O νεότερος Πρωταθλητής στην ιστορία του WRC

O Kalle Rovanpera έγραψε ιστορία στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας, καθώς έγινε ο νεότερος Πρωταθλητής στην ιστορία του WRC, κατακτώντας τον τίτλο μία ημέρα αφότου γιόρτασε τα 22α γενέθλιά του.

Ο κυρίαρχος της φετινής σεζόν του WRC, Kalle Rovanpera κατέκτησε τη νίκη στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας, για να κατακτήσει και μαθηματικά το φετινό τίτλο οδηγών για την Toyota, δύο αγώνες πριν από την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν. Μία ημέρα μετά τα 22α γενέθλιά του, ο Φινλανδός έσπασε το ρεκόρ του Colin McRae, που ήταν 27 ετών το όταν κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο το 1995.

Ο Kalle Rovanpera είναι ο γιος του πρώην οδηγού του WRC, Harri Rovanpera, νικητή του Ράλλυ Σουηδίας του 2001 που αγωνίστηκε για πολλές εργοστασιακές ομάδες. Ο Kalle ξεκίνησε να οδηγεί μηχανές και buggies στην ηλικία των τριών ετών. Ξεκίνησε να μαθαίνει να οδηγεί αυτοκίνητα στην ηλικία των 6 ετών και μέχρι τα 8 του έτρεχε στα φινλανδικά δάση με αυτοκίνητα που ο πατέρας του είχε τροποποιήσει, ώστε ο μικρός να φτάνει τα πεντάλ.

Ο Rovanpera ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα σε ηλικία μόλις 12 ετών με μερικά σπριντ στη Λετονία, όπου η συμμετοχή στους αγώνες δεν απαιτεί άδεια οδήγησης. Το 2015, ο Rovanpera κατέκτησε τον τίτλο της κατηγορίας R2 στο Πρωτάθλημα Λετονίας σε ηλικία 15 ετών. Το 2016 έκανε το ντεμπούτο του με τα αυτοκίνητα 300 ίππων της καινούργιας κατηγορίας του WRC2 και κατέκτησε τη νίκη με ένα τετρακίνητο Skoda Fabia S2000.

O Φινλανδός κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία WRC2 του Πρωταθλήματος Λετονίας του 2016, κερδίζοντας τους μισούς από τους 8 αγώνες και τερματίζοντας εκτός βάθρου μόλις μία φορά. Τον Ιανουάριο του 2017, η αρχή μηχανοκίνητου αθλητισμού της πατρίδας του έδωσε ειδική άδεια στον 16χρονο τότε Kalle να συμμετάσχει σε ράλλυ της Φινλανδίας και πέραν από τη Λετονία, ο νεαρός αγωνίστηκε και στο Πρωτάθλημα της Ιταλίας.

Kalle Rovanpera

Η Φινλανδία του έδωσε επίσης την ευκαιρία να πάρει την επίσημη άδεια οδήγησης στην ηλικία των 17 (αντί για 18). Τρεις εβδομάδες μετά τα 17α γενέθλιά του έκανε το ντεμπούτο του σε γύρο του WRC (στη δεύτερη κατηγορία), στο Ράλλυ Ουαλίας, οδηγώντας ένα Ford Fiesta R5 της M-Sport. Στο Ράλλυ Αυστραλίας, έγινε ο νεότερος οδηγός που έχει σημειώσει βαθμούς (τερματίζοντας στη 10η θέση της γενικής) σε αγώνα του WRC, νικώντας στην κατηγορία WRC2, όντας ο μόνος που συμμετείχε.

Το 2019 έγινε ο νεότερος οδηγός που έχει κατακτήσει τίτλο του WRC, επικρατώντας με την ομάδα της Skoda στη δεύτερη κατηγορία. Ανέβηκε στην ανώτερη κατηγορία το 2020 με την Toyota και έγινε σε ηλικία 19 ετών ο νεότερος οδηγός που έχει ανέβει στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας στο δεύτερο μόλις αγώνα του, το Ράλλυ Σουηδίας.

Πέρυσι, έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του WRC, κατακτώντας τη νίκη στο Ράλλυ Εσθονίας σε ηλικία 20 ετών και 290 ημερών και ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν στην 4η θέση της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Οδηγών. Φέτος, κυριάρχησε στο Πρωτάθλημα, κερδίζοντας περισσότερους από τους μισούς αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

WRC - Kalle Rovanpera (Toyota), Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!