Το αστέρι της Mercedes-Benz έγινε 100 ετών

Στις 5 Νοεμβρίου 1921, η DMG υπέβαλε αίτηση στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το αστέρι μέσα στον κύκλο

Το αστέρι της Mercedes-Benz έγινε 100 ετών

Στις 5 Νοεμβρίου 1921, η DMG υπέβαλε αίτηση στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το αστέρι μέσα στον κύκλο

Το τρισδιάστατο αστέρι της Mercedes-Benz που βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα παγκοσμίως, γιορτάζει τα 100 χρόνια του. Στις 5 Νοεμβρίου 1921, η Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) υπέβαλε αίτηση στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για αυτό και άλλες παραλλαγές του εμπορικού της σήματος. Κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα τον Αύγουστο του 1923. Το βιδωτό καπάκι του ψυγείου νερού των μοντέλων της, έγινε αμέσως βάθρο για να φιλοξενήσει το νέο σήμα της Mercedes. Σύντομα, χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα σημεία των επιβατικών και επαγγελματικών της οχημάτων. Το ίδιο το αστέρι, χωρίς τον κύκλο, ήταν ήδη γνωστό μια δεκαετία νωρίτερα. Η DMG έκανε αίτηση κατοχύρωσης το 1909 και η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 1911.

Η συγχώνευση της DMG με την Benz & Cie. για να σχηματιστεί η Daimler-Benz AG έφερε και τη συγχώνευση και των εμπορικών τους σημάτων: από το καλοκαίρι του 1926 και μετά, στο τριάκτινο αστέρι της DMG προστέθηκε το δάφνινο στεφάνι της Benz. Η ιστορία του αστεριού και του δάφνινου στεφανιού αρχίζει από τον προηγούμενο αιώνα. Από το 1899, ο Αυστριακός επιχειρηματίας Emil Jellinek, ο οποίος μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα  στο Baden και τη Νίκαια, χρησιμοποιούσε το όνομα της κόρης του Mercédès ως ψευδώνυμο για την ομάδα και τον οδηγό όταν χρησιμοποιούσε οχήματα της DMG. Λίγο αργότερα, το όνομα «Mercedes» δόθηκε στα οχήματα που παρήγγειλε η Jellinek από την DMG και καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα στις 26 Σεπτεμβρίου 1902.

Ο Paul και ο Adolf Daimler, οι γιοι του πρωτοπόρου αυτοκινήτων Gottlieb Daimler, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 1900, θυμήθηκαν πώς ο πατέρας τους είχε προσθέσει ένα αστέρι σε μια καρτ ποστάλ με το πατρικό τους σπίτι πριν από πολλά χρόνια. Η DMG υπέβαλε αίτηση κατοχύρωσης μιας τρισδιάστατης αναπαράστασης του συμβόλου, την οποία σχεδίασε ο ίδιος ο Adolf Daimler. Το τριάκτινο αστέρι συμβόλιζε το όραμα του Gottlieb Daimler για κατασκευή οχημάτων για «τη γη, το νερό και τον αέρα». Στις 24 Ιουνίου 1909, η DMG κατοχύρωσε το χαρακτηριστικό αστέρι της Mercedes ως εμπορικό σήμα στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.

Παράλληλα η Benz & Cie κατοχύρωσε το «Benz» πλαισιωμένο από ένα δάφνινο στεφάνι ως εμπορικό σήμα στις 6 Αυγούστου 1909 και τον Οκτώβριο του 1910, μπήκε στα αρχεία συμβόλων. Το δάφνινο στεφάνι, αντί του οδοντωτού τροχού που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε, προφανώς ήταν μια αναφορά στις σημαντικές νίκες της εταιρείας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εταιρική συγχώνευση μεταξύ της Benz και της Daimler την 1η Μαΐου 1924, τα σήματα των δύο παλαιότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο. Στις 18 Φεβρουαρίου 1925, καταξιωμένοι γραφίστες συνέθεσαν τα σήματα. Έτσι, το τριάκτινο αστέρι και το δάφνινο στεφάνι καθώς και τα ονόματα Mercedes και Benz ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα νέο σήμα. Στις 18 Φεβρουαρίου 1925, καταχωρήθηκε το νέο έμβλημα και στη συνέχεια το όνομα «Mercedes-Benz». Μέχρι σήμερα, αυτό το εμπορικό σήμα παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!