F1: Μεταξύ Audi και Williams το μέλλον του Carlos Sainz

Έχουμε γράψει ξανά ότι είναι κρίμα που ο Carlos Sainz δεν φαίνεται ότι θα βρει cockpit του χρόνου σε μία κορυφαία ομάδα της Formula 1. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι Audi και Williams μάχονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του στο μέλλον.

F1: Μεταξύ Audi και Williams το μέλλον του Carlos Sainz

Έχουμε γράψει ξανά ότι είναι κρίμα που ο Carlos Sainz δεν φαίνεται ότι θα βρει cockpit του χρόνου σε μία κορυφαία ομάδα της Formula 1. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι Audi και Williams μάχονται μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του στο μέλλον.

Φαίνεται σχεδόν σίγουρο πλέον ότι ο Carlos Sainz, όταν ολοκληρώσει την πορεία του με τη Ferrari στο τέλος της φετινή σεζόν της Formula 1, δε θα βρει θέση σε κάποια από τις άλλες δύο κορυφαίες ομάδες που έχουν -θεωρητικά- κενό cockpit, τις Mercedes και Red Bull. H γερμανική ομάδα φαίνεται να επικεντρώνεται στην προοπτική του 17χρονου Ιταλού Andrea Kimi Antonelli, αν δεν καταφέρει να αποκτήσει τον Max Verstappen, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Από την πλευρά της, η Red Bull φαίνεται ότι οδεύει προς την ανανέωση του συμβολαίου του Sergio Perez. Στα δικά μας μάτια, αυτό μοιάζει λίγο παράταιρο. Αν υπάρχει στην αγορά διαθέσιμος ένας οδηγός με τι δυνατότητες του Sainz, για μία ομάδα σαν αυτή της Red Bull, που έχει διαπιστώσει πλέον τους τομείς στους οποίους υστερεί ο Perez (κυρίως στις κατατακτήριες δοκιμές), θα έπρεπε να εξετάζει τουλάχιστον την πιθανότητα να συνεργαστεί με τον Ισπανό.

Εμπόδιο σε αυτό είναι ίσως οι εσωτερικές διαμάχες που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς εντός της Red Bull. Σύμφωνα με τις φήμες, η Red Bull βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με τον Perez, αναζητώντας μονοετές συμβόλαιο, αν και θέλει να δει και βελτίωση της απόδοσης του Μεξικανού, που δεν προάχθηκε στο Q3 των κατατακτήριων δοκιμών στα δύο τελευταία Grand Prix. Μάλιστα, τώρα τον χρειάζεται στη μάχη του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών και να αφαιρεί βαθμούς από τους αντιπάλους του Verstappen.

Αυτό φαίνεται να έχει αφήσει τον Sainz με δύο επιλογές: τη Sauber/Audi, που φέρεται να θέλει απάντηση έως το τέλος Μαΐου και όπως αποκαλύφθηκε στο Μονακό, τη Williams. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική ομάδα έχουν εξελιχθεί σε σημείο προσφοράς και αντιπρότασης, και η Williams προτείνει κάτι που θεωρήθηκε ικανοποιητικό από τον Sainz. Αυτό επιβεβαιώνει τις σοβαρές προθέσεις της βρετανικής ομάδας.

Έχει όμως η Williams τα φόντα όμως να υποστηρίξει την πρότασή της προς τον Sainz, τη στιγμή που σημείωσε τους πρώτους βαθμούς της για τη φετινή σεζόν στο GP Μονακό; Πρόσφατα, η βρετανική ομάδα εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Alex Albon τουλάχιστον έως το τέλος του 2027 ενώ φαινόταν ότι υπήρχε ενδιαφέρον και από κορυφαίες ομάδες όπως η Red Bull. Κινητήριος δύναμη πίσω από την αναδιάρθρωση της Williams, που έχει γνωστά προβλήματα υποδομών και υψηλόβαθμου τεχνικού προσωπικού, είναι ο ορμώμενος από τη Mercedes επικεφαλής της ομάδας, James Vowles.

F1 - Valtteri Bottas (Sauber) & Alex Albon (Williams), GP Μαϊάμι 2024

O Vowles κατάφερε να πείσει τον Albon ότι θα έχει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο στο εγγύς μέλλον, αλλά θα μπορούσε να προσελκύσει ένα τόσο μεγάλο όνομα όσο ο Sainz, με τις αλλαγές που έχει προγραμματίσει να συμβούν στο Grove; Ο Sainz από την πλευρά του δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την πρόταση της Williams για να αποσπάσει κάτι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις με τη Sauber/Audi, καθώς αναφέρεται ότι η γερμανική εταιρεία του προσφέρει τριετή συμφωνία με πολύ υψηλές απολαβές και φυσικά την οικονομική ασφάλεια μιας εργοστασιακά υποστηριζόμενης ομάδας. Αλλά εξετάζει όλες τις επιλογές του.

Μιλάμε για δύο ομάδες μεταξύ των τριών που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών αυτή τη στιγμή. H Sauber έχει παραδεχθεί ότι ίσως να μην είναι έτοιμη για την άφιξη της Audi το 2026 και η ανταγωνιστικότητα της μονάδας ισχύος που θα προετοιμάσει η γερμανική εταιρεία δεν είναι δεδομένη.

Με τη βοήθεια των μονάδων ισχύος της Mercedes, η Williams θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ανταγωνιστική στο εγγύς μέλλον (2025-2026), αν και ο Sainz δεν φαίνεται να θέλει να ποντάρει για μόνο μια διετία στο επόμενο συμβόλαιό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του. Μπορεί η Williams να τον πείσει με αυτά που έχει προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον της;

Zhou Guanyu, Stake F1 Team Kick Sauber C44, Logan Sargeant, Williams FW46

Ο ίδιος ο Sainz δήλωσε: «Στα παρασκήνια γνωρίζω περισσότερα. Θα βάλω όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα πάρω τη σωστή απόφαση. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Δεν ξέρω πού θα αγωνιστώ του χρόνου. Δεν έχω θέσει χρονοδιαγράμματα και δεν ξέρω πώς να κάνω χρονοδιαγράμματα».

«Αλλά μπορώ να σας πω ότι με μια τόσο σημαντική απόφαση σε αυτό το στάδιο της καριέρας μου, θέλω να έχω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι, να σκεφτώ προσεκτικά, και να επιλέξω το σωστό. Οπότε, θα δώσω στον εαυτό μου όσο χρόνο χρειάζομαι».

«Θέλω να βρω ένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο project όπου αισθάνομαι ότι με εκτιμούν, με ακούνε, ότι μπορώ να δεσμευτώ μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ότι θα είναι χρήσιμο για την καριέρα μου. Πιστεύω ότι να πηγαίνεις κάπου μόνο για 1-2 χρόνια και μετά να φεύγεις, δεν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης για τη Formula 1».

«Αν κοιτάξετε τις επιτυχημένες νικηφόρες ομάδες, έχουν χτιστεί από τη βάση και έχουν χτίσει ένα καλό πράγμα μαζί. Πιστεύω σε αυτά τα πράγματα και θέλω να σιγουρευτώ ότι αισθάνομαι αγάπη, ότι με εκτιμούν, ότι αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου».

F1 - Zhou Guanyu (Sauber) & Carlos Sainz (Ferrari), GP Μονακό 2024

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!