F1: Που έχασε η Ferrari τη μάχη εξέλιξης από τη Red Bull

Η Ferrari πιστεύει ότι η Red Bull είχε πιο εύκολο έργο από την ίδια όσον αφορά την εξέλιξη του μονοθεσίου, καθώς κύριος στόχος της ήταν η αφαίρεση βάρους, αντί των αεροδυναμικών αναβαθμίσεων.

F1: Που έχασε η Ferrari τη μάχη εξέλιξης από τη Red Bull

Η Ferrari πιστεύει ότι η Red Bull είχε πιο εύκολο έργο από την ίδια όσον αφορά την εξέλιξη του μονοθεσίου, καθώς κύριος στόχος της ήταν η αφαίρεση βάρους, αντί των αεροδυναμικών αναβαθμίσεων.

Η Ferrari ξεκίνησε της σεζόν του 2022 ως η καλύτερη ομάδα, έχοντας κερδίσει 2 από τους 3 πρώτους αγώνες με την F1-75. Ωστόσο πολύ σύντομα, η Red Bull κατάφερε να προσπεράσει την ιταλική ομάδα σε ρυθμό εξέλιξης, τη στιγμή που η Ferrari αναγκάστηκε επίσης να υιοθετήσει πιο συντηρητικές ρυθμίσεις μονάδας ισχύος, για να αποφύγει προβλήματα αξιοπιστίας.

Εντέλει, η Red Bull κατέκτησε τη νίκη σε 17 από τους 22 αγώνες της σεζόν. Ο επικεφαλής της Scuderia, Mattia Binotto, δήλωσε ότι το έργο της Red Bull, που ήταν επικεντρωμένο στην αφαίρεση βάρους από τη RB18, μπορούσε να αποδώσει καρπούς πιο εύκολα. αποτελούσε πιο εύκολο μονοπάτι εξέλιξης από τα αεροδυναμικά οφέλη που κυνηγούσε η Ferrari.

Όταν ο Mattia Binotto ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι η Red Bull είχε καλύτερο ρυθμό εξέλιξης κατά τη διάρκεια της σεζόν, απάντησε: «Νομίζω ότι υπήρξαν αρκετοί παράγοντες. Ο πρώτος νομίζω ότι, όσον αφορά την εξέλιξη, η Red Bull είχε μια σαφή διαδρομή, η οποία ήταν η μείωση του βάρους του μονοθεσίου. Δεν συνέβαινε αυτό στη δική μας περίπτωση».

«Ήξεραν τι να αντιμετωπίσουν για να πάρουν απόδοση από το ίδιο το μονοθέσιο. Για εμάς ήταν πιο περίπλοκο, επειδή ήταν πραγματικά μέσω αεροδυναμικών αναβαθμίσεων και της προσπάθειας να βελτιώσουμε το μονοθέσιο ως concept και από αεροδυναμικής άποψης».

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2022

«Επίσης, νομίζω ότι αν κοιτάξω πίσω, ίσως η εξέλιξη που κάναμε δεν ήταν επαρκής. Σταματήσαμε πολύ νωρίς, όχι μόνο λόγω επιλογής, αλλά και για λόγους εξόδων. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να επανεξετάσουμε».

Η Ferrari αποκάλυψε πρόσφατα ότι διέκοψε την εξέλιξη της F1-75 μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα της σεζόν, λόγω budget cap. O Binotto δήλωσε: «Κάναμε τη σωστή επιλογή σταματώντας τόσο νωρίς, όσον αφορά την προτεραιότητα μεταξύ 2022 και 2023; Δεν ξέρω».

«Νομίζω ότι μόνο το 2023 μπορεί να μας πει ποια ήταν η σωστή επιλογή ή όχι. Περισσότερο από αυτό, ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει μια καλύτερη και σωστή εξέλιξη του μονοθεσίου, μέσα σε αυτό που κάναμε. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσουμε».

«Αλλά νομίζω ότι ο κύριος λόγος είναι ότι η Red Bull πήρε μια σαφή πορεία, η οποία ήταν η μείωση του βάρους. Νομίζω ότι ήταν πιο απλή η βελτίωση της απόδοσης από το ίδιο το μονοθέσιο».

F1 - Charles Leclerc & Calros Sainz (Ferrari), GP Άμπου Ντάμπι 2022

«Νομίζω ότι αυτό που ήταν σημαντικό για εμάς ήταν να είμαστε ξανά ανταγωνιστικοί, και αυτός ήταν για εμάς πραγματικά ο στόχος. Για μένα, το να παλεύουμε για μια καλή θέση στον 22ο αγώνα, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί σημαίνει ότι ήμασταν ανταγωνιστικοί όχι μόνο στην αρχή, όπου είχαμε ένα πολύ δυνατό μονοθέσιο».

«Αλλά συνεχίσαμε να παλεύουμε κατά τη διάρκεια της ίδιας της σεζόν και μέχρι το τέλος. Είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν αγώνες όπου δεν ήμασταν αρκετά καλοί και θα το επανεξετάσουμε».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!