Ο δρόμος της Mazda προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της (video)

Λεπτομέρειες της στρατηγικής της σε σχέση με την μετάβαση σε ανθρακική ουδετερότητα ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρία

Ο δρόμος της Mazda προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της (video)

Λεπτομέρειες της στρατηγικής της σε σχέση με την μετάβαση σε ανθρακική ουδετερότητα ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρία

Η Mazda έχει δεσμευτεί, μέχρι το 2050, να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα, στοχεύοντας να είναι ουδέτερη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Βασικός πυλώνας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ηλεκτροκίνηση. Όμως η Mazda πιστεύει ότι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα εξακολουθήσουν να εφοδιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων και για τα επόμενα χρόνια. Έτσι στρέφεται στη βελτίωση απόδοσης των συμβατικών κινητήρων, στα φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα όπως τα e-καύσιμα, καθώς και στον εξηλεκτρισμό. Ως το 2030, η μάρκα θα έχει εξηλεκτρίσει πλήρως ή εν μέρει, όλα τα νέα της μοντέλα, παρέχοντας μια γκάμα διαφορετικών επιλογών.

Η σειρά των κινητήρων Skyactiv, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, βελτιώνει την απόδοση καυσίμου, χωρίς να επηρεάζει την ευχαρίστηση της οδήγησης. Η εταιρία θα συνεχίσει να βελτιώνει την αποδοτικότητα των συμβατικών κινητήρων και να διερευνά νέους τομείς, όπως τα εναλλακτικά βιοκαύσιμα, για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των κινητήρων στα  αυτοκίνητα της. Σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική και κατάλληλη λύση ηλεκτροκίνησης, η απόδοση ενός κινητήρα με ορυκτά καύσιμα μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Τέτοια οχήματα θα αποτελούν το 75% της παραγωγής της Mazda έως το 2030, ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα με μπαταρία (BEV), θα αποτελούν το υπόλοιπο 25%.

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής επιδιώκει διάφορα επίπεδα εξηλεκτρισμού της γκάμας του. Αρχικά, το σύστημα Mazda M Hybrid συνδυάζει τους κινητήρες Skyactiv με μια ήπια υβριδική λύση που βοηθά στην οικονομία καυσίμου χωρίς να προσθέτει πολύ βάρος και χωρίς να χρειάζεται εξωτερική φόρτιση. Η μπαταρία των 24V ανακτά την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα, η οποία χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου ή για να δώσει έξτρα ροπή λειτουργώντας υποβοηθητικά στον κινητήρα.

Σύντομα, η Mazda θα παρουσιάσει το πρώτο της σύστημα plug-in hybrid (PHEV). Χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη μπαταρία, το σύστημα θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, καθιστώντας τις αστικές μετακινήσεις απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, η μπαταρία θα υποστηρίζεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, όταν εξαντληθεί η αυτονομία της ηλεκτροκίνησης. Αυτός ο κινητήρας θα μπορεί ταυτόχρονα να αναλάβει και τη φόρτιση της μπαταρίας, ενώ θα είναι επίσης δυνατή και η εξωτερική φόρτιση.

Τέλος, η εταιρία θα διευρύνει τη γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο τις αγορές που παράγουν πράσινη ενέργεια και διαθέτουν καλές υποδομές φόρτισης. H Mazda αποτελεί ίσως την πρώτη εταιρία που υιοθέτησε την στρατηγική του Life cycle assessment με τη δημιουργία του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της, MX-30, αφού θεωρεί σημαντική την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών του CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Η αξιολόγηση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής μετρά, εκτός από τις εκπομπές «well-to-wheel» και τη συνολική επίδραση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωή ενός προϊόντος στο περιβάλλον, από την εξόρυξη των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή, μέχρι την απόσυρσή στο τέλος της ζωής του.

Το MX-30, διατίθεται με μπαταρία 35,5 V, ισχύ που επιλέχθηκε σκόπιμα για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις σε σύγκριση με μεγαλύτερα μοντέλα. Καθώς εκπέμπεται περισσότερο CO2 κατά την παραγωγή μιας μπαταρίας από ότι κατά την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων, τα BEV κυκλοφορούν στους δρόμους με σχετικά μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτύπωμα του CO2. Μια μπαταρία 35,5 kWh είναι ιδανική για τα περισσότερα καθημερινά σενάρια αστικής μετακίνησης, χωρίς να αυξάνει τις εκπομπές CO2 σε σημείο όπου το περιβαλλοντικό όφελος ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος θα ήταν αμφισβητούμενο. Ωστόσο, καθώς αναπτύσσονται τεχνολογίες και μέθοδοι παραγωγής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Mazda να προσθέσει μεγαλύτερες μπαταρίες και άλλα μοντέλα στη σειρά BEV.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!