F1 – Lewis Hamilton: Ανούσιο το budget cap αν δεν τιμωρηθεί αυστηρά η Red Bull

Ο Lewis Hamilton δήλωσε ότι η Formula 1 «πρέπει να κάνει κάτι» για την παράβαση του ανώτατου ορίου εξόδων της Red Bull το 2021, ή αλλιώς να καταργήσει το budget cap.

F1 – Lewis Hamilton: Ανούσιο το budget cap αν δεν τιμωρηθεί αυστηρά η Red Bull

Ο Lewis Hamilton δήλωσε ότι η Formula 1 «πρέπει να κάνει κάτι» για την παράβαση του ανώτατου ορίου εξόδων της Red Bull το 2021, ή αλλιώς να καταργήσει το budget cap.

O 7 φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Lewis Hamilton, έχοντας χάσει οριακά τον περυσινό τίτλο από τον Max Verstappen στο αμφιλεγόμενο φινάλε της σεζόν του 2021, ήταν αρχικά απρόθυμος να πει πολλά για το θέμα της υπέρβασης του περυσινού ορίου εξόδων από τη Red Bull κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των οδηγών πριν από το GP ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Βρετανός άρχισε να ανοίγεται λίγο περισσότερο όταν αναφέρθηκε ότι ορισμένοι από τους οπαδούς του πιστεύουν πως το αποτέλεσμα του περυσινού πρωταθλήματος θα πρέπει να ανατραπεί αν η Red Bull κριθεί ένοχη.

Ο Hamilton δήλωσε: «Πιστεύω ότι το άθλημα πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Αν είναι χαλαροί με αυτούς τους κανονισμούς, τότε όλες οι ομάδες απλά θα ξεπεράσουν το όριο και θα ξοδέψουν εκατομμύρια περισσότερα. Τότε, το να έχουμε μία πολύ επιεική ποινή (slap on the wrist), προφανώς δεν θα είναι καλό για το άθλημα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να μην έχουν ανώτατο όριο εξόδων στο μέλλον».

Το budget cap ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Mercedes δεν έχει καταφέρει να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές τόσο των περυσινών (με τη μείωση της επιφάνειας των δαπέδων εμπρός από τους πίσω τροχούς) όσο και των φετινών τεχνικών κανονισμών, καθώς η εξέλιξη του μονοθεσίου της περιορίζεται από το ανώτατο όριο εξόδων.

Ο Hamilton ανέφερε ότι δεν αφιερώνει ενέργεια στο συγκεκριμένο θέμα, εστιάζοντας σε «πράγματα που μπορώ γενικά να ελέγξω» και «πως μπορώ να κερδίσω ένα ακόμη Πρωτάθλημα». Αλλά μίλησε επίσης για ακεραιότητα και τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η F1 να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να μην αποξενώσει περαιτέρω τους οπαδούς.

F1 - Lewis Hamilton (Mercedes), GP Ιαπωνίας 2022

«Πιστεύω ότι ο Mohammed (Ben Sulayem, πρόεδρος της FIA) και η ομάδα του θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει να το πιστέψω αυτό. Θέλω να τους δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, φυσικά. Δεν νομίζω ότι το άθλημα προσπαθεί να κάνει λάθη».

«Θα συνεχίσουμε να συναντάμε εμπόδια, αλλά νομίζω ότι όταν μιλάμε για ακεραιότητα, αφορά το πως θα τα κατευθυνθούμε σε αυτή την κατάσταση, διατηρώντας διαφάνεια, τις βασικές αξίες, και όντας πιστοί στο πνεύμα αυτού που οι κανονισμοί που τέθηκαν να επιτηρούν. Μπορεί να είναι μια περίοδος σύγχυσης για τους οπαδούς. Χωρίς τους οπαδούς αυτό το άθλημα δεν είναι τίποτα, οπότε πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις αξίες».

Ο team-mate του Hamilton στη Mercedes, George Russell, δήλωσε ότι η FIA έχει παράσχει εγγυήσεις για τη διαφάνεια και έκανε λόγο για μια «καθοριστική στιγμή για το άθλημα». Ο Βρετανός πιστεύει επίσης ότι όποια τιμωρία και αν επιβληθεί, θα πρέπει να «αφαιρέσει απόδοση» από το μονοθέσιο της Red Bull, αλλιώς η αυστριακή ομάδα απλά θα δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ποινή ως ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει.

Ο Russell σχολίασε: «Ένα πρόστιμο που δεν έχει καμία σχέση με τη συνολική εξέλιξη ή την απόδοσή τους, σίγουρα δεν θα ήταν κατάλληλο. Ακόμα και αν το πρόστιμο ήταν 100+ εκατομμύρια, μάλλον θα το έπαιρναν και θα ήταν ευχαριστημένοι με αυτή την τιμωρία, ενώ αν μιλάμε για μείωση του ανώτατου ορίου εξόδων τους ή του χρόνου που μπορούν να χρησιμοποιούν την αεροδυναμική σήραγγα, αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο».

F1 - George Russell (Mercedes), GP Ιαπωνίας 2022

«Ζούμε σε έναν τόσο τεχνικό κόσμο, όπου σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, αν ξεπεράσεις το όριο τιμωρείσαι, είτε επιστρέφεις με 100 γραμμάρια λιγότερα καύσιμα, είτε για 2 χιλιοστά στην πίσω αεροτομή του Lewis (στις κατατακτήριες δοκιμές του 2021) στη Βραζιλία, αποκλείεσαι και τιμωρείσαι αναλόγως».

Ο προκάτοχος της θέσης του Russell στη Mercedes, ο Valtteri Bottas, τάχθηκε υπέρ μιας ποινής που θα πονέσει πραγματικά Red Bull. Ο Φινλανδός πιστεύει ότι η FIA πρέπει να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα αποθαρρύνει όλες τις ομάδες από το να έχουν την πρόθεση να προβούν σε υπερβάσεις.

Ο Bottas δήλωσε: «Οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και αν δεν τους ακολουθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει μια ποινή που πραγματικά πονάει, γιατί δεν θέλεις να έχει κανείς την όρεξη να μεγιστοποιήσει κάτι για ένα χρόνο και να ρισκάρει με το όριο προϋπολογισμού».

«Προσωπικά, ελπίζω ότι θα είναι μια αυστηρή και σκληρή ποινή, διότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια πολύ καλή ποινή, που θα τους πληγώσει πραγματικά, γιατί πέρυσι ήμουν στη μάχη για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Ναι, το κατακτήσαμε, αλλά χάσαμε τον τίτλο οδηγών για λίγους βαθμούς και μερικά εκατομμύρια μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά».

Valtteri Bottas

Η Ferrari έχει ασκήσει κριτική για το ρυθμό εξέλιξης του μονοθεσίου της Red Bull στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου εξόδων και ο Carlos Sainz επανέλαβε τον ισχυρισμό της ιταλικής ομάδας ότι ακόμη και μικρές υπερβάσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση του μονοθεσίου.

Ο Sainz δήλωσε: «Όλοι ξέρουμε πόσα πολλά μπορούν να κάνουν 1, 2, 3, 4 -δεν ξέρω ποιος είναι ο αριθμός- εκατομμύρια στην εξέλιξη και την ταχύτητα του μονοθεσίου στη Formula 1. Για αυτό πριν από μερικά χρόνια οι τρεις κορυφαίες ομάδες ξόδευαν 350 εκατομμύρια και τώρα ξοδεύουμε 150 εκατ., για να θέσουμε αυτά τα πράγματα υπό έλεγχο».

«Το παιχνίδι πρέπει να είναι δίκαιο για όλους και αν υπάρχει ανώτατο όριο εξόδων, θα πρέπει να τηρείται. Απλά ελπίζω η FIA να πάρει τις σωστές αποφάσεις για να διασφαλίσει ότι όλοι θα το ακολουθούν».

Carlos Sainz

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!