Νέα Mercedes EQS SUV με αυτονομία έως 660 χιλιόμετρα

Η νέα ηλεκτρική Mercedes EQS SUV είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής φίρμας, που θέτει νέα στάνταρ.

Νέα Mercedes EQS SUV με αυτονομία έως 660 χιλιόμετρα

Η νέα ηλεκτρική Mercedes EQS SUV είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής φίρμας, που θέτει νέα στάνταρ.

Αποκαλύφθηκε η νέα αμιγώς ηλεκτρική Mercedes EQS SUV, που έρχεται να τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας της γερμανικής εταιρείας, προσφέροντας ακόμα περισσότερα από το αδελφό μοντέλο, τη sedan EQS. Διατίθεται με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και επτά ατόμων και θα είναι διαθέσιμη στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εισαγωγική έκδοση είναι η EQS 450+ με κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς και αυτονομία που αγγίζει τα 660 χιλιόμετρα. Τη γκάμα συμπληρώνουν δύο τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ λίγο αργότερα αναμένεται να προστεθεί και πιο πολυτελής έκδοσης Maybach. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξουν σπορ εκδοχές του μοντέλου με τα διακριτικά και τη φροντίδα της AMG.

Τη βάση για τη δημιουργία της EQS SUV αποτελεί η πλατφόρμα EVA2 που προορίζεται για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και μοιράζεται μπαταρίες και τεχνολογία με τη sedan EQS. Όλες οι εκδόσεις της EQS SUV εφοδιάζονται με μπαταρία 107,8 kWh (αξιοποιήσιμη). Η βασική έκδοση EQS 450+ με την κίνηση στους πίσω τροχούς αποδίδει 360 ίππους (265 kW) και 568 Nm ροπής και με κατανάλωση 18,6-23,0 kWh/100 χλμ. είναι ικανή να καλύψει με μια πλήρη φόρτιση, απόσταση 536-660 χιλιομέτρων.

Η αμέσως επόμενη έκδοση 450 4MATIC, στην οποία η κίνηση περνάει και στους τέσσερις τροχούς, μέσω των δύο ηλεκτρικών κινητήρων που εφοδιάζεται και είναι τοποθετημένοι σε κάθε άξονα, αποδίδει την ίδια ισχύ 360 ίππων, αλλά διαθέτει περισσότερη ροπή που φτάνει τα 800 Nm. Εδώ η κατανάλωση είναι 20,0-24,0 kWh/100 χλμ. με την αυτονομία να διαμορφώνεται στα 507-613 χιλιόμετρα.

Στην κορυφή τοποθετείται η έκδοση EQS 580 4MATIC με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς και απόδοση 544 ίππων και 858 Nm ροπής. Η τιμή της κατανάλωσης είναι ίδια με αυτή της 450 4MATIC, όπως εξάλλου και η θεωρητική αυτονομία της που αγγίζει στη μέγιστη τιμή της τα 613 χιλιόμετρα. Σε καμία από τις εκδόσεις η Mercedes δεν ανακοίνωσε στοιχεία επιδόσεων.

Όλες οι εκδόσεις έχουν δυνατότητα φόρτισης 200 kW που σημαίνει ότι μπορούν να ανακτήσουν ενέργεια από το 10-80% σε μόλις 31 λεπτά της ώρας. Στο βασικό της εξοπλισμό η Mercedes EQS SUV διαθέτει φορτιστή 11 kW.

Παράλληλα, στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου ανήκει η αερανάρτηση Airmatic με προσαρμοζόμενα αμορτισέρ. Οι ρυθμίσεις γίνονται μέσω των προγραμμάτων οδήγησης, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας. Ωστόσο, στις τετρακίνητες εκδόσεις υπάρχει μια ακόμα επιλογή, πέρα από τις ECO, Sport, Comfort και Individual. Πρόκειται για το πρόγραμμα Offroad που ανασηκώνει το αυτοκίνητο κατά 25 χιλ.

Επίσης, στο βασικό εξοπλισμό ανήκει το σύστημα τετραδιεύθυνσης που επιτρέπει στους πίσω τροχούς να στρίβουν σε γωνία 4,5 μοιρών. Αυτό συμβάλει στην καλύτερη ευελιξία, κάτι που διαπιστώνεις στις κλειστές στροφές με χαμηλές ταχύτητες, ενώ βελτιώνει τη σταθερότητες στις υψηλές. Διαθέσιμη είναι και μια over-the-air αναβάθμιση που μπορείς κάποιος να αγοράσει μέσω το συστήματος πολυμέσων και επιτρέπει στους πίσω τροχούς να στρίβουν με γωνία 10 μοιρών. Άλλες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για κατέβασμα αφορούν το σύστημα Trailer Assist και την επαυξημένη πραγματικότητα στο navigation.

Όσον αφορά τις διστάσεις, η EQS SUV είναι αναμφίβολα επιβλητική, με μήκος που φτάνει τα 5,125 μ. πλάτος 1,959 και ύψος 1,718 μ. με το μεταξόνιο να είναι ίδιο με αυτό του αδελφού μοντέλο EQS sedan, στα 3,210 μ., αλλά το ύψος να είναι κατά 20 εκατοστά μεγαλύτερο. Ως αποτέλεσμα η EQS SUV μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβάτες (προαιρετικά) με τη βασική έκδοση του μοντέλου να έχει 5θέσια διάταξη.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη Hyperscreen η οποία διατίθεται ως έξτρα όπως και στην EQS sedan. Αυτή αποτελείται από τρεις ξεχωριστές οθόνες στη σειρά, που καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό. Εναλλακτικά, μια οθόνη 12,3 ιντσών χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του πίνακα οργάνων και μια 12,8 ιντσών αφής για το σύστημα πολυμέσων. Φυσικά η Mercedes έχει φροντίσει και για την πολυτέλεια των πίσω επιβατών, προσφέροντας στο πακέτο Entertainment Plus δύο οθόνες 11,6 ιντσών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!