έχουμε 6 αγώνες με sprint, οι οποίοι απαιτούν διαφορετικούς αυτοματισμούς, καθώς και διαφορετική προετοιμασία για το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν δύο αγώνες στους οποίους θα πρέπει να δοκιμάσουμε ελαστικά για την Pirelli κατά τη διάρκεια του FP2 και, τέλος, κάτι νέο για το 2023: δύο αγώνες στους οποίους θα δοκιμάσουμε μια εναλλακτική κατανομή ελαστικών στις κατατακτήριες δοκιμές».

Σε αυτούς τους δύο αγώνες, «οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σκληρή γόμα στο Q1, μέση στο Q2 και μαλακή στο Q3. Έτσι, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχουν μόνο 13 ‘κανονικοί’ αγώνες, με πολλές διαφοροποιήσεις σε όλους τους υπόλοιπους. Αυτό θα είναι το ίδιο για όλους, αλλά για εμάς σημαίνει ένα επιπλέον επίπεδο εστίασης στην προετοιμασία, για να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Ότι οι αυτοματισμοί μας θα λειτουργούν ομαλά και ότι θα φροντίσουμε όλες τις λειτουργίες και τις επιπτώσεις των κανονισμών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ferrari SF-23

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!