Οδηγούμε στην Βαλένθια το νέο Lexus LBX

Το αυτοφορτιζόμενο hybrid electric Lexus LBX, ήρθε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στα compact premium SUV, στοχεύοντας το ευρωπαϊκό μοντέρνο κοινό.

Οδηγούμε στην Βαλένθια το νέο Lexus LBX

Το αυτοφορτιζόμενο hybrid electric Lexus LBX, ήρθε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στα compact premium SUV, στοχεύοντας το ευρωπαϊκό μοντέρνο κοινό.

Το LBX είναι ένα το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Lexus που στοχεύει σε μια νέα κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς. Φυσικά και είναι compact και αποτελεί το εισαγωγικό της μοντέλο σε μια κατηγορία που δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί και που έχει πολύ ψωμί εμπορικά στη γηραιά ήπειρο.

Το εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Lexus αποκαλείται από την ίδια Casual Premium SUV, στην προσπάθεια να πείσει ότι είναι μοντέρνο και απευθύνεται σε αντίστοιχο κοινό. Ανήκει στα B-SUV, αλλά δεν αναζητά καριέρα ανάμεσα στο συνωστισμό τους, δείχνει τις προθέσεις του στην τοπ αφρόκρεμα της κλάσης του και μπαίνει αναμεσά τους με προδιαγραφές που θα ταρακουνήσουν την εμπορική επιτυχία τους.

Ήρθε εν ολίγοις να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, να αποτελέσει βασικό μοντέλο για την ανάπτυξη της μάρκας στην Ευρώπη, και να βάλει την Lexus σε ένα πρόσφορο αγοραστικό κοινό.

Το πρώτο πραγματικά compact Lexus

Το LBX έχει μήκος 4.190 χιλ., πλάτος 1.825 χιλ. και ύψος 1.545 χιλ., ενώ το μεταξόνιο είναι 2.580 χιλ.. Με μικρό κύκλο στροφής μόλις 5,2 m, είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη και ως compact μοντέλο στη γκάμα, το LBX είναι ένα Hybrid Electric SUV που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσιτό, ευχάριστο στις καθημερινές μετακινήσεις και απόλυτα εναρμονισμένο στον σκοπό του. Προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας του και υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες διατηρώντας τις παραδοσιακές Lexus αξίες, όπως η πολυτελής ποιότητα κατασκευής και το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi.

Η χρήση ενός ονόματος με τρία γράμματα είναι σημαντική για την εταιρεία. Στο παρελθόν μόνο το supercar LFA απολάμβανε αυτή τη διάκριση. Η επιλογή του ονόματος LBX επαναπροσδιορίζει επι τοις ουσίας τι μπορεί να προσφέρει ένα compact αυτοκίνητο, προάγοντας με τον δικό του τρόπο την απήχηση και το προφίλ της μάρκας.

Το νεότερο ηλικιακά κοινό είναι ο στόχος όπως και εκείνοι που ενδεχομένως να μην είχαν σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν να αποκτήσουν ένα Lexus. Είναι επίσης μια ελκυστική πρόταση για όσους επιθυμούν τη μετάβαση σε ένα μικρότερο μοντέλο ή την αγορά ενός δεύτερου οχήματος, που να καλύπτει τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του τρόπου ζωής τους.

Η σχεδίαση του LBX καθιερώνει μια νέα ταυτότητα για τη Lexus με την ονομασία «Resolute Look» που ορίζει εκ νέου την περίφημη εμπρός μάσκα του αμαξώματος. Παρόλο που οι εξωτερικές διαστάσεις είναι πιο συμπαγείς από οποιοδήποτε άλλο Lexus, η εμφάνιση είναι μυώδης και δυναμική. Η σχεδιαστική φιλοδοξία της Lexus ήταν να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με ισχυρή οπτική απήχηση σε νεότερο ηλικιακά κοινό, σε Ευρωπαίους που αναζητούν κορυφαία ποιότητα σε συνδυασμό με μια πιο χαλαρή, σύγχρονη εμφάνιση και αίσθηση.

Η ενιαία, χωρίς πλαίσιο μάσκα δημιουργεί τις γραμμές του αμαξώματος του LBX, διαμορφώνοντας μία ισχυρή και δυναμική σιλουέτα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται αποδοτική σε επίπεδο αεροδυναμικής, εξασφαλίζοντας ομαλή ροή του αέρα πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο. Ο νέος σχεδιασμός των προβολέων δημιουργεί μια ισχυρή οπτική υπογραφή, με το χαρακτηριστικό σχήμα L των φώτων να έχει αλλάξει και να είναι στραμμένο προς τα έξω αντί προς τα μέσα. Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED διπλής δέσμης single-projector, εξοπλισμένοι με σύστημα προσαρμοζόμενης υψηλής δέσμης(AHS) στις πλουσιότερες εκδόσεις.

Στο εσωτερικό, η έμφαση δίνεται στην εμπλοκή του οδηγού με ένα οδηγοκεντρικό cockpit βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna της Lexus, που εμπνέεται από την ακρίβεια χρήσης των χαλιναριών για τον έλεγχο ενός αλόγου (η σημασία του Tazuna στα ιαπωνικά). Τα χειριστήρια και οι πηγές πληροφοριών είναι διατεταγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούνται μόνο μικρές κινήσεις χεριών και ματιών για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα η προσοχή του οδηγού να παραμένει εστιασμένη στον δρόμο.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (7΄΄ ή 12,3 ιντσών) έχει καθαρή και απλή σχεδίαση ώστε να διατηρείται ανεπηρέαστη η ορατότητα, ενώ η πλούσια πληροφορία δεν είναι χαοτική. Η διάταξη και η προβολή των ενδείξεων και των δεδομένων αλλάζει ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης και μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού.

Προαιρετικά διατίθεται επίσης ένα σύστημα head-up display με δυνατότητα επιλογής τριών προγραμμάτων λειτουργίας για την παροχή διαφορετικών πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις του οχήματος και την κατάσταση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Το πιο πρόσφατο σύστημα Lexus Link Connect, λειτουργεί μέσω μιας οθόνης αφής 9,8” που την καθιστά ευανάγνωστη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Το σύστημα παρέχει πλοήγηση βασισμένη στο cloud, βελτιστοποιώντας τον προγραμματισμό διαδρομής με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα κυκλοφοριακά συμβάντα και τις καθυστερήσεις. Φυσικά υπάρχει και ψηφιακός βοηθός (“Hey Lexus”) που αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιού.

Οι σχεδιαστές της Lexus επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απλό και εκλεπτυσμένο εσωτερικό που δημιουργεί την αίσθηση μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας. Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: καλή ορατότητα με απρόσκοπτη θέα προς τα έξω, διευρυμένο πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, αίσθηση μεγάλου εσωτερικού χώρου και κεντρική επιβλητική κονσόλα. Ο έμμεσος φωτισμός της καμπίνας δημιουργεί μία premium ατμόσφαιρα αναδεικνύοντας διαφορετικά σημεία, όπως την περιοχή γύρω από τις χειρολαβές θυρών, το χώρο των ποδιών, τον ασύρματο φορτιστή και το κάτω κουτί αποθήκευσης της κονσόλας.

Ο φωτισμός περιλαμβάνει 50 επιλογές χρωμάτων, χωρισμένα σε 14 ομάδες και πέντε διαφορετικά θέματα: Healing, Relaxing, Arousing, Focusing και Exhilarated. Αυτά μπορούν να επιλέγονται ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού, το ταξίδι ή την ώρα της ημέρας.

Το χαμηλό σημείο καθίσματος ενισχύει την αίσθηση του οδηγού ότι είναι ένα με το αυτοκίνητό του. Τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα ελαφρώς ψηλότερα σε σχέση με τα εμπρός, ώστε όλοι οι επιβάτες να απολαμβάνουν καλή ορατότητα. Με όλα τα καθίσματα στην κανονική τους θέση, ο χώρος αποσκευών στο προσθιοκίνητο LBX ανέρχεται στα 323 λίτρα, ενώ στην τετρακίνητη έκδοση έχει χωρητικότητα 240 λίτρα.

Η καμπίνα εκπέμπει ποιοτικά Lexus στοιχεία ως ένδειξη φινετσάτων υλικών, ιαπωνικής συναρμολόγησης και προσεγμένης υλοποίησης. Η αισθητική είναι σαφώς ανάλογη της κλάσης και εξαρτάται πάντα από την επιλογή που θα κάνει ο ενδιαφερόμενος.

Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο με το LBX, η Lexus υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία της γκάμας εκδόσεων, εισάγοντας επιλογές που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί πελάτες αναζητούν αυτοκίνητα με την εξατομίκευση που ταιριάζει στο προσωπικό στυλ τους, δίνοντας έτσι  χαρακτήρα στην επιλογή τους.

Τι άλλο θα βρεις κανείς στο LBX; Μα φυσικά μια πληρέστατη ομπρέλα συστημάτων ασφάλειας που εντάσσονται στο τελευταίας γενιάς σύστημα Lexus Safety System +, ηχοσυστήματα Mark Levinson με έως 13 ιδανικά τοποθετημένα ηχεία στην καμπίνα, το εξελιγμένο Lexus Climate Concierge που βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα της καμπίνας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της nanoe-X της Panasonic (απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια νερού από τους αεραγωγούς), και μια μακρά γενικότερα λίστα εξοπλισμού.

Η δέσμευση της Lexus λοιπόν να καταστήσει την πολυτέλεια προσωπική υπόθεση, έδωσε στο LBX τέσσερις «Ατμόσφαιρες» όπως τις αποκαλεί, πέραν της πλούσιας εξοπλισμένης βασικής. Κάθε μία από αυτές τις εκδόσεις έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη και αντί να καθορίζονται από το επίπεδο εξοπλισμού ή τα χαρακτηριστικά άνεσης, αυτές οι εκδόσεις εστιάζουν στην έκφραση διαφορετικών, εκλεπτυσμένων, δυναμικών ή σπορ θεμάτων μέσα από στιλάτες λεπτομέρειες, χρώματα, υφές και φινιρίσματα.

Η οδηγική εμπειρία Lexus LBX

H οδηγική εμπειρία που επιτρέπει το φυσικό διάλογο μεταξύ του οδηγού και του οχήματος ήταν βασική προϋπόθεση στο αποτέλεσμα του LBX και οι πρώτες εντυπώσεις ενισχύουν την τοποθέτηση των ανθρώπων της Lexus. Συνεχής έλεγχος, άνεση και αυτοπεποίθηση, ότι ακριβώς αναζητάς από ένα compact μεγέθους αυτοκίνητο το προσφέρει το premium B-SUV τηςLexus.

Με γνώριμο δεδομένο ότι πίσω από ένα LBX βρίσκεται ένα Yaris Cross, οι αξιοσημείωτες αλλαγές είναι οι θεμελιώδεις τροποποιήσεις στην παγκόσμια πλατφόρμα GA-B, η αύξηση του μεταξονίου και του μετατροχίου και η ενίσχυση της ακαμψίας του αμαξώματος. Οι συμπαγείς διαστάσεις, το χαμηλότερα τοποθετημένο κέντρο βάρους, η ρύθμιση της ανάρτησης, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης, διαδραματίζουν το καθένα τον δικό του ρόλο στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται άμεσα και πιστά στις εντολές του οδηγού.

Το νέο, αυτοφορτιζόμενο Hybrid Electric σύστημα κίνησης με τον τρικύλινδρο των 1.5 λίτρων, είναι ρυθμισμένο για απολαυστικές επιδόσεις, με ισχυρή, γραμμική επιτάχυνση από τη στιγμή εκκίνησης. Αποδίδει συνολική ισχύ 136 ίππων, μέγιστη ροπή 185 Nm και τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,2 δλ. για το προσθιοκίνητο μοντέλο και 9,6 δλ. για το τετρακίνητο. Οι επίσημες τιμές του συνδυασμένου κύκλου WLTP δείχνουν κατανάλωση από 4,4 λτ./100 χλμ. Στην πράξη και χωρίς προσπάθεια οικονομίας κινηθήκαμε κοντά στα 5 λτ./100 χλμ., ενώ μία νέα μικρότερη και ελαφρύτερη διπολική υβριδική μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου παρέχει ταχύτερη απόκριση.

Το Hybrid Control System αξιοποιεί την αυξημένη απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και της υβριδικής μπαταρίας ώστε να προσφέρει άμεση απόκριση κατά την εκκίνηση και μία αίσθηση συνεχούς επιτάχυνσης. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα υβριδικά συστήματα, η απόκριση έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και η αρχική επιτάχυνση κατά περίπου 20% – η επιτάχυνση είναι διαρκής, χωρίς την αίσθηση μείωσης της ώθησης.

Με την επιλογή της τετρακίνησης E-Four της Lexus, εξασφαλίζεις σταθερή απόδοση όταν στρίβει ή εκκινεί σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Το σύστημα εισάγει έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και κατευθύνει αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο κινητήριας ισχύος στους πίσω τροχούς. Το συμπαγές, αποδοτικό σε κατανάλωση σύστημα μπορεί να μεταβάλλει την αναλογία της ροπής κίνησης ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς σε μια αναλογία από 100:0 έως 20:80.

Συνολικά είναι ένα Lexus που νιώθεις ευχάριστα να το οδηγείς, εκτιμώντας παράλληλα την πολυτέλεια και την αριστοτεχνία, την premium ποιότητα και τον ελκυστικό οδηγικό χαρακτήρα που αποτελούν διαχρονικά γνωρίσματα της μάρκας. Χαρακτηρίζεται από ποιοτικό πάτημα και ενδοτική ανάρτηση που ισορροπεί την άνεση με το αποτέλεσμα, σωστό βάρος και έλεγχο από το τιμόνι ενώ είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του με σύστημα Vehicle Braking Posture Control.

Σύστημα που εξισορροπεί αυτόματα την κατανομή της δύναμης πέδησης εμπρός και πίσω για την καταστολή των κλίσεων κατά τον διαμήκη άξονα. Τόσο εμπρός όσο και πίσω, το LBX διαθέτει δίσκους, με τους εμπρός να είναι αεριζόμενοι και η θεωρητική δυνατότητα υψηλής απόδοσης αποτυπώνεται και στο δρόμο.

Η περίπτωση του LBX, υποδηλώνει ένα συμπαγές και ευκίνητο αυτοκίνητο σε συνθήκες πόλης, που είναι συγχρόνως ευέλικτο και ευχάριστο σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές, αλλά ταυτόχρονα με έμφαση στο εκλεπτυσμένο ταξίδι στον ανοιχτό δρόμο.

Lexus LBX, εντός του 1ου τριμήνου του 2024

Το LBX είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στην Iwate της ανατολικής Ιαπωνίας, μια εγκατάσταση που έχει επωφεληθεί από τις επενδύσεις της Toyota Motor Corporation οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναγέννηση μιας περιοχής που υπέστη καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Τοχόκου το 2011.

Η γκάμα των εκδόσεων λανσαρίσματος περιλαμβάνει την κορυφαία παραλλαγή υψηλών προδιαγραφών Original Edition, η οποία θα διατεθεί σε μόλις 2.000 μοντέλα για τους πρώτους Ευρωπαίους πελάτες. Βασισμένη στην Ατμόσφαιρα “Cool” του LBX, η Original Edition περιλαμβάνει ειδικά χαρακτηριστικά, όπως 4 διαφορετικές επιλογές bi-tone εξωτερικό χρωματισμό με χρωματική επιλογή λανσαρίσματος την Sonic Copper. Επιπρόσθετα περιλαμβάνονται μαύρες ματ ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, κομψές εξωτερικές διακοσμητικές λεπτομέρειες και λογότυπα Original Edition, καθώς και εσωτερικό σαλόνι με συνδυασμό από απαλό δέρμα και Ultrasuede, με διακριτικές μαύρες ραφές.

Η έλευση του νέου LBX ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή οικογένεια μοντέλων Lexus που περιλαμβάνει από το ολοκαίνουργιο compact SUV έως μια πλήρη σειρά πολυτελών SUV αλλά και επιλογές από εμβληματικές λιμουζίνες.

Στο LBX, παρόλο που πρόκειται για το πιο συμπαγές μοντέλο της μάρκας, οι ιδιοκτήτες θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν την εμπειρία Lexus και με δεδομένο την καλή εναρκτήρια τιμή του (από € 31.300) τον πλούσιο εξοπλισμό και τα ανταγωνιστικά πακέτα απέναντι σε δυνατούς ανταγωνιστές της premium γειτονιάς δείχνει έτοιμο για μια ενδιαφέρουσα εμπορική πορεία.

Η παραγωγή του LBX έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες στην Ευρώπη προγραμματίζονται για τις αρχές του 2024, με τα αυτοκίνητα στην χώρα μας να αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!