Δημοπρατείται το πρώτο μονοθέσιο F1 του Michael Schumacher

To μονοθέσιο με το οποίο ο 7 φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Michael Schumacher, έκανε το ντεμπούτο του στο σπορ στο GP Βελγίου του 1991, η Jordan 191, θα διατεθεί σε δημοπρασία.

Δημοπρατείται το πρώτο μονοθέσιο F1 του Michael Schumacher

To μονοθέσιο με το οποίο ο 7 φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Michael Schumacher, έκανε το ντεμπούτο του στο σπορ στο GP Βελγίου του 1991, η Jordan 191, θα διατεθεί σε δημοπρασία.

Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams θα διαθέσει στις 2 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι, την Jordan 191 με αριθμό πλαισίου 6. Πρόκειται για το μονοθέσιο με το οποίο ο Michael Schumacher έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1, στο GP Βελγίου του 1991, στο μοναδικό αγώνα που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ιρλανδικής ομάδας. O Eddie Jordan έψαχνε αντικαταστάτη για τον Bertrand Gachot, ο οποίος είχε φυλακιστεί επειδή επιτέθηκε σε έναν οδηγό ταξί με σπρέι κατασταλτικού δακρυγόνου (αέριο CS).

H Mercedes, που σκόπευε να προσχωρήσει στη Fomrula 1 το 1993 με τη Sauber, ήθελε να προωθήσει τον Michael Schumacher (έναν από τους νεαρούς οδηγούς της στο Πρωτάθλημα Σπορ Πρωτότυπων) στη Formula 1 και βοήθησε τον μάνατζερ του Γερμανού, Willy Weber να κλείσει τη συμφωνία με την Jordan.

Αφότου ο Schumacher κατετάγη 7ος στις κατατακτήριες δοκιμές στην απαιτητική πίστα του Spa-Francorchamps (στην οποία δεν είχε οδηγήσει ξανά), όντας ταχύτερος από τον πολύπειρο team-mate του, Andrea de Cesaris, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον πρώτο μόλις γύρο, λόγω προβλήματος με το συμπλέκτη. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Benetton, Flavio Briatore, είχε δει αρκετά για να τον «αρπάξει» αμέσως, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η συμφωνία του Schumacher με τη Jordan βασιζόταν σε αξιολόγηση έπειτα από καθέναν από τους λίγους αγώνες που προέβλεπε.

Το μονοθέσιο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει τον V8 κινητήρα Ford HB (ο οποίος λειτουργεί ακόμα) που χρησιμοποίησε η Jordan το 1991. Μετά από το τέλος εκείνης της σεζόν, το μονοθέσιο πέρασε από τα χέρια πολλών ιδιοκτητών. Το 2005, ο Didier Siruge έγινε ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, με το οποίο αγωνίστηκε σε αρκετούς αγώνες Boss GP (με παλαιά μονοθέσια F1), καθώς και στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του το αυτοκίνητο από το 2020 και από τότε το έχει οδηγήσει μερικές ακόμη φορές. Τον Ιούλιο του 2021, οι Mick Schumacher και Karun Chandhok οδήγησαν την Jordan 191/6 στο Silverstone με αφορμή την 30ή επέτειο από το ντεμπούτο του Michael Schumacher στην F1.

To μονοθέσιο έχει σχεδιάσει ο Ιρλανδός Gary Anderson. Η Bonhams ευελπιστεί να συγκεντρώσει από τη δημοπρασία του εν λόγω μονοθεσίου, που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα της ιστορίας, μεταξύ 1,4 και 2 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι, ένα μονοθέσιο Ferrari του Γερμανού από το 2003, έφτασε τα 13 εκατομμύρια αγγλικές λίρες, με αποτέλεσμα να γίνει η δεύτερη πιο ακριβή πώληση μονοθεσίου F1 στην ιστορία.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!