Άφιξη το φθινόπωρο για το ηλεκτρικό SUV της smart

Η smart ετοιμάζει το πρώτο της ηλεκτρικό SUV και η αποκλειστική φωτογραφία δείχνει πώς θα μοιάζει όταν μπει στην παραγωγή το 2023

Άφιξη το φθινόπωρο για το ηλεκτρικό SUV της smart

Η smart ετοιμάζει το πρώτο της ηλεκτρικό SUV και η αποκλειστική φωτογραφία δείχνει πώς θα μοιάζει όταν μπει στην παραγωγή το 2023

Η smart διευρύνει τη γκάμα της με ένα νέο ηλεκτρικό SUV. Το αυτοκίνητο που απεικονίζεται εδώ ως μία σχεδιαστική δημιουργία με βάση τα επίσημα σκίτσα, θα κάνει το ντεμπούτο του στο σαλόνι του Μονάχου (ΙΑΑ) αυτό το φθινόπωρο, πριν φθάσει στη γραμμή παραγωγής το 2023.

Το ηλεκτρικό SUV – δεν έχει λάβει προς το παρόν όνομα – θα τοποθετηθεί δίπλα στα μικρά ηλεκτρικά μοντέλα της smart, EQ ForTwo και EQ ForFour.

Η smart και η Mercedes-Benz ανήκουν μεν στην Daimler, όμως το πρώτο SUV της smart δεν θα βασίζεται στην πλατφόρμα της ηλεκτρικής Mercedes-EQA που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Αντιθέτως, η Daimler συνεργάζεται με την Geely, στην οποία ανήκουν η Volvo, η Polestar και η Lotus, οπότε το νέο smart θα «πατά» στην ηλεκτρική πλατφόρμα SEA της Geely.

Αν και βασίζεται σε τεχνολογία από την Κίνα, το νέο SUV έχει σχεδιαστεί από την ομάδα της smart, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής σχεδιαστή του γερμανικού ομίλου, Gorden Wagener. Από πλευράς διαστάσεων, αναμένεται το νέο μοντέλο να τοποθετείται ανβάμεσα σε ένα σουπερμίνι και ένα οικογενειακό hatchback, παρόμοιου μεγέθους του MINI Countryman , φιλοξενώντας άνετα πέντε ενήλικους επιβάτες.

Η σχεδίαση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου συνεπάγεται απομάκρυνση από την παραδοσιακή στιλιστική φιλοσοφία της smart. Το νέο SUV θα έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τα υπάρχοντα μοντέλα της smart και το πρώτο με το ανανεωμένο λογότυπο. Όπως δήλωσε σχετικά στο Auto Express ο Wagener: «Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να επανιδρύσουμε την μάρκα». Ανέφερε ότι η νέα σχεδίαση της smart θα είναι «κουλ, σέξι και ώριμο, αντί για χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο». Θα παραμείνουν πάντως ορισμένες ομοιότητες με τα ForTwo και ForFour, όπως η διχρωμία του αμαξώματος με την οροφή να κάνει αντίθεση.

Αν και πλέον έχουμε μία καλή ένδειξη για το πώς θα μοιάζει εξωτερικά το SUV της smart, μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες για το εσωτερικό. Γνωρίζουμε όμως ότι η smart θα προσφέρει ποιοτικότερη εικόνα, με μαλακές επενδύσεις και την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας. Στόχος είναι τα 5 αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP, οπότε αναμένουμε μία σειρά από συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως αυτόνομη πέδηση και διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας. Και σύστημα ενημέρωσης-ψυχαγωγίας τόσο προηγμένο όσο το MBUX της Mercedes-Benz.

Το νέο SUV θα είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα που θα κάνουν χρήση της αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα πλατφόρμας Sustainable Experience Architecture (SEA) της Geely, στην οποία θα βασίζεται και το αναμενόμενο μικρό SUV της Volvo, το XC20. Από τη στιγμή που η πλατφόρμα SEA μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρία αρκετά μεγάλη για αυτονομία άνω των 700 χλμ. στα μεγάλα μοντέλα, είναι αρκετά πιθανό ότι το νέο SUV της smart θα προσφέρει περίπου 320 χλμ. ανάμεσα στις φορτίσεις, στοιχείο που θα το καταστήσει ανταγωνιστικό των Peugeot e-2008, DS 3 Crossback E-Tense και Lexus UX 300e. Η πλατφόρμα SEA υποστηρίζει επίσης τεχνολογία 800V, άρα το νέο smart θα παρέχει σούπερ γρήγορες ταχύτητες φόρτισης που θα ξεπερνούν ακόμη και τα μοντέλα της Mercedes-Benz.

Ο Wagener άφησε να εννοηθεί ότι η νέα πλατφόρμα SEA θα εξασφαλίσει ότι το νέο SUV της smart θα παρέχει εντυπωσιακά επίπεδα πρακτικότητας: «Όπως τα τωρινά μοντέλα smart, το πρώτο αυτοκίνητο της νέας εποχής θα παρέχει καλύτερη αναλογία εξωτερικού μήκους και εσωτερικών χώρων, σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα».

Ένα μεγαλύτερο smart με μεγάλες μπαταρίες, ποιοτικά υλικά και μεγαλύτερη αυτονομία, θα έχει αναμφίβολα και υψηλότερη τιμή. Από τη στιγμή όμως που θα κατασκευάζεται στην Κίνα και η μάρκα θέλει να συνεχίσει την παραγωγή αυτοκινήτων που είναι προσιτά, περιμένουμε να είναι τουλάχιστον φθηνότερο από την Mercedes-EQA. Ο Daniel Lescow, αντιπρόεδρος Πωλήσεων της smart, είπε στο Auto Express: «Θα παραμείνουμε μία προσιτή μάρκα για τους πελάτες μας».

Το επερχόμενο ηλεκτρικό smart SUV σημαίνει ότι η εταιρεία θα μεγαλώσει το ρόλο της στην αγορά των αυτοκινήτων. Το μεγαλύτερο και πιο πρακτικό SUV θα διευρύνει το κοινό της, με αυτονομία τουλάχιστον διπλάσια από αυτή των smart EQ ForTwo και EQ ForFour, τα οποία έχουν περίπου 150 χλμ. Οι τιμές του αναμένεται να αρχίζουν από τις 30.000 λίρες, με την κρατική επιδότηση.

Φωτογραφίες: Car Buyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!