Το παλαιότερο onboard στην ιστορία της F1

Δείτε ένα από τα πρώτα onboard βίντεο στην ιστορία της Formula 1, με τον Juan Manuel Fangio να οδηγεί μια Maserati του 1957.

Στη σύγχρονη τηλεοπτική κάλυψη της Formula 1 έχουμε συνηθίσει πλέον τα onboard πλάνα να αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα από το 2023 θα γίνουν υποχρεωτικές και οι κάμερες που βρίσκονται εντός του κράνους του οδηγού και προσφέρουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα αυτών που συμβαίνουν εντός του cockpit ενός σύγχρονου μονοθεσίου.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πιλοτικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, για να γίνει μέρος της τηλεοπτικής κάλυψης στα τέλη της. Άλλωστε, έχουν μείνει στην ιστορία onboard του Ayrton Senna με τη McLaren από τη Suzuka το 1989 και το Μονακό το 1990. Ωστόσο, είχαν πραγματοποιηθεί προσπάθειες να αποθανατιστεί η εμπειρία των οδηγών εντός ενός cockpit μονοθεσίου της Formula 1 πολύ νωρίτερα από αυτό. Ωραίες προσπάθειες σε αυτό τον τομέα έγιναν και για την θρυλική ταινία του John Frankenheimer, «Grand Prix», που κυκλοφόρησε το 1966.

Ακόμη νωρίτερα από αυτό όμως, ένα από τα πρώτα onboard πλάνα στην ιστορία της Formula 1 είναι το συγκεκριμένο βίντεο, που δείχνει τον Αργεντίνο Juan Manuel Fangio -5 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή τη δεκαετία του 1950- να οδηγεί μια Maserati 250F στην πίστα της Modena στην Ιταλία, που ήταν διαμορφωμένη γύρω από έναν αεροδιάδρομο. Το βίντεο γυρίστηκε σε πολλές λήψεις, με έναν χειριστή κάμερας να έχει ανέβει επάνω στο αυτοκίνητο, πίσω από την πλάτη του Fangio.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αργεντίνος «μαέστρος» όπως τον αποκαλούσαν κατευθύνει με ελεγχόμενη υπερστροφή αυτό μονοθέσιο, το οποίο ήταν φιλικό προς το χρήστη για την εποχή εκείνη, αλλά… εντελώς ανυπάκουο με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο 8κύλινδρος εν σειρά κινητήρας που είχε σχεδιάσει ο Gioacchino Colombo για τη Maserati 250F απέδιδε 270 ίππους  στις 8.000 στρ./λ., αλλά διέθετε ελαστικά πλάτους μοτοσικλέτας και φρένα με ταμπούρα, χωρίς να διαθέτει φυσικά ζώνες ασφαλείας! Εκείνη την εποχή, η F1 έβαινε προς το τέλος της εποχής των μονοθεσίων με τον κινητήρα τοποθετημένο εμπρός.

Juan Manuel Fangio - Maserati 250F

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!