Το 2026 αποτελεί χρονιά μεγάλων αλλαγών στη Formula 1. Μονοθέσια πιο μικρά σε διαστάσεις και πιο ελαφριά, με ενεργές αεροτομές και V6 υβριδικές μονάδες που θα χρησιμοποιούν 100% βιώσιμα καύσιμα και θα παράγουν 45% της ισχύος από το ηλεκτρικό σύστημα, με έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα.
Για να προετοιμαστούν για αυτή τη νέα τεχνική εποχή, οι ομάδες της F1 θα έχουν στη διάθεσή τους τρία τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, με το πρώτο εξ αυτών να διεξάγεται στην πίστα της Βαρκελώνης στις 26-30 Ιανουαρίου, κεκλεισμένων των θυρών. To τεστ αυτό είναι μεν πενθήμερο, αλλά κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε τρεις από τις πέντε ημέρες.
Πριν από αυτό το τεστ όμως, η ομάδα της Audi, που θα κάνει το ντεμπούτο της στη Formula 1 με δική της μονάδα ισχύος και αυτή την ταυτότοτα, καθώς η Sauber θα αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως και η Alpine, έχουν προγραμματίσει ημέρες επίδειξης (όπως αναφέρονται στους αγωνιστικούς κανονισμούς) στην πίστα της Βαρκελώνης, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν το shakedown των νέων μονοθεσίων τους στην πίστα, καλύπτοντας το μέγιστο 200 χλμ. με ελαστικά επίδειξης, που είναι πιο αργά από τα αγωνιστικά.
- Το νέο Jeep Compass σηματοδοτεί την είσοδο σε μια καινούργια εποχή
- Mercedes-Benz GLA: Κάντε upgrade στην καθημερινότητά σας
- Νέος ΚΟΚ: Οι 8 παραβάσεις στο «φακό» των νέων καμερών
- Audi A3: Αποκτήστε το με προνομιακό επιτόκιο 4%
- Νέος ΚΟΚ: Τι ποινές επιφέρει σε όσους ξεπερνούν τα 200 χλμ/ώρα ή κάνουν «κόντρες»
Οι ομάδες χρησιμοποιούν το shakedown των νέων μονοθεσίων τους για να βεβαιωθούν ότι όλα λειτουργούν σωστά. Η Audi έχει κλείσει την πίστα της Βαρκελώνης για αυτό το σκοπό την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, όπου θα κατέβει στην πίστα για πρώτη φορά η μονάδα ισχύος F1 της γερμανικής εταιρείας. Η Alpine θα κάνει το ντεμπούτο της με μονάδα ισχύος Mercedes την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, με τον Franco Colapinto στο τιμόνι.
Και άλλες ομάδες ενδέχεται να προγραμματίσουν shakedown πριν από την έναρξη του συλλογικού τεστ στη Βαρκελώνη, το οποίο θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία θεατών, δημοσιογράφων ή φωτογράφων. Κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να φέρει έναν φωτογράφο μαζί της, για να μελετήσει τις τεχνικές λύσεις στα μονοθέσια των αντιπάλων της.
Επίσης, η Formula 1 έχει ζητήσει από τις ομάδες να μην παρουσιαστούν στο πρώτο τεστ με τα επίσημα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά με προσωρινό χρωματισμό, καμουφλαρισμένα μονοθέσια, ή μαύρα ανθρακονήματα. Για αυτό και η Williams ζήτησε από τους οπαδούς της να ψηφίσουν το χρωματισμό που θα χρησιμοποιήσει στο τεστ της Βαρκελώνης.
Αυτή η απαίτηση έγινε για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί χρωματισμοί μόνο στο δεύτερο από τα τρία χειμερινά τεστ. Τα υπόλοιπα δύο τριήμερα τεστ θα διεξαχθούν στην πίστα του Sakhir στο Μπαχρέιν με τους ιδιοκτήτες της έχουν πληρώσει αδρά για το δικαίωμα αυτό και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη προβολή. Συνεπώς, αναμένεται να υπάρχει και τηλεοπτική κάλυψη των τεστ που θα πραγματοποιηθούν στο Μπαχρέιν στις 11-13 Φεβρουαρίου και 18-20 Φεβρουαρίου.

