F1 2025

F1 75

Φέτος, η Formula 1 γιορτάζει 75 χρόνια από την εγκαθίδρυση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1950, με μία σεζόν που υπόσχεται να είναι ξεχωριστή, με πλούσιο θέαμα και σκληρές μάχες στην κορυφή, έτσι όπως  Είναι η χρονιά που ο Lewis Hamilton πάτησε τα 40 και άφησε τη Mercedes έπειτα από 12 χρόνια για να μεταβεί στη Ferrari. Είναι επίσης χρονιά αλλαγής γενιάς, με 6 πρωτοεμφανιζόμενους (για πλήρη σεζόν) οδηγούς.

Είναι η πρώτη χρονιά από το 2022 που η McLaren εισέρχεται στη σεζόν αποτελώντας το φαβορί, και όχι η Red Bull. Πέρυσι, η βρετανική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Φέτος η McLaren στοχεύει να θέσει τέλος το σερί τίτλων του Max Verstappen. Αλλά ο Lando Norris γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο, καθώς αναμένεται να έχει ανταγωνισμό και εκ των έσω υπό τη μορφή του Oscar Piastri. Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα μπορούν να εισέλθουν στη μάχη για την επικράτηση η Ferrari -με πιθανώς την πιο δυνατή οδηγική σύνθεση του grid- και η Mecedes, που θα έχει έναν 18χρονο στο ένα εκ των δύο cockpit της.

Τέλος εποχής

Πρόκειται για την τελευταία χρονιά των τεχνικών κανονισμών της σύγχρονης γενιάς μονοθεσίων ground effect με την οποία αγωνίζεται η Formula 1 από το 2022, καθώς και των μονάδων ισχύος που χρησιμοποιούνται από το 2014. Του χρόνου, όλα αλλάζουν, για αυτό και οι ομάδες θέλουν να επικεντρωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εξέλιξη του μονοθεσίου του 2026. Για αυτό και το ξεκίνημα της φετινής σεζόν θα είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι κορυφαίες ομάδες θα παρουσιάσουν αναβαθμίσεις στα φετινά μονοθέσια έως το καλοκαίρι, πριν στρέψουν ολοκληρωτικά τους πόρους τους στην επόμενη χρονιά.

Για αυτή την τελευταία χρονιά σταθερών κανονισμών πλαισίου, και οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες -McLaren, Ferrari, Red Bull και Mercedes- έχουν κάνει σημαντικές αλλαγές στα μονοθέσιά τους, άλλες πιο ορατές και άλλες πιο… «συγκαλυμμένες», ή καλύτερα κάτω από το αμάξωμα. Είναι φανερό όμως ότι όλες έχουν πιέσει σκληρά τον τομέα της εξέλιξης και δεν έχουν επαναπαυτεί στις δάφνες τους για την τελευταία σεζόν των ground effect μονοθεσίων.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις, και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η χρονιά. Η FIA επέβαλλε πιο αυστηρά στατικά τεστ ακαμψίας των πίσω αεροτομών από την αρχή της σεζόν. Αλλά η Red Bull ήδη κατηγορεί τις Ferrari και McLaren ότι χρησιμοποιούν εύκαμπτες πίσω αεροτομές. Παράλληλα, η FIA θα κάνει πιο αυστηρά τα τεστ ακαμψίας της εμπρός αεροτομής από τον 9ο γύρο της σεζόν, το GP Ισπανίας, κάτι που ενδέχεται να φέρει ανακατατάξεις στην ανταγωνιστική εικόνα του Πρωταθλήματος, εφόσον συγκεκριμένες ομάδες εκμεταλλεύονται την «ελαστικότητα» των κανονισμών έως τότε.

Συνεπώς, υπάρχουν πολλές συναρπαστικά πράγματα τα οποία ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Ανακαλύψτε κάθε πτυχή του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1, «ξεφυλλίζοντας» τον ψηφιακό οδηγό που έχει προετοιμάσει για εσάς το MotorOne.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομάδες και οδηγοί

Μόνο δύο ομάδες έχουν διατηρήσει την ίδια οδηγική σύνθεση με πέρυσι: οι McLaren και Aston Martin. Η μεγαλύτερη αλλαγή στο grid του 2025, είναι φυσικά η μεταγραφή του Lewis Hamilton στη Ferrari. Παράλληλα, η Formula 1 βρίσκεται σε μία χρονιά αλλαγή γενιάς. Βρέθηκαν εκτός grid παλιές «καραβάνες» -και νικητές Grand Prix- όπως οι Sergio Perez και Valtteri Bottas, ενώ θα δούμε 6 νεαρούς οδηγούς να οδεύουν προς την πρώτη τους πλήρη σεζόν στη Formula 1. Μάλιστα, δύο εξ αυτών, ο Liam Lawson και ο Kimi Andrea Antonelli, θα βρίσκονται σε κορυφαία μονοθέσια, της Red Bull και της Mercedes, αντίστοιχα. Ο Jack Doohan αντιμετωπίζει αρκετά υψηλή πίεση για να διατηρήσει το cockpit του στην Alpine, και δεν είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει στη γαλλική ομάδα έως το τέλος της σεζόν, με τον Franco Colapinto να παραμονεύει στα παρασκήνια. Ο Oliver Bearman φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στη Haas, όπως και ο Gabriel Bortoleto στη Sauber. Παράλληλα, ο Isack Hadjar θα πρέπει να αποδείξει την αξία του στη Racing Bulls. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Sauber διανύει την τελευταία χρονιά της υπό αυτή την ονομασία, καθώς θα γίνει εργοστασιακή ομάδα της Audi το 2026.

 

 

 

 

 

Ομάδες και οδηγοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grand Prix

Ξεκινώντας από την Αυστραλία

Έπειτα από την επιτυχή διεξαγωγή του μεγαλύτερου Πρωταθλήματος στην ιστορία της Formula 1 το 2024, το σενάριο επαναλαμβάνεται με τους ίδιους ακριβώς αγώνες στο πρόγραμμα της σεζόν, αλλά με ελαφρώς διαφορετική σειρά. Λόγω των εορτασμών για το Ραμαζάνι στις μουσουλμανικές χώρες, η φετινή σεζόν θα σπάει την παράδοση των τελευταίων ετών και θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου με το Grand Prix Αυστραλίας, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Με πέντε Grand Prix σε 6 εβδομάδες η σεζόν του 2025 ξεκινά δυναμικά, περνώντας από την Αυστραλία στην Κίνα, την Ιαπωνία και έπειτα το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

Έξι σπριντ θα διεξαχθούν και φέτος, σε ελαφρώς διαφορετική επιλογή τοποθεσιών από πέρυσι, με το GP Βελγίου να αντικαθιστά το GP Αυστρίας. Συνεπώς, τα 6 σπριντ θα διεξαχθούν σε Κίνα, Μαϊάμι, Βέλγιο, ΗΠΑ, Σάο Πάολο και Κατάρ.

Aλλαγές κανονισμών

Κατάργηση βαθμού ταχύτερου γύρου

Η πιο σημαντική αλλαγή κανονισμού για το 2025 αφορά την κατάργηση απονομής βαθμού στον οδηγό που έχει σημειώσει τον ταχύτερο γύρο από την πρώτη δεκάδα. Αφότου είδαμε περιστατικά όπου ορισμένες ομάδες σημείωναν επίτηδες τον ταχύτερο γύρο στα τελικά στάδια του αγώνα για να στερήσουν βαθμό από τους αντιπάλους τους (ή τους αντιπάλους της άλλης ομάδας του ίδιου ιδιοκτήτη στην περίπτωση των Red Bull και Racing Bulls), αυτός ο κανονισμός, που παρουσιάστηκε το 2019 καταργήθηκε για φέτος.

Ελαστικά

Φέτος, η γκάμα ελαστικών της Pirelli θα έχει 6 γόμες (αντί για 5), με την προσθήκη της πιο μαλακής C6. Παράλληλα, έχουν γίνει αλλαγές στην απόσταση απόδοσης και αντοχής των διαφορετικών συστάσεων, με την C2 να έχει έρθει πιο κοντά στη C3 και τη C4 να έχει αλλάξει σύνθεση υλικών, για να περιορίσει το graining και την υπερθέρμανση.

Εύκαμπτες αεροτομές

Στον τεχνικό τομέα, το πιο σημαντικό πράγμα που άλλαξε και ενδέχεται να επηρεάσει και τα αγωνιστικά δρώμενα είναι ότι έγιναν πιο αυστηροί οι κανονισμοί όσον αφορά την ακαμψία των πίσω αεροτομών από την αρχή της χρονιάς και των εμπρός αεροτομών από το GP Ισπανίας, τον 9ο γύρο της σεζόν. Η Red Bull έχει ήδη κατονομάσει ομάδες που πιστεύει ότι παραβαίνουν τους κανονισμούς με το σχεδιασμό των πίσω αεροτομών των μονοθεσίων τους (McLaren και Ferrari) και η FIA θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση από την αρχή της σεζόν και δεν αποκλείεται να ζητήσει ή να επιβάλει αλλαγές.

Δύο pit stop στο GP Μονακό

Για να αυξηθεί τη δράση στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου, η στρατηγική δύο pit stop έγινε υποχρεωτική αποκλειστικά για το GP Μονακό.

 

Άρση περιορισμού κιβωτίων

Έως πέρυσι, οι ομάδες είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν 5 κιβώτια ταχυτήτων ανά μονοθέσιο κατά τη διάρκεια της σεζόν. Με τη χρήση 6ου, δέχονταν ποινή 5 θέσεων στη σειρά εκκίνησης. Αυτός ο κανονισμός δεν ισχύει πλέον, λόγω της εξαιρετικής αξιοπιστίας των κιβωτίων ομάδων.

800 κιλά

Το ελάχιστο βάρος των φετινών μονοθεσίων, μαζί με τον οδηγό, αυξήθηκε κατά 2 κιλά και ορίζεται στα 800 κιλά. Αυτό συνέβη διότι αυξήθηκε το ελάχιστο βάρος των οδηγών με τον εξοπλισμό τους από 80 σε 82 κιλά, ώστε να μην μειονεκτούν ψηλότεροι σε ανάστημα οδηγοί. Σε πολύ θερμούς αγώνες, οι οδηγοί θα μπορούν να φορούν μία μπλούζα με ψυκτικό υγρό, η οποία θα τους διατηρεί πιο δροσερούς.

4 αγωνοδίκες σε κάποια GP

Σε αγώνες που οι αγωνοδίκες έχουν βεβαρυμμένο φόρτο εργασίας, επειδή πρέπει να βγάλουν πολλές αποφάσεις, η FIA θα αυξήσει τον αριθμό τους από 3 σε 4, συν τον εκπρόσωπο των οδηγών.

Περισσότερος χρόνος για νέους οδηγούς

Διπλασιάστηκαν οι περίοδοι ελεύθερων δοκιμών στις οποίες οι ομάδες θα πρέπει να παραχωρήσουν το μονοθέσιό τους σε νέους οδηγούς κατά τη διάρκεια της σεζόν από 2 σε 4. Παράλληλα, οι αγωνιστικοί οδηγοί επιτρέπεται να κάνουν μόνο 4 ημέρες δοκιμών (έως 1.000 χλμ.) με παλαιότερα μονοθέσια μέσα στη χρονιά.

Διαδικαστικά

Η οριστική σειρά εκκίνησης θα ανακοινώνεται μία ώρα πριν από τον αγώνα και όχι δύο, όπως πέρυσι. Μονοθέσια που δεν θα εκκινήσουν θα πρέπει να αποσυρθούν 75′  πριν από τον αγώνα και η θέση που καταλάμβαναν θα συμπληρώνεται.

Ο διευθυντής αγώνων θα μπορεί να διατάξει οδηγούς με μονοθέσιο που έχουν υποστεί ζημιές να σταματήσουν στην πίστα και να μην προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα pits.

Πιο τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τη χρήση υβριστικής γλώσσας σε συνεντεύξεις Τύπου της FIA.

 

Proud Project Team

Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Κιούσης
Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Λημναίος
Κείμενα & Design: Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Επιμέλεια: Νόνικα Βλασσοπούλου
Development: Κομνηνός Δουλγκέρης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Μαρτίου 2025