Τιμητική για τη Fiat στα 100 χρόνια της Monza

Η Monza έκλεισε 100 χρόνια ζωής και στο πλαίσιο των εορτασμών τίμησε τη Fiat, τη μάρκα η οποία νίκησε στο πρώτο Grand Prix που διοργανώθηκε στην θρυλική πίστα στις 10 Σεπτεμβρίου του 1922.

Τιμητική για τη Fiat στα 100 χρόνια της Monza

Η Monza έκλεισε 100 χρόνια ζωής και στο πλαίσιο των εορτασμών τίμησε τη Fiat, τη μάρκα η οποία νίκησε στο πρώτο Grand Prix που διοργανώθηκε στην θρυλική πίστα στις 10 Σεπτεμβρίου του 1922.

Η Monza έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής και είναι η τρίτη αρχαιότερη πίστα που βρίσκεται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο, αλλά και η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των εορτασμών για αυτή την πολύ σημαντική επέτειο, η Fiat έλαβε ένα ξεχωριστό βραβείο, όντας η μάρκα που κατέκτησε τη νίκη στο πρώτο Grand Prix που πραγματοποιήθηκε στη Monza.

Νικητής του πρώτου αγώνα στη «μαγική πίστα» ή το «ναό της ταχύτητας» όπως είναι τα προσωνύμιά της, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1922, ήταν ο Pietro Bordino με ένα Fiat 804. Εφοδιασμένο με ένα 6κύλινδρο εν σειρά, 2λιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο απόδοσης 95 ίππων, το μόλις 650 κιλών Fiat 804 έφτανε την εντυπωσιακή για την εποχή εκείνη ταχύτητα των 170 χλμ./ώρα και ήταν εξαιρετικά δύστροπο στην οδήγηση.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Bordino δεν δίστασε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιπποδύναμη στους 112 ίππους και να δαμάσει το 804 κερδίζοντας τον ανταγωνισμό στο πρώτο Grand Prix Ιταλίας που διεξήχθη στην πίστα της Monza. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά το 804 θα κατακτούσε ακόμα μια νίκη για τη Fiat, η οποία θα γινόταν η πρώτη μάρκα στην ιστορία που κατέκτησε τη νίκη σε Grand Prix με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα.

Η ιταλική πίστα, το Autodromo Nazionale di Monza κατασκευάστηκε το 1922 και αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητικά, το τελευταίο κομμάτι στο πλακόστρωτο οδόστρωμα τοποθέτησε ο ιδρυτής της Lancia, Vincenzo Lancia. Αρχικά, το συνολικό μήκος ενός γύρου ήταν 10 χλμ., καθώς συμπεριλαμβανόταν και το οβάλ τμήμα τις, με τις κεκλιμένες στροφές 30 μοιρών να αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1922, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας εκεί, το GP Ιταλίας. Για τη νίκη σε αυτό τον αγώνα βραβεύθηκε φέτος η Fiat, από τον κ. Pietro Maria Meda, Αντιπρόεδρο της ACI (της αυτοκινητικής λέσχης της Ιταλίας) του Μιλάνο και Πρόεδρο του EICMA (Διεθνούς Έκθεσης Μοτοσικλέτας). Παράλληλα, για να γιορταστεί αυτή η ξεχωριστή στιγμή, δημιουργήθηκε και ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που απεικονίζει ένα Fiat 804 στην πίστα της Monza.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!