Δύσκολη κατάσταση για τη Haas

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η θέση της ομάδας Formula 1 της Haas φαίνεται αρκετά δύσκολη.

Δύσκολη κατάσταση για τη Haas

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η θέση της ομάδας Formula 1 της Haas φαίνεται αρκετά δύσκολη.

Δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν είναι εφικτό για αμερικανική εταιρεία να δέχεται χρήματα από ρωσική εταιρεία. Η Haas είναι αμερικανική ομάδα, με την επίσημη έδρα της να βρίσκεται στην Kannapolis της Νότιας Καρολίνας. Ο βασικός στης σπόνσορας είναι η Uralkali, ρωσική εταιρεία χημικών και λιπασμάτων, το 20% της οποίας ανήκει στον Dmitry Mazepin, πατέρα του οδηγού της ομάδας, Nikita Mazepin.

Για την τελευταία ημέρα δοκιμών, η Haas αφαίρεσε τα λογότυπα της Uralkali από το μονοθέσιο (και τα φορτηγά της), όπως και τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, αν και δεν υπήρχε χρόνος να αλλάξει η ένδυση των μηχανικών. Ο Mazepin θα οδηγεί κανονικά το μονοθέσιο σήμερα το πρωί. Ωστόσο, το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της ομάδας. Αν η Haas δε μπορεί να λάβει χρήματα από την Uralkali, θα αναγκαστεί να βρει κάποιον άλλο τρόπο να καλύψει αυτή την έλλειψη στον προϋπολογισμό της.

Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη θέση του Nikita Mazepin στην ομάδα, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αγωνίζεται με τα χρώματα της ομάδας. Υπάρχει περίπτωση η Haas να τον αντικαταστήσει πριν την έναρξη της σεζόν; Αν η ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα από την Uralkali, είναι αρκετά πιθανό να προσπαθήσει να βρει άλλους τρόπους να καλύψει το έλλειμμά της. Υπάρχουν οδηγοί οι οποίοι έχουν ισχυρή οικονομική υποστήριξη, αλλά ίσως είναι λίγοι οι σπόνσορες που είναι διατεθειμένοι να καλύψουν το διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει η Uralkali στη Haas.

Δεδομένης της επιθυμίας του Michael Andretti να βρεθεί στη Formula 1, ίσως αυτή είναι μια από τις ευκαιρίες. Πρόκειται απλά για μια εικασία αυτή τη στιγμή, αλλά αν η Haas βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση και ο ιδιοκτήτης της, Gene Haas δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει τα ταμεία της εταιρείας CNC που διαθέτει για να καλύψει το πιθανό έλλειμμα, θα πρέπει να ψάξει για εναλλακτικές λύσεις.

Η επιθυμία του Gene Haas να παραμείνει στη Formula 1 έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές, αλλά μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός δεν έχει… λυγίσει. Όπως είναι φυσικό, αν ο Michael Andretti εμπλακεί στην ομάδα θα θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους λόγους που ναυάγησε η συμφωνία με τη Sauber (Alfa Romeo) πέρυσι το φθινόπωρο. Οπότε, αν υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των δύο Αμερικανών, ο Andretti ενδεχομένως να θέλει να αγοράσει εξ ολοκλήρου την ομάδα, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι ο Haas θα θέλει να κάνει.

Με μόλις 23 ημέρες να απομένουν για τον εναρκτήριο αγώνα της φετινής σεζόν στη Formula 1, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ομάδα της Haas. Η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, καθώς αυτή τη στιγμή, η θέση του Nikita Mazepin μοιάζει επισφαλής.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!