Οδηγούμε όλη την γκάμα της ΜΙΝΙ

Συμμετέχουμε σε ασκήσεις δεξιοτεχνίας σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, με τα μοντέλα John Cooper Works και το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ Cooper SE

Οδηγούμε όλη την γκάμα της ΜΙΝΙ

Συμμετέχουμε σε ασκήσεις δεξιοτεχνίας σε ειδικά διαμορφωμένη πίστα, με τα μοντέλα John Cooper Works και το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ Cooper SE

Συνδυάζοντας την οδήγηση εντός και εκτός πίστας, με παρουσίαση σε ανοικτό χώρο και έχοντας ως σύμμαχο τον καλό καιρό, το BMW Group Ελλάς έδωσε την ευκαιρία σε δημοσιογράφους και πελάτες της να συστηθούν ξανά με την ανανεωμένη γκάμα της ΜΙΝΙ. Στον περιβάλλοντα χώρο του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, η σχολή ασφαλούς και τεχνικής οδήγησης Driving Academy έχει σχεδιάσει μία πίστα δεξιοτεχνίας, ώστε να έχουμε μία πιο… στενή επαφή με τα σπορ μοντέλα της βρετανικής μάρκας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης οδήγηση με τα αυτοκίνητα της ΜΙΝΙ στη γύρω περιοχή μέχρι την κορυφή του όρους Μερέντα. Τα όνομα δεν το πήρε από την αγαπημένη πραλίνα μικρών και μεγάλων, αλλά από τον αρχαίο οικισμό Μυρρινούς. Στο περιθώριο της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τα στελέχη της ΜΙΝΙ στη χώρα μας και να ενημερωθούμε για τα μελλοντικά πλάνα της μάρκας, η οποία από το 2030 και μετά θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά μάρκα.

Στη σύντομη – όμως ευχάριστα σχεδιασμένη – διαδρομή, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και το χρονόμετρο. Ο τερματισμός απαιτούσε έντονο  φρενάρισμα, καθώς κάθε υπέρβαση του σωστού σημείου ακινητοποίησης συνοδευόταν από ποινή 2 δευτερολέπτων. Τις  πρώτες δύο προσπάθειες τις κάναμε με το MINI John Cooper Works Cabrio, το οποίο – όπως και το κλειστό τρίθυρο JCW – εφοδιάζεται με το 2λιτρο TwinPower Turbo με τους 231 ίππους και τα 320 Nm. Στάνταρ είναι το 6τάχυτο μηχανικό, ενώ το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας έφερε το προαιρετικό Steptronic Sport, το οποίο χαρίζει γρήγορες αλλαγές σχέσεων και καλύτερο χρόνο στο 0-100 (6,1 δλ. στο MINI John Cooper Works και 6,5 δλ. στο Cabrio). Οι τιμές των δύο MINI JCW είναι 32.950 ευρώ για το 3θυρο και 40.110 ευρώ για το cabrio μοντέλο.

Συνεχίσαμε στην πίστα δεξιοτεχνίας με το MINI Clubman JCW, με το οποίο – αν και μεγαλύτερο σε διαστάσεις και βαρύτερο – καταγράψαμε καλύτερο χρόνο. Φυσιολογικά όμως, καθώς εδώ ο 2λιτρος turbo κινητήρας αποδίδει 306 ίππους (με μέγιστη ροπή στα 450 Nm). Σε συνδυασμό με την στάνταρ τετρακίνηση ALL4, το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων και το μπλοκέ διαφορικό στον εμπρός άξονα, προσφέρουν υψηλά περιθώρια πρόσφυσης στην πίστα. Ένα οικογενειακό αυτοκίνητο σε χώρους και πρακτικότητα, που όμως είναι ένα πραγματικό σπορ μοντέλο με τη σφραγίδα της John Cooper Works.

Από αριστερά η κα Δήμητρα Μπίκου, επικεφαλής της ΜΙΝΙ στην Ελλάδα, ο κ. Andreas Sieben, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του BMW Group Hellas και ο κ. Κωνσταντίνος Διαμαντής, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του BMW Group Hellas

Η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί μόλις 4,9 δλ., ενώ την αποστολή της άμεσης και ασφαλούς επιβράδυνσης αναλαμβάνει το σύστημα πέδησης της Brembo με μεγάλα δισκόφρενα (360 και 330 χιλ. εμπρός και πίσω) και τετραπίστονες δαγκάνες στον εμπρός άξονα. Τον ίδιο κινητήρα φέρει και το Countryman JCW, το οποίο είναι ελάχιστα πιο αργό στο 0-100 (5,1 δλ.). Οι τιμές των δύο σπορ οικογενειακών μοντέλων της ΜΙΝΙ είναι 51.120 και 54.350 ευρώ, αντίστοιχα.

Το φινάλε στην πίστα «γράφτηκε» με το ηλεκτρικό MINI Cooper SE, το οποίο έχει νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά (όπως η Multitone Roof, με χρωματική διαβάθμιση από το San Marino Blue μέχρι το Pearly Aqua και το Jet Black, που αναπτύσσεται από τα πλαίσιο του παρμπρίζ μέχρι το πίσω τμήμα) και νέα στοιχεία εξοπλισμού. Σε σχέση με τα John Cooper Works, το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ υπολείπεται σε ισχύ (το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 184 ίππους), όμως η ροπή των 270 Nm είναι άμεσα διαθέσιμη. Με χαμηλό κέντρο βάρους και ενδιαφέρον στήσιμο, το ΜΙΝΙ Cooper SE μας έβγαλε… ασπροπρόσωπους στην πίστα, γράφοντας χρόνους πολύ κοντά σε αυτούς του Clubman JCW. Η βασική του έκδοση στην ελληνική αγορά είναι 33.960 ευρώ, ενώ η έκδοση Urban με επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού κοστίζει 38.357 ευρώ. Και οι δύο δικαιούνται την κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!