F1: O Jan Monchaux τεχνικός διευθυντής της FIA

O πρώην τεχνικός διευθυντής της Alfa Romeo στη Formula 1, Jan Monchaux, θα αντικαταστήσει τον Tim Goss στην τεχνική ηγεσία του τμήματος μονοθεσίων της FIA.

F1: O Jan Monchaux τεχνικός διευθυντής της FIA

O πρώην τεχνικός διευθυντής της Alfa Romeo στη Formula 1, Jan Monchaux, θα αντικαταστήσει τον Tim Goss στην τεχνική ηγεσία του τμήματος μονοθεσίων της FIA.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο τεχνικός διευθυντής του τμήματος μονοθεσίων της FIA, Tim Goss, αποχώρησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία, για να αναλάβει επικεφαλής τεχνικό στέλεχος της Racing Bulls. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Autosport, ο Γαλλογερμανός Jan Monchaux θα αναλάβει τη θέση του Tim Goss.

O Monchaux, που θα αναφέρεται απευθείας στο διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων της FIA, Νικόλα Τομπάζη (ο οποίος εργάζεται στη Διεθνή Ομοσπονδία από το 2018), ήταν μέχρι πέρυσι ο τεχνικός διευθυντής της Alfa Romeo (Sauber) στη Formula 1 και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων τεχνικών κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ το 2026.

Ο Monchaux ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 με την ομάδα της Toyota ως αεροδυναμιστής. Παρέμεινε στην ιαπωνική ομάδα έως το τέλος της πορείας της στην F1 το 2009, και μετέβη στη Ferrari έως το τέλος του 2012. Έπειτα εργάστηκε στο αγωνιστικό τμήμα της Audi το 2013 και το 2018 επέστρεψε στη Formula 1, για να γίνει επικεφαλής του αεροδυναμικού τμήματος της Sauber.

Πήρε προαγωγή σε τεχνικός διευθυντής στην ελβετική ομάδα το 2019, έπειτα από την αποχώρηση του προκατόχου της θέση αυτής, Simone Resta, και αντικαταστάθηκε πέρυσι από τον James Key. H έλευση του Monchaux θα ενισχύσει τη FIA έπειτα από την πληθώρα αποχωρήσεων τον τελευταίο καιρό. Πέραν του Goss, είχε αποχωρήσει και ο αθλητικός διευθυντής Steve Nielsen.

Επίσης, δύο κορυφαία στελέχη του νομικού τμήματος της FIA με έντονη ενασχόληση με τη Formula 1 αποχώρησαν από την Διεθνή Ομοσπονδία: ο διευθυντής διακυβέρνησης και κανονιστικών θεμάτων Pierre Ketterer και ο επικεφαλής εμπορικών νομικών υποθέσεων Edward Floydd, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Ομονοίας της F1 εκ μέρους της FIA. Ο Ketterer, ο οποίος θα αναλάβει νέο ρόλο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Απρίλιο, είχε ενταχθεί στη FIA το 2010.

Jan Monchaux

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!