FIA: Περαιτέρω περιορισμοί για Ρώσους οδηγούς

Παρότι η FIA επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της, εξέδωσε περαιτέρω περιορισμούς για τη δράση τους.

FIA: Περαιτέρω περιορισμοί για Ρώσους οδηγούς

Παρότι η FIA επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της, εξέδωσε περαιτέρω περιορισμούς για τη δράση τους.

H FIA, έχοντας επιτρέψει σε οδηγούς από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της υπό τη δική της, ουδέτερη σημαία, ανακοίνωσε σήμερα τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται σε αυτούς και οι υποδείξεις επεκτείνονται έως και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου ανέφερε συγκεκριμένα: «Η FIA συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες ή να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει οποιουδήποτε ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων και/ή οποιωνδήποτε συμβάσεων στις οποίες η FIA είναι συμβαλλόμενο μέρος». Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά, δεν είναι απίθανο να δούμε τη FIA να αλλάζει τη στάση της και να απαγορεύει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων οδηγών στις διοργανώσεις της.

Επιπλέον, η FIA ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί των δύο προαναφερθέντων χωρών, θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο δέσμευσης, το οποίο θα αναφέρει: «Αναγνωρίζω και αποδέχομαι ότι η FIA μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ή να εκδώσει περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή μου σε καλυπτόμενους αγώνες, υπό το φως της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να μου αρνηθεί την είσοδο ή να με εμποδίσει να συμμετάσχω ή/και να παρακολουθήσω οποιονδήποτε καλυπτόμενο αγώνα. Θα συμμορφωθώ με οποιαδήποτε τέτοια περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις».

«Αναγνωρίζω την ισχυρή δέσμευση της FIA για στάση αληλεγγύης στο λαό της Ουκρανίας, την Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της Ουκρανίας και όλους εκείνους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συρράξεων. Δεν θα προβώ σε δηλώσεις, σχόλια, ή ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της FIA, οποιουδήποτε αγώνα και/ή του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα. Ειδικότερα, δε θα εκφράσω οποιαδήποτε υποστήριξη (άμεση ή έμμεση) προς τις ρωσικές ή/και λευκορωσικές δραστηριότητες σε σχέση με την Ουκρανία».

Nikita Mazepin, Haas VF-22

Παράλληλα, η FIA ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύεται η επίδειξη ρωσικών/λευκορωσικών εθνικών συμβόλων, εμβλημάτων χρωμάτων ή σημαιών δημοσίως και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε αγωνιστικές φόρμες, ρούχα αξεσουάρ και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Απαγορεύεται επίσης στους οδηγούς να τραγουδήσουν ή να αναπαράγουν τον ρωσικό και τον λευκορωσικό εθνικό ύμνο σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή περιοχή που ελέγχεται από τη FIA. Τέλος, απαγορεύονται σχόλια, ενέργειες ή συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα της FIA, και ιδίως οποιαδήποτε υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με την επιείκεια που επιδεικνύει η FIA στους Ρώσους και Λευκορώσους οδηγούς, η Βρετανική αρχή μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει απαγορεύσει σε Ρώσους οδηγούς να συμμετέχουν σε διοργανώσεις υπό την αιγίδα της. Το ίδιο έπραξε και η ομοσπονδία της Γερμανίας, DMSB, ενώ και η αγωνιστική αρχή της Αυστραλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο προαναφερθέντων χωρών. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι έπειτα από την ακύρωση του GP Ρωσίας, η Formula 1 τερμάτισε και το συμβόλαιο του διοργανωτή του αγώνα. Συνεπώς, δε θα υπάρξουν Grand Prix στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.

Με δεδομένο ότι ο Ρώσος οδηγός της Haas, Nikita Mazepin, δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στο GP M. Βρετανίας και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες να του εγκριθεί βίζα στις περισσότερες χώρες που διοργανώνονται Grand Prix. Επιπλέον, θα πρέπει να υπογράψει τη δήλωση που αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία. Ο μάνατζερ του Ρώσου οδηγού, Jesper Carlsen, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει αν ο Mazepin είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της FIA.

Pietro Fittipaldi
Pietro Fittipaldi

Τις τελευταίες ημέρες, εντείνονται οι φήμες που θέλουν τη Haas να αντικαθιστά τον Mazepin. Αναφέρεται ότι στο δεύτερο τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, στο Μπαχρέιν, ο οδηγός δοκιμών της ομάδας, ο Βραζιλιάνος 25χρονος Pietro Fittipaldi, εγγονός του δύο φορές Πρωταθλητή της Formula 1, Emerson Fittipaldi. Μάλιστα, o Alexander Thoss, CΕΟ της Home Deluxe, σπόνσορα της Haas, συνεχάρη την ομάδα στο Instagram για το γεγονός ότι εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Mick Schumacher και του Pietro Fittipaldi για τη φετινή χρονιά. Ο Pietro είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Romain Grosjean στην ομάδα της Haas στους δύο τελευταίους αγώνες της σεζόν του 2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander Thoss (@thossalex)

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!