F1: Σύντομα οι συνομιλίες ανανέωσης συμβολαίου του Lewis Hamilton

O Lewis Hamilton δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για την ανανέωση του συμβολαίου του στη Formula 1 με την ομάδα της Mercedes έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

F1: Σύντομα οι συνομιλίες ανανέωσης συμβολαίου του Lewis Hamilton

O Lewis Hamilton δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για την ανανέωση του συμβολαίου του στη Formula 1 με την ομάδα της Mercedes έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παρότι ο 7 φορές Πρωταθλητής, Lewis Hamilton, κινδυνεύει φέτος να περάσει την πρώτη του σεζόν στη Formula 1 χωρίς νίκη, o 37χρονος Βρετανός θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Formula 1 για τα επόμενα χρόνια. Το συμβόλαιο του Hamilton με τη Mercedes λήγει στο τέλος της σεζόν του 2023 και ο Βρετανός δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται άλλη μία συμφωνία με τη γερμανική ομάδα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Hamilton δήλωσε: «Θα κάνουμε άλλη μια συμφωνία. Θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να είμαι με τη Mercedes. Είμαι στη Mercedes από τότε που ήμουν 13 ετών. Και είναι πραγματικά η οικογένειά μου».

«Έχουν μείνει μαζί μου στα δύσκολα. Με στήριξαν όταν αποβλήθηκα από το σχολείο. Με στήριξαν σε όλα όσα συνέβαιναν το 2020. Με στήριξαν στα λάθη μου και στις βλακείες που γράφτηκαν στον Τύπο, με στήριξαν στα σκαμπανεβάσματα».

«Πιστεύω πραγματικά σε αυτή τη μάρκα. Πιστεύω στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό. Και θέλω να είμαι ο καλύτερος συμπαίκτης που μπορώ να είμαι για αυτούς, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη μάρκα ακόμα καλύτερη, πιο προσιτή, ακόμα πιο δυνατή από ό,τι είναι. Και νομίζω ότι μπορώ να αποτελέσω αναπόσπαστο μέρος αυτού».

«Όσον αφορά τα σχέδιά μου για το μέλλον… κάθε χρόνο, στο τέλος της χρονιάς, κάθεσαι και κοιτάζεις την όποια άποψη έχεις, προσπαθώντας να καταλάβεις. Δεν ξέρω πώς είναι για εσάς, αλλά εγώ προσπαθώ να αναλύσω τη χρονιά μου και να κάνω ένα τριετές έως πενταετές μελλοντικό πλάνο. Είναι δύσκολο να το κάνεις για δέκα χρόνια».

«Αλλά πού βλέπω τον εαυτό μου; Ποια είναι τα πράγματα που θέλω να κάνω; Ποιοι είναι οι στόχοι μου; Και τα πράγματα προστίθενται. Και προσθέτω πολλά επαγγελματικά πράγματα. Έχω πολλά θετικά πράγματα που έχουν πολλές ευκαιρίες. Αλλά θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι».

«Αγαπώ αυτό που κάνω. Το κάνω εδώ και 30 χρόνια και δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να σταματήσω. Θα έλεγα ότι επί του παρόντος εξακολουθώ να αιτιολογώ τις απολαβές μου. Θέλω να τα πάω ακόμα καλύτερα. Αλλά σκοπεύω να είμαι εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Σιγκαπούρης 2022

Άμπου Ντάμπι 2021

Ο Hamilton αναφέρθηκε και στο φινάλε της περυσινής σεζόν: «Μου φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια. Ήταν σίγουρα ψυχοφθόρο. Ήταν αλήθεια ότι δεν θα επέστρεφα; Πραγματικά, δεν είμαι άνθρωπος που τα παρατάει έτσι. Αυτό που ήταν πραγματικά απογοητευικό, ήταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στο άθλημα, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στους οποίους βασίζεσαι».

«Περιμένεις ότι η δουλειά θα γινόταν σωστά. Και το αποτέλεσμα ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, για το οποίο έχουν δουλέψει τόσοι πολλοί άνθρωποι τόσο σκληρά, θα έβγαινε μέσα από μια λάθος απόφαση από κάποιον. Αυτό ήταν ίσως το μόνο πράγμα. Δεν ήταν για την έλλειψη αγάπης μου για τη δουλειά με την ομάδα μου ή τα μονοθέσια».

«Ήταν κυριολεκτικά ότι… αν μπορείς να χάσεις ένα Πρωτάθλημα μέσω λανθασμένων πράξεων εντός ενός οργανισμού, αυτό ήταν το πράγμα που για το οποίο αναρωτιόμουν. Νομίζω ότι ήταν απλά κακές αποφάσεις. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει εγωισμός που εμπλέκεται και στη συνέχεια υπάρχουν και τα κινούμενα μέρη. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν στο αυτί του. Δεν αισθάνομαι ότι ήταν ιδιαίτερα στοχευμένο».

«Αλλά πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου και αυτό ήταν πραγματικά το καλύτερο μέρος της επούλωσης. Απλά αφιέρωσα όλο μου τον χρόνο στα παιδιά, φτιάχνοντας χιονάνθρωπους και απλά όντας εκεί, μαζί τους. Αυτό μου επέτρεψε να ανακάμψω πραγματικά, να αναπηδήσω ξανά. Αν δεν ήμουν μαζί τους, θα είχα κολλήσει».

«Το έχω ξεπεράσει. Αρνούμαι να ζω στο παρελθόν. Το έχω ήδη βιώσει αυτό το 2007 και όντας νέος, αυτό σίγουρα με κράτησε ξύπνιο τις νύχτες και ήταν απλά αρνητικό. Όταν συντηρείς αρνητικότητα, όταν έχεις μίσος ή οτιδήποτε άλλο, απλά σε κρατάει πίσω. Θα ανέβω. Και πηγαίνω μπροστά, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο παρελθόν».

«Επέλεξα να μην ασχοληθώ με αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω για τότε. Τα έδωσα όλα και θυσιάστηκα. Αλλά είμαι πρόθυμος να το ξανακάνω. Για αυτό προσπαθώ να δουλέψω προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Hamilton δήλωσε ότι ακόμα και αν του δινόταν ο τίτλος του 2021 τώρα, αυτό δεν θα άλλαζε κάτι: «Όχι, γιατί η ζημιά έχει γίνει. Έχω μέσα μου το συναίσθημα για το τι κάναμε ως ομάδα, και τι πραγματικά πετύχαμε και πως το κάναμε, και μπορώ να το κρατήσω για τον εαυτό μου μέσα μου. Τα δώσαμε όλα και το κάναμε με τον σωστό τρόπο και είμαι περήφανος για αυτό».

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP ΗΠΑ 2022

2022

Για τη φετινή σεζόν, ο Hamilton σχολίασε: «Δεν θα έλεγα ότι ήταν τέλεια για κανέναν. Είμαι σίγουρος ότι ο Toto θα σας έλεγε ότι δεν ήταν τέλεια ούτε για τον ίδιο. Το Φεβρουάριο ήμασταν όλοι αισιόδοξοι. Μας έλεγαν ότι θα είχαμε ένα πολύ γρήγορο μονοθέσιο».

«Αλλά όταν ανακαλύψαμε μετά ότι το καταραμένο πράγμα δεν δουλεύει και έχουμε αναπηδήσεις, αυτό ήταν δύσκολο για όλους. Όλοι περάσαμε από τη δική μας διαδικασία πως να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά νομίζω ότι ήταν εκπληκτικά μια πολύ δυνατή περίοδος μεταμόρφωσης για όλους μας. Γίναμε πιο δυνατοί και δεμένοι ως ομάδα».

Πόσο δύσκολη ήταν όμως η ψυχική αναπροσαρμογή για τον ίδιο; «Νομίζω ότι δεν αισθάνθηκα πως ήταν πολύ δύσκολη, αρχικά. Σίγουρα όμως αρχίζει να σε κουράζει, επειδή έχεις την ελπίδα ότι θα επιστρέψεις εκεί και εμείς δεν το κάναμε για ένα διάστημα».

«Τότε, ξαφνικά, αρχίζουμε να έχουμε αυτούς τους αγώνες όπου βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση και στον επόμενο αγώνα όχι. Το μονοθέσιο είναι καλό το ένα Σαββατοκύριακο, και μετά για ένα, δύο, τρία, τέσσερα δεν είναι καλό. Και μετά ήταν ανταγωνιστικό ξανά. Οπότε, δεν ξέρεις».

«Είναι απλά μια μπερδεμένη χρονιά συναισθημάτων, συνολικά. Νομίζω ότι έχω μάθει να μην ελπίζω σε τίποτα. Είναι καλύτερα να μην περιμένεις πολλά και, αν είναι το ίδιο καλό, αυτό είναι και αν είναι καλύτερο, ακόμη καλύτερα. Όσον αφορά την προετοιμασία, νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι».

«Πάντα αξίζει τον κόπο, πάντα υπάρχουν διδάγματα και πράγματα που μπορείς να πάρεις. Δεν είναι σαν να μην έχω ξαναζήσει μια τέτοια σεζόν. Σίγουρα θα έλεγα ότι είμαι καλύτερος από ό,τι ήμουν τις άλλες φορές που είχα τέτοιες χρονιές. Εντός της ομάδας, νομίζω ότι ήμουν καλύτερος team-mate για τους συναδέλφους μου από ό,τι ποτέ άλλοτε. Και νομίζω ότι στη ζωή μου έξω από το σπορ, είχα ακόμη καλύτερη ισορροπία από ό,τι στο παρελθόν».

Φετινά προβλήματα

Ο Hamilton είχε μία πολύ καλή παρομοίωση για να περιγράψει στην ομάδα την αίσθηση του μονοθεσίου στην πίστα: «Το περιέγραψα στους μηχανολόγους μου με αυτό τον τρόπο: φανταστείτε ότι πηγαίνετε πίσω από ένα άλογο και προσπαθείτε να το πλησιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ποιο είναι το σημείο πριν σας κλωτσήσει στο πρόσωπο; Και ξέρετε ότι θα πονέσει όταν χτυπήσει το πρόσωπό σας».

«Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορώ να πω πως είναι, όταν προσπαθείς να στηριχτείς στο μονοθέσιο και αυτό αποσταθεροποιείται χωρίς να μπορείς να το επαναφέρεις. Και με αυτό το μονοθέσιο, είναι απρόβλεπτο πότε θα συμβεί. Είχα ένα προαίσθημα όταν οδήγησα για πρώτη φορά το μονοθέσιο. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να πεις όχι και ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Ίσως να το είχαμε διορθώσει μέχρι τον πρώτο αγώνα. Ποιος ξέρει;»

«Είναι μερικές φορές δύσκολο να ξέρεις πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διορθωθούν αυτά τα πράγματα. Επιπλέον, δεν είχα ποτέ τέτοιες αναπηδήσεις στο παρελθόν. Δεν περίμενα ότι τα παιδιά θα αργούσαν τόσο πολύ. Δεν περίμενα να τους πάρει τόσο χρόνο όσο τους πήρε για να καταλάβουν τι προκαλεί τις αναπηδήσεις. Έπρεπε να δημιουργήσουν νέα εργαλεία, όλα αυτά τα πράγματα που δεν είχαμε πριν».

«Αλλά ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, και εμείς εξακολουθούμε να στεκόμαστε όρθιοι. Δεν θα είναι εύκολο να αλλάξουμε το μονοθέσιο σε κορυφαίο για την επόμενη χρονιά, αλλά νομίζω ότι κατανοούμε πολύ καλύτερα γιατί είναι έτσι όπως είναι».

«Στην αρχή ήταν ένα σωρό διαφορετικά πράγματα. Οι αναπηδήσεις ήταν το πιο ορατό. Η συνολική ακαμψία του μονοθεσίου, σε σημείο που η ανάρτηση είναι σχεδόν άχρηστη. Πιο σκληρή από τα ελαστικά. Τα ελαστικά στη συνέχεια πιέζονται και αναπηδούν, οπότε έχουμε αναπηδήσεις και από τα ελαστικά».

«Και έπειτα, τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά. Η οπισθέλκουσα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς. Όταν ξεπερνάμε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, τότε είναι που οι άλλοι απομακρύνονται. Επίσης, όταν φρενάρεις και το εμπρός μέρος βυθίζεται ενώ το πίσω μέρος ανεβαίνει και μεταφέρεται το κέντρο αεροδυναμικών πιέσεων, όπως και όταν επιταχύνεις. Είναι διαφορετικό μεταξύ αργών και γρήγορων κομματιών. Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα».

«Για αυτό έχω κυριολεκτικά δοκιμάσει τα πάντα. Δοκίμασα κάθε ρύθμιση που μπορείς να κάνεις. Αυτό έκανα και στην αρχή της χρονιάς. Ασχολήθηκα με την επίλυση προβλημάτων. Δηλαδή: ‘Θα θυσιάσω αυτή την περίοδο, για να μπορέσω να βρω περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες για εσάς’, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε στο εργοστάσιο να έχουν καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει. Αλλά αυτό τελικά εμπόδισε ορισμένα από τα Σαββατοκύριακα».

Σχέση με Russell

O Hamilton σχολίασε επίσης τη σχέση που έχει με τον team-mate του στη Mercedes, George Russell, δηλώνοντας ότι δεν θα τον πειράξει αν ο νεαρός συμπατριώτης του βρεθεί μπροστά από τον ίδιο στην τελική βαθμολογία του φετινή Πρωταθλήματος: «Ο George κάνει σπουδαία δουλειά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Δεν υπάρχουν προβλήματα στο παρασκήνιο μεταξύ μας».

«Θα έλεγα ότι ο George και η ομάδα του προφανώς δεν πειραματίζονται τόσο πολύ. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είμαι εδώ πολύ καιρό, οπότε είμαι πρόθυμος να πάρω αυτά τα ρίσκα. Είναι η πρώτη του χρονιά στην ομάδα, οπότε ήρθε και κάνει απλώς τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολύ λίγες αλλαγές στο στήσιμο. Εγώ κάνω όλη τη δουλειά, εμπρός-πίσω, εδώ, εκεί, διαφορετικές αεροτομές, όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα, και μου αρέσει αυτό, ούτως ή άλλως».

«Αν έρθει η επόμενη χρονιά και έχουμε ένα μονοθέσιο με το οποίο είμαστε πολύ πιο ευχαριστημένοι, τότε δεν θα χρειάζεται να πειραματιζόμαστε με τα στησίματα. Τότε θα μπορούμε να δώσουμε καλή μάχη μεταξύ μας. Αν τερματίσει μπροστά στο τέλος της σεζόν, δεν θα αισθανθώ κάτι για αυτό. Δεν διεκδικούμε το Πρωτάθλημα. Είμαστε στην 4η και 6η θέση. Τώρα, αν ήμασταν 1ος και 2ος, θα ήταν διαφορετικά».

Lewis Hamilton & George Russell

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!