Πλήρως αυτόνομη οδήγηση φέρνει το νέας γενιάς ProPilot της Nissan

Σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα, τα αυτόνομα αυτοκίνητά της θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο το 2030.

Πλήρως αυτόνομη οδήγηση φέρνει το νέας γενιάς ProPilot της Nissan

Σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα, τα αυτόνομα αυτοκίνητά της θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο το 2030.

Ενώ η αυτόνομη οδήγηση ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία για κάποιους, η Nissan δηλώνει ότι τα αυτοκίνητά της θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα μέχρι το 2030. Η νέα τεχνολογία «Ground Truth Perception» της Nissan χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ραντάρ, καμερών και lidar για τη χαρτογράφηση της περιοχής γύρω από ένα αυτοκίνητο, παρέχοντας του  πληροφορίες για τον εντοπισμό πιθανών συγκρούσεων και την αποφυγή τους.

Η μάρκα παρουσίασε, σε ειδικό χώρο δοκιμών, ένα Skyline εξοπλισμένο με την τελευταία αυτόνομη τεχνολογία που μπορεί να διαχειριστεί τους πεζούς, άλλα αυτοκίνητα και την άτακτη κίνηση γύρω του.

Ο Takao Asami, senior vice president της Nissan, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης, δήλωσε: «μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 η αυτόνομη τεχνολογία μας θα είναι 100% ασφαλής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιο δρόμο μέχρι το 2030». Η Nissan διευκρίνισε ότι δεν θα έχουν όλα τα μελλοντικά της οχήματα τεχνολογία πλήρως αυτόνομης οδήγησης έως το 2030, αλλά θα υπάρχει ως προαιρετικός εξοπλισμός σε ορισμένα μοντέλα.

Ο Asami παραδέχτηκε ότι το κόστος αγοράς ενός αυτόνομου αυτοκινήτου παραμένει υψηλό, τονίζοντας «το κόστος του lidar είναι μεγάλο, αλλά εάν άλλοι κατασκευαστές αρχίσουν να αναπτύσσουν αυτό το είδος τεχνολογίας, τότε είναι πιο πιθανό να δούμε μείωση του κόστους».

 

Η νομοθεσία που αφορά τα αυτόνομα αυτοκίνητα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο σε ορισμένες αγορές, αλλά ο Asami πιστεύει ότι οι κάποιοι φορείς ενδεχομένως να βοηθήσουν. Ανέφερε ότι: «Στην Ευρώπη θα μπορούσε να δοθεί κάποιο κίνητρο μέσω του NCAP».

Ο Asami είπε επίσης ότι «ορισμένες συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, επομένως δουλεύουμε πάνω σε στρατηγικές για τον περιορισμό των ζημιών σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα αυτοκίνητά μας θα αποφύγουν τα ατυχήματα όσο το δυνατόν περισσότερο για την ασφάλεια των επιβατών και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου.» Υπάρχει επίσης η δυνατότητα τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Nissan να έχουν συνδεσιμότητα με άλλα οχήματα, διαφορετικών κατασκευαστών.

Η Nissan στοχεύει η τεχνολογία αυτή να ολοκληρωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και να είναι διαθέσιμη σε σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα έως το 2030.

Απόδοση Χριστίνα Μυρτώ Σταθάκη

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!