Τα καλύτερα αυτοκινητικά έργα τέχνης

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως καμβάδες εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το άρθρο, ανατρέχουμε σε μερικές από τις αγαπημένες μας δημιουργίες.

Τα καλύτερα αυτοκινητικά έργα τέχνης

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως καμβάδες εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το άρθρο, ανατρέχουμε σε μερικές από τις αγαπημένες μας δημιουργίες.

Η ερμηνεία του Jeff Koons για τη σειρά 8 της BMW έχει κατακλύσει τον κόσμο της τέχνης. Αλλά η 8 X Jeff Koons δεν είναι η πρώτη BMW που χρησιμοποιεί ως καμβά. Το 2010 ζωγράφισε μια M3 GT2 για τον αγώνα 24 Ωρών του Le Mans, για τη σειρά «Art Car» της BMW, η οποία χρονολογείται από το 1975.

Και τα 19 αυτοκίνητα ήταν μοναδικά, αλλά το 8 X Jeff Koons είναι το πρώτο BMW Art Car που προσφέρεται προς πώληση. Καθένα από τα αυτοκίνητα της περιορισμένης σειράς των 99 μονάδων φέρει την υπογραφή του Koons στην ποτηροθήκη και συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας.

Το πρωτότυπο πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης εμφάνισης στο φετινό Goodwood Festival Of Speed. Αλλά αν σας έχει πιάσει το μικρόβιο της τέχνης, τότε δείτε τη δική μας οπτική γωνία διάσημων αλλά και λιγότερο γνωστών τετράτροχων έργων τέχνης στο πέρασμα των χρόνων.

Sir Peter Blake – Bentley Continental GT

Ο θρύλος της βρετανικής pop art έβαλε τις προσωπικές του πινελιές σε μια Bentley Continental GT V8 S Convertible το 2016 και απόλαυσε τη συνεργασία με τους τεχνίτες του τμήματος Mulliner. Η υπογραφή του δεν ήταν μόνο στο ταμπλό, αλλά και στα προσκέφαλα, τα οποία ήταν επενδυμένα με δέρμα διαφορετικού χρώματος.

Sir Peter Blake - Bentley Continental GT

Εξωτερικά, υπήρχαν απόηχοι των δικών του εμβληματικών έργων σε μεταλλικά πάνελ, όπως η κόκκινη καρδιά του Αγίου Ιακώβου στο κίτρινο καπό και το κυρίαρχο μπλε του Αγίου Λουκά (που δημιουργήθηκε προς τιμήν ενός ξενώνα στο Cheshire), το πράσινο (κάποτε εθνικό αγωνιστικό χρώμα της Μ. Βρετανίας) στα κάτω πάνελ και το φούξια περίβλημα της γρίλιας του ψυγείου.

Andy Warhol – BMW M1

Ο αρχιερέας του κινήματος New Wave της Νέας Υόρκης, ήταν υπεύθυνος για το τέταρτο BMW Art Car όταν, το 1979, φόρτωσε μία αγωνιστική M1 με 6 κιλά χρώματος, το οποίο εφαρμόστηκε σε μόλις 28 λεπτά, χρόνος τον οποίο πολλοί καλλιτέχνες θα θεωρούσαν αρκετό μόνο για ένα πρόχειρο σκίτσο.

«Προσπάθησα να δείξω την ταχύτητα ως οπτική εικόνα», είχε δηλώσει ο Warhol. «Όταν ένα αυτοκίνητο ταξιδεύει πραγματικά γρήγορα, όλες οι γραμμές και τα χρώματα μετατρέπονται σε μια θολούρα».

David Hockney – BMW 850 CSi

Η BMW ήθελε απεγνωσμένα να εντάξει ένα έργο του Hockney στη σειρά των Art Car, αλλά έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1995. Αυτό ήταν το 14ο αυτοκίνητο της σειράς και ως βάση χρησιμοποιήθηκε η 850 CSi GT.

BMW 850 CSi - David Hockney

Ο Hockney ήθελε οι άνθρωποι να βλέπουν μέσα από το μεταλλικό περίβλημα, οπότε το αμάξωμα του απεικονίζει ορισμένα από τα εσωτερικά του στοιχεία. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο Royal Academy και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε έκθεσε των Art Cars σε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης του Λονδίνου το 2012.

 Citroen DS - Gabriel OrozcoGabriel Orozco – Citroen DS

Αυτό το έργο του Μεξικανού καλλιτέχνη Gabriel Orozco ονομάζεται La DS. Το δημιούργησε αρχικά το 1993 με ασημένιο φινίρισμα σε μπλε χρώμα, ενώ 20 χρόνια αργότερα δημιούργησε ένα σχεδόν πανομοιότυπο αντίγραφο σε μεταλλικό κόκκινο χρώμα, με τίτλο Cormaline.

Είναι εύκολο να το δει κανείς ως ένα πολύ πιο στενό Citroen DS με ένα μόνο κάθισμα και τη θέση οδήγησης κεντρικά τοποθετημένη, και ο τρόπος με τον οποίο ο Orozco σχεδίασε τα περιγράμματα που θυμίζουν καρχαρία στο εμπρός μέρος, είναι σχεδόν επίπονο για τα μάτια. Δεν υπάρχει κινητήρας και το “αυτοκίνητο” δεν λειτουργεί, αλλά ο καλλιτέχνης του έδωσε μια «παραμορφωμένη προοπτική» που μοιάζει φυσιολογική από το πλάι, αλλά από εμπρός δεν μοιάζει σωστή.

Romero Britto – Volvo V50

Volvo V50 - Romero Britto

Ο Βραζιλιάνος Romero Britto προσέδωσε ένα στιλ Pop Αrt κυβισμού στο Volvo estate το 2004, για μια παιδική φιλανθρωπική οργάνωση, χρησιμοποιώντας ζωντανά χρώματα και έντονα περιγράμματα για να προωθήσει το σλόγκαν της Volvo «For Life». Λίγο καιρό αργότερα, ζωγράφισε επίσης ένα Audi RS 4 quattro.

Louise Dear – Alfa Romeo MiTo

Alfa Romeo MiTo - Louise Dear

Η Alfa Romeo ανέθεσε στην Louise Dear να ζωγραφίσει μια MiTo το 2011, και δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για έμπνευση για το έργο, που ονομάζεται «Because I Can» και την εκρηκτική του εκκεντρικότητα: η 17χρονη κόρη της παρείχε όλη την επαναστατικότητα που χρειαζόταν. Το χρώμα τοποθετήθηκε σε στρώσεις, για να συνδυάσει το θέμα των λουλουδιών -συμπεριλαμβανομένου του τριφυλλιού της Alfa- με χρώματα «θετικής συμπεριφοράς».

Josh Stika – Opel Adam

Ο Βρετανός καλλιτέχνης γκράφιτι John Stika χρησιμοποίησε έναν τοίχο στην οδό Sclater Street στην κακόφημη περιοχή Shoreditch του Λονδίνου, για να παρουσιάσει τη δική του ερμηνεία στο Vauxhall Adam Rocks Air το 2015. Η οπτική ψευδαίσθηση Every One’s An Original συγχώνευσε το αυτοκίνητο με τον τοίχο στο φόντο.

«Στο ανατολικό Λονδίνο, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με συναρπαστικά έργα καταπληκτικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Λατρεύω τον υγιή ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί» είχε δηλώσει o Stika.

BEV – Buick Electra

Buick Electra - BEV

Η λονδρέζικη κολεκτίβα της δεκαετίας του 1960, των καλλιτεχνών Douglas Binder, Dudley Edwards και του μέντορα και διαχειριστή David Vaughan -γνωστή ως BEV- δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε να πείσει έναν πελάτη να βάψει το αυτοκίνητό του στο ψυχεδελικό στιλ που χρησιμοποιούσαν για κτίρια και έπιπλα. Έτσι αγόρασαν μια Buick Electra του 1960 και τη μετέτρεψαν στο πιο εντυπωσιακό cabrio της πόλης.

Alexander Calder – BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL - Alexander Calder

Το «Batmobile» είναι το πρώτο Art Car της BMW και βασίζεται στην 3.0 CSL με την οποία συμμετείχε στο Le Mans ο οδηγός αγώνων και γνώστης της τέχνης Herve Poulain. Σε συνεργασία με τον ιδρυτή του αγωνιστικού τμήματος της BMW, Jochen Neerpasch, ζήτησαν από τον Αμερικανό Alexander Calder να… ξεσαλώσει επάνω στο αυτοκίνητο, ξεκινώντας μια παράδοση της BMW που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Steve Weaver – Rolls-Royce Phantom V

Το που ακριβώς ο John Lennon αναζήτησε έμπνευση για την καλλιτεχνική μεταμόρφωση των Rolls-Royce του ίσως να μην γίνει ποτέ απολύτως σαφές. Αγόρασε το αυτοκίνητο ολοκαίνουργιο σε παραδοσιακό μαύρο χρώμα το 1965 και αφαίρεσε το εσωτερικό του για να φιλοξενήσει ένα διπλό κρεβάτι, τηλεόραση, ψυγείο, τηλέφωνο και ειδικά κατασκευασμένο hi-fi.

Rolls-Royce Phantom V - Steve Weaver

Αλλά το 1967, του ήρθε η ιδέα να αλλάξει την εικόνα του αυτοκινήτου και βρήκε μια εταιρεία κοντά στην έπαυλή του, στο Surrey, για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Είτε αυτή η εταιρεία, είτε ο Lennon προσέλαβε στη συνέχεια τον τοπικό καλλιτέχνη Steve Weaver για να διακοσμήσει το αυτοκίνητο. Το κυρίαρχο κίτρινο χρώμα φάνηκε να ταιριάζει με την κυκλοφορία του άλμπουμ Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band και η διακόσμηση του Weaver, που συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως ψυχεδελική, ήταν εμπνευσμένη από παραδοσιακά τροχόσπιτα και πανηγύρια των Ρομά, με το ζώδιο του Ζυγού του ιδιοκτήτη του στην οροφή.

Damien Hirst – Audi A1

Η περιστρεφόμενη (spin) ζωγραφική είναι μια τεχνική όπου ένα αντικείμενο περιστρέφεται καθώς εφαρμόζεται χρώμα επάνω, είτε σε μικρές ποσότητες μέσω ενός ακροφυσίου είτε εκτοξεύεται σε μεγάλη ποσότητα. Είναι ένας τρόπος εργασίας που άρεσε στον Damien Hirst, και το 2010 χρησιμοποίησε τη μέθοδο για να δημιουργήσει μια εξαιρετική εξωτερική επίστρωση για ένα Audi A1.

Audi A1 - Damien Hirst

Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το μέγεθος της περιστρεφόμενης πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε στο στούντιο του Hirst στο Gloucestershire, καθώς το αυτοκίνητο βομβαρδίστηκε με χρώματα από τον άλλοτε enfant terrible του κινήματος «Young British Artists». Η αντίθεση με τα γκρί, ασημί και λευκά χρώματα που συνήθως συνδέονται με την Audi, ήταν συγκλονιστική.

Το έργο δημιουργήθηκε για το White Tie & Tiara Ball του σερ Elton John, όπου αποτέλεσε το επίκεντρο της φιλανθρωπικής δημοπρασίας. Πωλήθηκε για 350.000 λίρες Αγγλίας, μαζί με έναν αντίστοιχο έργο του Hirst σε καμβά διαμέτρου 1,8 μέτρων.

Dave Richards – Porsche 356

 Porsche 356 - Dave Richards

Ο Richards ήταν roadie της Rock τραγουδίστριας Janis Joplin, και όταν εκείνη ανακάλυψε ότι ήταν καλλιτέχνης, του έδωσε 500 δολάρια και το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει την Porsche 356 SC του 1964 ως κενό καμβά. Ο ίδιος ονόμασε το έργο του «The History Of The Universe» (Η ιστορία του σύμπαντος) και το 2016 πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1,75 εκατομμύρια δολάρια.

Ant Farm – Cadillac

Το 1974, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από το Σαν Φρανσίσκο με την ονομασία Ant Farm δημιούργησε ένα υπαίθριο γλυπτό αφιέρωμα στους καλύτερους καλλιτέχνες του Ντιτρόιτ. Στην ερημιά του Τέξας, μια σειρά από 10 Cadillac (κατασκευασμένες μεταξύ 1949 και 1963) με το εμπρός μέρος θαμμένο. Η εγκατάσταση βρίσκεται ακόμα εκεί, αλλά έχει αλλάξει καθώς οι επισκέπτες έχουν σπάσει τα παράθυρα, έχουν προσθέσει γκράφιτι και έχουν κλέψει οτιδήποτε μπορούσε να αφαιρεθεί.

Ant Farm - Cadillac

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!