Η παγόδα της Mercedes έκλεισε τα 60 χρόνια από την πρεμιέρα της

Η Mercedes-Benz SL 230 έγραψε ιστορία, με την αισθητική της, την ασφάλεια και το σπορ χαρακτήρα της και σήμερα, 60 χρόνια μετά παραμένει ελκυστική όπως τότε.

Η παγόδα της Mercedes έκλεισε τα 60 χρόνια από την πρεμιέρα της

Η Mercedes-Benz SL 230 έγραψε ιστορία, με την αισθητική της, την ασφάλεια και το σπορ χαρακτήρα της και σήμερα, 60 χρόνια μετά παραμένει ελκυστική όπως τότε.

Ένα θρυλικό μοντέλο για την αυτοκίνηση και για τη Mercedes-Benz είναι δίχως άλλο η 230 SL. Έκανε πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1963 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και για την ασφάλειά της.

Η W113 χρησιμοποίησε για βάση της το πάτωμα των sedan μοντέλων της Mercedes, αλλά με περισσότερες ενισχύσεις, προκειμένου να προσαρμοστεί στις σπορ απαιτήσεις που υπήρχαν για αυτό το μοντέλο. Επιπλέον, ήταν το πρώτο σπορ αυτοκίνητο που εφάρμοσε τις ζώνες παραμόρφωσης εμπρός και πίσω.

Για τη σχεδίασή της φρόντισε ο Friedrich Geiger, εστιάζοντας στις απλές γραμμές, που έγιναν κλασικές με το πέρασμα του χρόνου. Η προαιρετική σκληρή οροφή σχεδιάστηκε από τον Paul Bracq και λόγω της καμπύλης που είχε, έδωσε στο αυτοκίνητο το παρατσούκλι «Παγόδα».

Η παραγωγή της W113 σταμάτησε το 1971, μετά την κατασκευή 48.912 αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Mercedes-Benz εφοδίασε την SL με τρεις διαφορετικούς κινητήρες, σε αντίθεση με την 300 SL και 190 SL που είχαν αμετάβλητα γκάμα κινητήρων μέχρι το 1963 που κυκλοφορούσαν.

Η 280 SL ήταν η πιο επιτυχημένη έκδοση της σειράς W113. Παρουσιάστηκε το 1968 με ένα 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα 2,8 λίτρων, με απόδοση 170 ίππων. Οι επιδόσεις ήταν εξαιρετικές για την εποχή, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 9 δευτερόλεπτα και τη μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα.

Η Mercedes-Benz, με την 230 SL σημείωσε επιτυχίες και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι Eugen Bohringer και Klaus Kaiser κέρδισαν το 1963 το μαραθώνιο ράλι Spa-Sofia-Liege μήκους 5.000+ χιλιομέτρων, που έγινε μεταξύ 27 και 31 Αυγούστου, ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησαν την τρίτη θέση στο ίδιο ράλι επίσης με την 230 SL.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!