Ο Gian Carlo Minardi πρόεδρος της Επιτροπής Μονοθεσίων της FIA

O 74χρονος Ιταλός Gian Carlo Minardi, ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας η οποία αγωνίζεται ακόμα στην F1 υπό την ονομασία AlphaTauri, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μονοθεσίων της FIA.

Ο Gian Carlo Minardi πρόεδρος της Επιτροπής Μονοθεσίων της FIA

O 74χρονος Ιταλός Gian Carlo Minardi, ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας η οποία αγωνίζεται ακόμα στην F1 υπό την ονομασία AlphaTauri, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μονοθεσίων της FIA.

Ο Gian Carlo Minardi θα επιβλέπει την Επιτροπή Μονοθεσίων, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην αναδιαμόρφωση των αγώνων μικρότερων κατηγοριών της FIA, ενώ τα τελευταία χρόνια εισήγαγε καινοτόμες τεχνολογίες και βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας. Ο Minardi εξελέγη έπειτα από διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Ο Ιταλός ξεκίνησε την καριέρα του ως αγωνιζόμενος σε αγώνες αναβάσεων και ράλλυ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στη διεύθυνση ομάδων στη Formula Italia. Ανήλθε μέσω της Formula 2 και εντέλει, μετέφερε την επιχείρησή του στη Formula 1 το 1985. Η μικρή ομάδα βρισκόταν συνήθως στις πίσω θέσεις του grid, αλλά έφερε πολλά νέα ταλέντα στην F1, από άποψης οδηγών και τεχνικών.

Οι Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Mark Webber και Fernando Alonso, όλοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από την Minardi, όπως και ο πρώην επικεφαλής σχεδιαστής της Mercedes, Aldo Costa και ο τεχνικός διευθυντής της Haas, Simone Resta. H Minardi έγινε το 1991 η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Formula 1 που απέκτησε πελατειακούς κινητήρες Ferrari. Ωστόσο, το 2001, ο Minardi παράκουσε την καλύτερη συμβουλή που του είχε δώσει ο Enzo Ferrari, να «μην πουλήσει ποτέ το όνομά του».

Ωστόσο πούλησε τη βασιζόμενη στη Faenza της Ιταλίας ομάδα, η οποία κατέληξε αρχικά στα χέρια του Αυστραλού επιχειρηματία Paul Stoddart και στα τέλη του 2005 στη Red Bull, στην οποία εξακολουθεί να ανήκει. Για κάποια χρόνια, συνιδιοκτήτης της ήταν και ο πρώην οδηγός της F1, Gerhard Berger, νυν επικεφαλής του Γερμανικού Πρωταθλήματος Τουρισμού, DTM.

Ο Minardi είναι από το 2004 πρόεδρος της Επιτροπής Ρεκόρ Ταχύτητας της Λέσχης Αυτοκινήτου της Ιταλίας (ACI). Το 2020 εξελέγη επίσης πρόεδρος της πίστας της Imola, που θα φιλοξενήσει στις 24 Απριλίου το Grand Prix Formula 1 της Emilia Romagna.

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, δήλωσε: «Καλωσορίζω θερμά την εκλογή του Gian Carlo Minardi ως Προέδρου της Επιτροπής Μονοθέσιων της FIA. Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυραμίδας των αγώνων μονοθεσίων σε όλο τον κόσμο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!